VO nieuwsbrief januari 2018

keith_haring.jpgDe eerste nieuwsbrief voor het voortgezet onderwijs in 2018. De beste wensen en ik hoop dat je een goede vakantie hebt gehad. Ik was snipverkouden en de eerste week tot weinig in staat. Maar ook het Stedelijk Museum bezocht waar dit gigantische doek van Keith Haring hangt. Een aanrader!

Ook dit jaar breng ik nieuws en leuke kunst- en cultuurprojecten onder de aandacht die voor jou interessant kunnen zijn. Ook zit er in iedere nieuwsbrief een leuke aanbieding vanuit het Zaantheater of Podium De FLUX. Ik hoor graag van je.

Sander Buckers - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-39865636

Zaanstormend steekt weer op

Zaanstormend is hét festival waarbij talentvolle jongeren aan een groot publiek kunnen laten zien hoeveel talent er in de Zaanstreek woont. Ken jij leerlingen tussen de 13 en 19 jaar oud die willen optreden op het grote podium van het Zaantheater?

Zingen leerlingen de sterren van de hemel, hebben ze de coolste moves, spelen ze in een band, is er een onbekende goochelaar of hebben ze een ander talent dat iedereen moet zien? Stuur ze de link van onze oproep op YouTube (https://youtu.be/Tc1hVkgMjSM) of dit bericht door. Ik kom graag met ze in contact. We vragen jongeren om een filmpje te maken. Wie ben je en wat kan je? Het mag solo, met een groepje, of een hele club, dat maakt niet uit. We selecteren niet op de kwaliteit van het filmen, wel op talent en lef. 

Samenwerking FuXus en Zaantheater
FluXus en het Zaantheater bundelen hun krachten om Zaanstormend te organiseren. De acts die via de filmpjes geselecteerd worden, kunnen begeleiding krijgen van professionals uit het netwerk van FluXus. Zo sta je sterker op het toneel en werken we samen om een goeie show neer te zetten. Meedoen met Zaanstormend en de coaching kost geen geld, maar wel inzet, tijd en energie. Zaanstormend raast door de Albert Heijnzaal van het Zaantheater op zaterdag 21 april 2018 om 19.30 uur. 

Hoe werkt het?
Maak een filmpje waarin je laat zien wat je kan. Zet het op Youtube of Vimeo en mail de verborgen link naar Sander Buckers: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je kan het filmpje ook via WeTransfer naar dit mailadres verzenden. Je kunt inzenden tot 28 januari 2018. Begin februari krijg je te horen of je bent geselecteerd. Ook voor vragen kun je op het genoemde mailadres terecht.

Pascal Zuid gaat aan de slag in het nieuwe FluXlab

Fluxlab.jpg

Op de Klaas Katerstraat realiseert FluXus een fablab: een ruimte voor design thinking, experiment, nieuwe technologie en ambachtelijk maken. Vanaf februari kunnen scholen ook terecht in het FluXlab voor de invulling van bijzondere lessen maakeducatie.

Leerlingen gaan aan de slag met 3D printen, een lasercutter, snijplotter en andere nieuwe en ambachtelijke apparaten en computerprogramma’s waarmee ze hun eigen ideeën en ontwerpen zelf kunnen realiseren. Deze nieuwe manier van ontwerpen en maken sluit aan op de behoefte in onderwijs om meer te werken vanuit 21st Century Skills en digitale vaardigheden, coderen/programmeren en nieuwe technologie te integreren in het lesaanbod.

PascalZuid bijt het spits af. Aansluitend op lessen over design gaan de leerlingen van het tweede jaar in het FluXlab aan de slag met het maken van een (prototype) van een eigen ontwerp waarin ze een oplossing voor een probleem op de school hebben bedacht.

