VO nieuwsbrief maart 2017

Voel je ‘m? De lente komt er aan! Ik was in februari een weekend in Lissabon en heb daar al een voorschot op het voorjaar genomen. Het is tijd voor mooie aanbiedingen en tips op het gebied van kunsteducatie in het voortgezet onderwijs: jij kunt gratis naar de Flux; je leerlingen kunnen meedoen met een gratis workshop DJ-en of filmmaken; ik ben voor een project op zoek naar bijzondere brugklassers; en ik vertel je over stijldanslessen die je met de klas kan doen.

Mocht je vragen of interesse hebben, mail me op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel me op 06-39865636.

Met vriendelijke groet,

Sander Buckers
Coördinator Theater & Dans
Onderwijsprojecten en Jongeren events

Aanbieding: gratis naar Podium de Flux

Ze noemen zichzelf The longest running US Ska formation en dat is niet voor niets. De band rond frontman Robert Bucket Hingley heeft er namelijk al meer dan 6.000 optredens opzitten.The Toasters worden gezien als de grondleggers van de ska scéne in Amerika. Dit jaar bestaan The Toasters 35 jaar en ze geven gas bij. Hun wereldwijde tour zet zich als een wervelwind voort over de continenten met optredens gepland in de Verenigde Staten, Canada, Europa, Azië en Zuid-Amerika. Op 31 maart staat de band in de Flux. Wil je gratis bij dit concert aanwezig zijn? Stuur dan een mail onder vermelding van ‘The Toasters VO’ naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gratis workshopdag voor DJ’s

Het valt op dat jongeren steeds meer bezig zijn met het digitaal produceren van muziek. Producers en DJ´s groeien uit tot wereldsterren. Misschien ken jij jongeren die gewapend met computer, keyboard en/of draaitafel bezig zijn hun talent te ontwikkelen? Met deze jongeren komt Mechteld Bannier van Popschool de Flux graag in contact.

Op 18 juni 2017 organiseert Popschool de Flux een gratis workshopmiddag voor jonge DJ's die net zijn begonnen met draaien of al een tijdje bezig zijn en toe zijn aan een volgende stap. Tips, tricks, mixtechnieken, hoe bouw je een goeie set op; alles zal aan de orde komen die dag. Aanmelden kan bij Mechteld Bannier via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met deze DJ-workshop trappen we meteen een ander project af. Een DJ-wedstrijd waarbij deelnemers coaching krijgen om hun skills op een hoger niveau te krijgen. Als winnaar mag je een set van 30 minuten draaien in Podium de Flux en mag je een avond meelopen met een professionele DJ. In een volgende nieuwsbrief gaan we je daar meer over vertellen.

Zaanstormend voor brugklassen

FluXus en het Zaantheater geven het grote podium elk jaar een keer aan talentvolle kids uit de Zaanstreek. Dit jaar is Zaanstormend bedoelt voor de groepen 7 en 8 van basisschool én voor brugklassers. Heb je leerlingen in de brugklas met een bijzonder talent op het gebied van zang, dans, theater? Zaanstormend heeft niet zo’n uitgebreid educatietraject als de Rabo Talent Scout. Maar deelnemers worden wel geholpen bij het vervolmaken van hun act. Op 14 mei om 15.00 uur is de voorstelling.

Het cultuurgebouw komt er aan

Heb je in de krant iets gelezen over het cultuurcluster? Dit gebouw dat tegenover het stadhuis wordt gebouwd moet het nieuwe, bruisende kunst- en cultuurhart van Zaanstad worden. Of misschien heb je iets gehoord over de ferme weerstand die er bij sommigen leeft? Ik ben een enorme voorstander van het cultuurcluster. Een iconisch gebouw waar alle disciplines van FluXus: dans, theater, muziek, beeldende kunst, digitale media eindelijk onder een dak te vinden zijn. Faciliteiten die up-to-date zijn, pop- en jongerencultuur die weer een plek krijgen en een degelijke voorstellingszaal waar alle amateurspelers van Zaanstad welkom zijn. De Bieb, filmtheater De Fabriek, Zaanradio en architectuurplatform Babel komen in hetzelfde huis, waarbij talloze mogelijkheden zijn voor samenwerking. Onlangs is een filmpje gemaakt over de ideeën voor het cultuurcluster. Bekijk 'm hieronder.

Docent Uitgelicht: Karin van Kooten

Dansschool Lekker Stijldansen is FluXus-partner en organiseert in de royale accommodatie van Dans Hotspot Van Kooten stijldanslessen voor middelbare scholieren. Om de interesses van leerlingen te verbreden, ze kennis te laten maken met dans en ze op een andere manier kennis te laten maken met elkaar, zijn er groepslessen die goed passen binnen een blokuur CKV of lichamelijke opvoeding.

Op dit moment loopt dit scholenproject al met het Zaanlands Lyceum. Ieder jaar komen de klassen 4 Havo en 4 Atheneum dansles volgen tijdens hun CKV les. Dansschoolhouder Karin van Kooten (foto): "Het is mooi om te zien hoe leerlingen samenwerken, elkaar accepteren en respecteren. Samen dansen, samen in balans staan, samen over een dansvloer bewegen blijkt een behoorlijke uitdaging die het hoofd leegmaakt en stralende ogen brengt. Hoe spannend de leerlingen het aan het begin ook vinden om elkaar vast te houden, onder de deskundige en begripvolle leiding van het dansteam stellen ze zich snel serieus op en beginnen ze elkaar te vertrouwen. Het is één groot anti-pestproject, iedereen heeft elkaar nodig en moet elkaar accepteren."

De dansles duurt ongeveer één uur en wordt bij voorkeur in de balzaal van Dans Hotspot Van Kooten gegeven (zij hebben een dansvloer van 18 x 20 meter op de Westzijde 71 in Zaandam). Eventueel komt hun dansteam op locatie. Tijdens de groepsles leren de leerlingen iets over de herkomst van stijldansen en maken ze kennis met ballroom dans (de quickstep) en latin dans (de chacha).

FluXus Productieteam zoekt nieuwe leden

Het FluXus Productieteam bestaat uit getalenteerde, creatieve jongeren van 14 t/m 21 jaar die samen met professionals opdrachten vervullen. Tekenen, schilderen, filmen, fotograferen, het maken van stop-motion-filmpjes  en animaties, monteren en zelfs musiceren of acteren zijn vaardigheden die zeer welkom zijn. Het leuke is dat er gewerkt wordt aan opdrachten binnen en buiten FluXus. Dat kunnen filmpjes zijn maar ook decors of muurschilderingen. 
Ken je creatieve leerlingen in jouw klassen die het leuk lijken om samen te werken. Tip ze gerust. Het filmpje hieronder laat zien hoe het te werk kan gaan. Deelname is kosteloos maar er wordt wel inzet en betrokkenheid verwacht. 


 

 
 

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek