Vrije tijd

Onderwijs

Zorg & Welzijn

Huren

23.11.2019

Eind dit jaar, op 31 december, sluit de Volksuniversiteit Zaanstreek (VUZ) haar deuren. Het initiatief van De Bieb voor de Zaanstreek en FluXus, centrum voor de kunsten Zaanstad is niet succesvol genoeg om op eigen benen te staan. 

Nadat in de jaren ’80 de volksuniversiteit in de Zaanstreek ophield te bestaan, bliezen De Bieb en FluXus het initiatief nieuw leven in. Zij zagen kansen voor de VUZ om cursussen aan te bieden. De Gemeente Zaanstad heeft het initiatief tot en met 2019 ondersteund. Ondanks de successen, in 2019 werden bijvoorbeeld 1.000 uren aan cursussen en lezingen verzorgd, moet na drie jaar worden geconcludeerd dat de VUZ zonder steun van de gemeente niet voort kan bestaan.

Cursussen blijven
Er worden op dit moment nog diverse cursussen aangeboden onder de vlag van de VUZ: Nederlands voor anderstaligen; Verhalen schrijven; Mindfulness; Spaans; Gezond ouder worden; Mindmappen en Kunstlezingen. Ook in de toekomst zullen enkele aanbieders gebruik kunnen maken van de ruimtes van FluXus en De Bieb. De website en promotie vanuit de VUZ houdt echter op met bestaan en VUZ-voorman Gerard Lommerse neemt afscheid.