Ook aan de slag in het FluXlab, of op je eigen school, met maakeducatie, programmeren en techniek? Neem contact op met Ester Stoelinga: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Talentvolle editie Rabo Talent Scout

Het was weer gezellig druk in het Zaantheater. Traditioneel start de kerstvakantie met een geweldig popfestival voor Zaanse scholieren die via hun docenten zijn gescout. De Rabo Talent Scout biedt muzikanten, dansers en zangers een professioneel podium om op te treden en het publiek kiest hun favorieten. Kijk op YouTube naar een mini-reportage die de Flux maakte over de avond.

Docent uitgelicht: Gabriëlle Bosman, digitale media en catwalk-presentatie

Veel scholen nemen bij FluXus workshops animatie met iPad of stop-motion af. Een goede en laagdrempelige manier om leerlingen met digitale media kennis te laten maken. We introduceren een nieuwe workshop: videomontage met de iPad. De docent is Gabriëlle Bosman: “In de wereld om ons heen nemen bewegende beelden een belangrijke plek in: videoclips, films, reclames, games, alles beweegt en draait en vertelt zo een verhaal. Voor jongeren is het interessant om te leren hoe zij een creatieve expressie kunnen geven met bewegend beeld, hoe ze zelf een verhaal kunnen vertellen.”
 
Gabriëlle studeerde docent beeldende kunst aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en is zowel thuis in de technische als de kunstzinnige aspecten van digitale media. “In een workshop van anderhalf uur leg ik leerlingen de basis uit van de technieken die je nodig hebt om video- en filmbeelden te kunnen monteren. Daarna gaan ze zelf meteen aan de slag. Om in een korte tijd een resultaat neer te kunnen zetten, werken we met een reeksen beelden die ik heb voorbereid.” Aan het eind van de les is de uitnodiging dat leerlingen thuis met hun tablet beelden gaan mixen, misschien wel hun eerste eigen videoclip maken. Als ze enthousiast raken over de mogelijkheden, gaan ze zich vanzelf interesseren voor de techniek die er achter ligt.
 
Op het eerste gezicht is het lesgeven in digitale media een wonderlijke combinatie met een carrière als model. Gabriëlle vindt deze verschillende werkzaamheden juist interessant. "Ik geniet van de verschillende kunstrichtingen die ik kan en ken. Op deze manier begrijp en ken ik de industrie zowel achter de schermen als op het podium." Lopen op een catwalk ziet er misschien makkelijk uit, maar er komt veel bij kijken. “Je hebt lef en overtuigingskracht nodig. Je moet weten wie je bent om in een kort moment een personage en een verhaal neer te kunnen zetten. Daarnaast zijn er verschillende aspecten in de houding van je lichaam die je onder de knie moet krijgen.” Met deze elementen gaan leerlingen in de workshop aan de  slag. Als we werken in de presentatiezaal van FluXus kan er met theaterlicht gewerkt worden, wat een extra dimensie geeft.
 
Wil je workshop catwalk-presentatie of videomontage op jouw school? Neem contact op met Sander.                   Fotografie: Robbanna

Maaike?

Naar 'Innenschau' in het Zaantheater

In samenwerking met het Zaantheater kan ik je een mooie aanbieding geven voor een bijzondere voorstelling. Op dinsdag 6 februari speelt het gezelschap van Jakop Ahlbom de voorstelling ‘Innenschau’.

De voorstellingen van Jakop Ahlbom zijn een mix van dans, theater, illusionisme en special effects. Hij maakte grote indruk in het Zaantheater met zijn voorstellingen Swanlake en Horror. Nu komt hij terug met een remake van zijn voorstelling Innenschau, waarin hij op een grimmige, maar dromerige wijze een kijkje geeft in het onderbewustzijn van de mens. 

Je mag kaarten bestellen voor €13,50 op elke rang. Dit bedrag is inclusief een drankje in de pauze en garderobe. Klik door naar het Zaantheater, gebruik de button promotiecode en vul daat in: FluXusZT18. Veel plezier!

 

 
 
 
 
 

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek