VO nieuwsbrief juli 2017

De zomer komt er aan

Dit is de mooiste periode van het jaar. Zwaar maar mooi. Elke week staan meerdere theater- en dansvoorstellingen vol enthousiaste Zaankanters op de planken. Zo knalde vorige week de musical Code Monet door het dak van het Zaantheater. Geweldige zangers en spelers en een live orkest met cursisten in de bak. Maar ook van de peuters die hun eerste voorzichtige, blije danspasjes zetten, kan ik altijd erg genieten.

Er is nog geen tijd om terug te kijken op het goede jaar vol prachtige kunstprojecten dat ik heb mogen faciliteren. Komt straks wel, als ik op een tropisch eiland bij Sulawesi lig. Tot die tijd kun je me bellen en mailen om ideeën voor projecten voor komend jaar te bespreken. Zet m op met de laatste loodjes. Ik wens je alvast een prettige vakantie!

Groeten, Sander Buckers
(Ps. Denk nog even aan mijn nieuwe telefoonnummer: 06 - 39 86 56 36)

Gratis naar Tabanka in de Flux

Het zomerprogramma van de Flux is al gestart met verschillende leuke gratis festivals. Maar deze band kan je alvast in je agenda zetten en het is vast nog steeds mooi weer: Tabanka, 30 september - deur open 21:00 - aanvang 21:30.

Zoals Kaapverdië meer is dan een zonnige vakantiebestemming, zo is haar muziek meer dan alleen weemoedige morna. Meet Tabanka; een jonge Kaapverdiaanse groep uit Rotterdam. Deze muzikale formatie laat zich inspireren door muziek van oudere Kaapverdiaanse generaties, zoals Code di Dona. Het genre kan omschreven worden als funaná; een mix van slavenmuziek, pop en jazz. Na de onafhankelijkheid van Kaap Verdië, speelde deze muziek een grote rol in de nationale identiteit. De gaita (diatonische accordeon) en de ferrinho (metalen staaf met inkepingen waarop geraspt wordt) vormen de basis van de muziek. Tabanka swingt, grooved en maakt er ongetwijfeld een groot feest van. Wil jij gratis aanwezig zijn bij dit concert? Reserveer dan een kaartje via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Een avond met Mark Mieras !

"Kunsteducatie is broodnodig voor het kinderbrein," stelt wetenschapsjournalist Mark Mieras. Woensdag 11 oktober is hij bij Fluxus om uit te leggen waarom dat zo is. Waarom kunst een essentieel spel is om te overleven en waarom we kunstonderwijs serieus moeten nemen. Wat doen theater, dans en muziek met onze hersenen? Een inspirerende lezing waar ook jij bij kunt zijn!

Journalist Mark Mieras weet veel van veel onderwerpen. Van liefde tot marketing en de natuur. Hij komt aan al die kennis door zich als wetenschapsjournalist te verdiepen in onze hersenen. Hij is gefascineerd door onze hersenen. “Goede kans dat de 21e eeuw herinnerd zal worden als het tijdperk van de ontdekkingstocht in ons eigen geest, schrijft hij. “Het is opwindend om getuige te zijn van al die doorbraken en om er over te schrijven en te vertellen. Neuropsychologie laat zich op veel manieren vertalen.” Meer over Mark Mieras is te lezen op zijn site.

Datum: 11 oktober
Tijd: Deur open vanaf 19.30u; aanvang 20.00 u
Locatie:   Fluxus, Westzijde 148, Zaandam
Entree: 12,50 euro, 10 euro met FluXus Family & Friends Card
Reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leren vechten? Waar is dat nou goed voor!?

Stage fight is toneelvechten. Je ziet het in films en op toneel en het ziet er te gek uit. Jongeren vinden het leuk om te doen en als ze geloofwaardig acteren is het effect bij publiek geweldig. Maar er zit veel meer achter dan je zou denken. Dansdocent Yvet Schenker legt het uit: “Je komt met je beweging en energie dicht bij een ander. Daarom is een workshop Stage Fight vooral een les in vertrouwen, samenwerken en kracht doseren. Op een speelse manier werken de deelnemers met deze leerdoelen.”

Er zijn veel overeenkomsten met karate en dans. De bewegingen zijn heel precies en krachtig. Daarom zitten er de warming up verschillende karatebewegingen en herhalingen. Vervolgens leren de leerlingen een aantal vecht ‘moves’in duo’s. Als die strak zijn ingestudeerd, maken ze zelf een mini gevecht waarbij het acteren wordt toegevoegd. Het resultaat is verassend en vermakelijk. 

Yvet Schenker is docent Street Dance en theater bij FluXus en geeft de workshop van 90 minuten aan een halve klas. Interesse in Stage Fight? Neem contact met mij op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 39 86 56 36.

FluXus Productieteam maakt decor en film

Op 14 mei traden 130 kinderen op in het Zaantheater tijdens Zaanstormend. Het productieteam onder leiding van Olivier Rijcken heeft prachtige decorstukken gemaakt die een gigantische huiskamer verbeeldden.

Het FluXus Productieteam bestaat uit getalenteerde creatieve jongeren van 14 t/m 21 jaar die samen met professionals opdrachten vervullen. Tekenen, schilderen, filmen, fotograferen, het maken van stop-motion-films en animaties, monteren en zelfs musiceren of acteren zijn vaardigheden die zeer welkom zijn. Het leuke is dat er gewerkt wordt aan opdrachten binnen en buiten FluXus. Naast het decor van Zaanstormend heeft het productieteam ook een nieuwe video gemaakt, dit keer over het project Cultuur Met Kwaliteit.

Ken je creatieve leerlingen in jouw klassen die het leuk lijken om samen te werken. Tip ze gerust. Deelname is kosteloos maar er wordt wel inzet en betrokkenheid verwacht. Leerlingen kunnen mailen met Olivier Rijcken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geld voor cultuureducatie! 

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds de doelstelling om cultuureducatie op het vmbo te stimuleren.
In dit kader hebben zij de Subsidieregeling Cultuureducatie in het vmbo en het praktijkonderwijs ontworpen. Scholen kunnen in samenwerking met FluXus deze subsidie aanvragen. 

Om voor deze regeling in aanmerking te komen moet:

  • er in samenwerking met tenminste één school voor vmbo en/of praktijkonderwijs en/of voortgezet speciaal onderwijs innovatieve cultuureducatieve activiteiten worden ontwikkeld en uitgevoerd; en
  • het project start in het schooljaar 2017-2018; en
  • de looptijd van het project minimaal twee en maximaal drie schooljaren is, waarbij er gedurende ten minste twee schooljaren activiteiten plaatsvinden met leerlingen; en
  • het project aansluit bij het curriculum van de school en de expertise van de culturele instelling; en
  • er wordt gewerkt aan borging in het schoolplan.

Denk aan mogelijkheden kunst- en techniekonderwijs, creativiteitsontwikkeling bij de leerlingen, nieuwe media of dans en beweging.
Ben je geïnteresseerd in een oriënterend gesprek? Neem dan contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek