VO nieuwsbrief april 2018

sanderDe lente komt er aan. Ik heb er zin in! Een tijd vol prachtige voorstellingen en creatieve projecten. We laten zien waartoe Zaanse jongeren in staat zijn door ze podia, ondersteuning en expertise te bieden. Een mooi voorbeeld daarvan is Zaanstormend; de creatieve storm die op zaterdag 21 april door de grote zaal van het Zaantheater trekt. Ruim 150 jongeren doen mee, dus grote kans dat het leerlingen van jou zijn.

Vorige maand stond een vergelijkbaar project op het programma, maar dan met Zaanse senioren: Zaans Zilver. En ik mocht een gastzanger optreden, bij het pianospel van Ton Karhof; een kranige 81-jarige die op z’n 70e zichzelf heeft leren pianospelen. Zo zie je maar dat creativiteit je leven lang kan verrijken. Toch had Ton veel liever als kind al willen spelen, alleen was daar de mogelijkheid niet voor. Een prachtige oproep aan ons om kunst en cultuur zoveel mogelijk toegankelijk te maken.

Wil jij een mooi creatief project op school? Neem gerust contact met me op!

Sander Buckers - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-39865636  

Naar Dolf Jansen & The LSB Experience

Zin in een lekker avondje uit? Als contact van het FluXus VO-netwerk mag ik je een mooie aanbieding doen vanuit het Zaantheater: met 50% korting naar Dolf Jansen & The LSB Experience op woensdag 23 mei. Zij brengen 'The Troubadour', muziek, comedy en verhalen vanuit het hart van de Westcoast. 

De vijf mannen van The LSB Experience brengen een ode aan de muziek van de Amerikaanse West Coast. Ze nemen ze u mee naar The Troubadour, de beroemdste club van LA. Vanavond hoort u hun mooiste liedjes en vertelt Dolf Jansen het verhaal van de club. The Troubadour is een van de meest beroemde music clubs van Amerika, West-Hollywood, LA, California. Veel van LSB’s muziekhelden startten hun muzikale carrière in the Troubadour: Jackson Browne, The Eagles, James Taylor, The Byrds, Crosby, Stills & Nash. Joni speelde er, Springsteen, Carole King, Lennon, Neil Young…
In The Story of the Troubadour hoort u de mooiste liedjes van deze helden, en hoort u van Dolf Jansen het verhaal van de club, van Doug Weston, flamboyant oprichter en eigenaar van The Troubadour, van wurgcontracten, seks en hier en daar een beetje drugs. Soms. Al jaren speelt LSB Experience deze muziek, nu is het tijd voor de definitieve tribute to The Troubadour. Prachtige liedjes, mooie verhalen en hier en daar een stapel onnodige grappen. 

Klik hier voor de webshop van het Zaantheater en gebruik bij het bestellen de kortingscode: DocentVOLSB18 (hoofdlettergevoelig).

Project BEELD succesvol afgesloten

Voor het derde jaar op rij organiseerde FluXus samen met het Zaanlands Lyceum het project BEELD. Jongeren met talent en motivatie om zich verder te ontwikkelen in de beeldende kunsten, komen 10 weken na schooltijd naar een atelier bij FluXus. Daar werken ze samen met kunstenaar Raymond Huisman aan hun vaardigheden en artistieke ontwikkeling. De expositie die op school is ingericht haalde een leuk berichtje in de krant.

Productieteam zoekt talent

Het Fluxus Productieteam is een samenwerking tussen jongeren tot en met 21 jaar. Zij maken, vaak in opdracht, onder begeleiding, films, animaties, illustraties of decors. Het Fluxus Productieteam wil creatieve jongeren met elkaar verbinden door middel van creatie. Jongeren kunnen zo werken aan hun portfolio en hun talent verder ontwikkelen.

productieteam

Voor iedere nieuwe opdracht wordt een nieuw team samengesteld. Ken jij creatieve jongeren die kunnen tekenen, schilderen, fotograferen, filmen, kleien of op een andere manier vormgeven? Wijs ze op het FluXus Productieteam en meld ze aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deelname is kosteloos, de jongeren betalen met de inzet van hun talent.

(illustratie: Noa Zuidervaart)

Zaanse Jongeren Poëzie Wedstrijd 2018

Welke jonge dichters staan 10 juni in de finale van de Zaanse Jongeren Poëziewedstrijd in de artiestenfoyer van het Zaantheater? Komen ze van jouw school?

Tot 25 mei kunnen jongeren van 12 tot en met 18 jaar twee tot drie gedichten insturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vóór 1 juni worden de genomineerden bekend gemaakt en krijgen zij een uitnodiging om hun gedichten op zondagavond 10 juni 2018 tijdens een finale in de artiestenfoyer van het Zaantheater aan een deskundige jury te laten horen.

Workshop
Alle inzenders worden vóór de finale uitgenodigd voor een workshop om hun pen te scherpen en hun presentatie te oefenen met stadsdichters Ellis van Atten en Jeroen van Leeuwen in samenwerking met leden van de Zaanse Dichterskring.

Op school
Zijn er op jouw school een aantal jongeren die wel willen insturen, maar twijfelen? De stadsdichters komen graag met een groepje aan hun gedichten werken. Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om de mogelijkheden te bespreken.

We stellen het op prijs als je jongeren wijst op deze wedstrijd? 
Uitgebreidere informatie op de website van de Zaanse Dichterskring.

Het gaat goed met cultuuronderwijs!

Elke twee jaar wordt in opdracht van het ministerie van OCW gekeken naar de kwaliteit en opbrengsten van het cultuuronderwijs in de het voortgezet onderwijs.

Belangrijke conclusies van deze keer zijn dat scholen zijn positief over de gang van zaken, over de samenwerking met culturele instellingen en over wat cultuuronderwijs teweeg brengt bij hun leerlingen. Ambities van scholen zijn inzetten op de doorgaande lijn van onder- naar bovenbouw en op vakintegratie. Ook willen scholen met culturele aanbieders gezamenlijk samenhangende talentontwikkelingsprogramma’s bedenken en maken. Meer over deze publicatie.

Als je een dergelijk programma ook op jouw school wil, dan denk ik graag met je mee!

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek