FluXus Onderwijs voor jou

In schooljaar 2018-2019 start FluXus Onderwijs met het aanbieden van nascholing voor leerkrachten in het Primair Onderwijs.
Ons aanbod is ontwikkeld met input van schoolbestuurders, cultuurcoördinatoren en leerkrachten en gebaseerd op ervaring in de praktijk van het onderwijs.
We zijn flexibel: wil je een workshop liever op teamniveau organiseren, wil je juist als individuele leerkracht deelnemen of zoek je deskundigheid op een ander onderwerp of in andere vorm? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We vinden vast een oplossing.

Inschrijven kan tot twee weken voor aanvang. We hanteren een minimaal aantal deelnemers van acht personen. Inschrijven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Startklaar voor Kinderboekenweek

Wil je geïnspireerd de Kinderboekenweek in? En zou je dit jaar eens iets heel anders met de leerlingen willen doen? Kom dan naar FluXus voor inspiratie!
Kunstvakdocenten van diverse disciplines (beeldend, muziek, drama en dans) nemen je op woensdagmiddag 26 september mee in het thema Vriendschap! En de relaties die je kunt leggen met de kunstzinnige vakken. Na deze workshop ben je er helemaal klaar voor! Het boek, de materialen voor jouw klas en de lessen krijg je na afloop mee… Hoezo geen tijd??!!

Vorm: 1 bijeenkomst van 3 uur
Kosten: 75 euro pp. ex BTW, inclusief materiaal
Locatie: FluXus, Klaas Katerstraat 7b
Datum: woensdag 26 september 2018 / 15.00 – 18.00 uur

Energizers voor in de klas!

Hangt iedereen lusteloos over de tafels en is de fut er helemaal uit? Tijd voor een energizer. Energizers zijn korte drama/ bewegingsspelletjes voor in de klas. Het is de manier om iedereen weer lekker bij de les te krijgen. Deze korte oefeningen zijn ook heel geschikt als overgang tussen de lessen. Je krijgt er tijdens de workshop een groot aantal aangeleerd. 

Doelgroep: leerkrachten van de groepen 5 t/m 8
Vorm:
1 bijeenkomst van 90 minuten
Kosten:
€ 75,-  pp. ex. BTW, inclusief  lesmateriaal
Locatie:
FluXus, Klaas Katerstraat 7b
Datum:
6 februari 2019/ 15.00-16.30 uur

Startklaar voor Sinterklaas: mini- musical Sinterklaas en de verdwenen Pepernoten

De Pieten vinden dat ze veel belangrijker zijn dan Kokkie. Dat zit Kokkie natuurlijk niet lekker en als dan ineens alle pepernoten zijn verdwenen, is de hele boot in rep en roer! Want zonder pepernoten kan het feest niet doorgaan...

Terug van weggeweest: instructie workshop bij de mini- musical Sinterklaas en de Verdwenen Pepernoten. Deze mini-musical bestaat uit 3 liedjes, juf leidt de groep als verteller door het verhaal. Het stuk is geschikt voor 1 groep: kleuters of groepen 3/4. Tijdens de workshop middag leren we de liedjes aan en nemen we de hele regie, liedjes en bijbehorende dansjes door zodat de leerkracht zelf, startklaar, aan de slag kan met instuderen.

Doelgroep: leerkrachten van de groepen 1 t/m 4
Vorm:
1 bijeenkomst van 2 uur
Kosten:
€ 75,- pp. ex. BTW inclusief 1 script per school
Locatie:
FluXus, Klaas Katerstraat 7b
Datum:
10 oktober/ 15.00- 17.00

Hands on: de creatieve ontwikkeling

Van product- naar procesgericht werken… één van de eerste stappen om het creatief vermogen bij leerlingen aan te spreken. En we weten inmiddels hoe belangrijk die (artistieke) creatieve ontwikkeling van leerlingen is. Maar daar sta je dan voor je groep: het is makkelijker gezegd dan gedaan!
Tijdens twee workshops krijg je een stukje theorie, echter de nadruk ligt op zelf ervaren hoe je binnen het kader van een goede vraag- of probleemstellingen je leerlingen de ruimte geeft voor het doorlopen van het creatief proces: oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en evalueren. Vandaag zelf ervaren en morgen met je klas!
Het boek 'Leren van Kunst – ruimte voor & door creativiteit' is de basis voor deze workshop. [1e druk / 2018 / Olga Potters, Suzan Lutke] We hebben schrijfster Suzan Lutke betrokken bij de ontwikkeling.

Reflectie is een belangrijk onderdeel binnen het creatief proces.
FluXus biedt je tijdens deze workshops concrete tools om hier met leerlingen aan te werken, op termijn kun je er zelfs een portfolio mee opbouwen.

Vorm: 2 bijeenkomsten van 2 uur
Kosten: 125 euro, pp. ex BTW, inclusief het boek Leren van Kunst – ruimte voor & door creativiteit
Locatie: FluXus, Klaas Katerstraat 7b
Data eerste serie: woensdag 30 januari en woensdag 13 februari 2019/ 15.00-17.00 uur


Los het lekker zelf op!

Basis voor deze workshops is een challenge. In een challenge zoek je een oplossing voor een probleem. Dit is eigenlijk wat elke ontwerper doet, en bestaat altijd uit de volgende stappen: schetsen- plannen- maken-testen en verbeteren-presenteren en evalueren.

In een korte workshop leren we je hoe je zo’n challenge vorm kan geven in je klas. Een challenge kun je doen in een uurtje of binnen een groot project. Laat het aanhaken op zaakvakken of thema’s op school, of geef er je techniekonderwijs vorm mee. Tijdens deze workshop bieden we je een format waarmee je zelf in de klas kunt werken.
In een serie van drie workshops gaan we verder in op het ontwerpproces en het vormgeven van challenges, aansluitend op jouw wensen. Je werkt aan je eigen vaardigheden om onderzoekend leren en design thinking bij je leerlingen te stimuleren.
Je gaat ook aan de slag in het FluXlab. Je maakt kennis met Tinkercad (3D tekenprogramma voor 3D printen), Scratch (programmeren voor kinderen), leert een elektronisch circuit maken, maar gebruikt ook lijmpistool, soldeerbout en zaag!

Vorm: één korte workshop van 3 uur
Kosten: 100 euro, pp. ex BTW, inclusief materiaal
Locatie: Makerspace FluXus, Klaas Katerstaat 7b
Datum: 30 oktober / 15.00-18.00 uur
Ook te boeken via de Zaan Primair Academie in maart.

Vorm: drie workshops van 3 uur
Kosten: 225 euro, pp. ex BTW, inclusief materiaal
Locatie: Makerspace FluXus, Klaas Katerstraat 7b
Data: 30 oktober 2018, 6 november 2018, 13 november 2018 / 15.00-18.00 uur


Ontdek meer met de OntdekApp!

De OntdekApp is een serie web-based applicaties over TechniekKunst en MediaKunst, bedoeld voor kinderen vanaf 9 jaar. Gratis te gebruiken door scholen van Zaan Primair en Agora.

Klassikale startactiviteiten prikkelen de nieuwsgierigheid en dagen kinderen uit om individueel of in groepjes te gaan experimenteren en ontdekkingen te doen. De kennis en vaardigheden die zo spelenderwijs worden opgedaan kunnen zij doelgericht inzetten voor het maken van een uitvinding.
Ontdekkend leren is soms moeilijk in schoolverband te organiseren, maar wel bijzonder belangrijk. De OntdekApp maakt dat anders. De tijdsinvestering van school en leerkracht is bijzonder laag, waardoor er ruimte is om de kinderen optimaal, individueel te begeleiden. Ook in een volle klas. De rol van de leerkracht is het observeren en begeleiden van de kinderen om hen te stimuleren en te motiveren.
Deze training gaat dieper in op het doel van de OntdekApp, hoe deze is opgebouwd, het gebruik van de OntdekApp en de rol die de leerkracht speelt bij het begeleiden van jonge uitvinders.

Vorm: 1 bijeenkomst van 3 uur
Kosten: 100 euro, pp. ex BTW, inclusief materiaalkosten
Incompany als teamtraining in te zetten à 325 euro ex BTW, inclusief materiaalkosten
Locatie: FluXus of eigen school.
Ook te boeken via de Zaan Primair Academie.

Data in overleg met Ester Stoelinga via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Drama wordt een koud kunstje! 

Leren over de Middeleeuwen door drama, dinosauriërs leren kennen door drama of de Zaanse geschiedenis onder de loep leggen, door drama.
Je ervaart hoe je drama kunt inzetten bij verschillende schoolthema’s, waarbij je niet de waarde van het vak drama verliest: een mooie balans tussen ervaren en leren. Die balans vind je ook terug in deze workshops: je leert hoe je met je leerlingen experimenteert met verschillende spelelementen en verhaalopbouw en ervaart hoe je als regisseur optreedt.
Binnen het kader van het script ruimte geven aan de eigen creatieve inbreng van de leerlingen en improvisatie ondersteunen. Samen werken jullie naar een spetterende eindpresentatie op school. Deze workshop is inclusief een themascript voor een schoolbreed thema voor onder-, midden-, en bovenbouw. Het thema van het script wordt bepaald in overleg met de workshopleider.

Vorm: 2 bijeenkomsten van 2 uur
Kosten: 125 euro, pp. ex BTW, inclusief script
Locatie: FluXus, Klaas Katerstraat 7b
Data: 3 en 10 april 2019 / 15.00 – 17.00 uur

Dans voor dummies

‘Ik kan niet dansen…’ is geen excuus meer na het volgen van deze workshop!
Het zweet moet op de juiste rug staan; je begeleidt een dansproces, maar leert geen stapjes aan. Die hoef je dan ook niet te kunnen. In deze workshop leert een vakdocent je hoe je met de klas een dans ontwikkeld.
Je leerlingen krijgen de positie om op basis van inspiratiebronnen die jij aandraagt, zich door dansante bewegingen uit te drukken. Je coacht je leerlingen in het vinden van verschillende manieren van bewegen voor het uitdrukken van emoties en ondersteunt bij het vinden van structuur, groepsindeling en rolverdeling. Hun eigen choreografie spettert straks van het podium af!

Vorm: 2 bijeenkomsten van 2 uur
Kosten: 100 euro, pp. ex BTW
Locatie: FluXus, Hof van Zaenden 65
Data: 13 en 20 mei 2019 / 15.00 – 17.00 uur


Beeldend vertellen

Laat de fantasie weer borrelen met Verhaal & Atelier! Door een combinatie te maken van verhalen en beeldende kunst, laat je jouw leerlingen hun eigen vormentaal (her)ontdekken. Tijdens deze training oefent het team vooral met technieken en materialen en ontvangt instructie op het geven van de lessen in de klas. We sluiten aan op de onderdelen uit de leerlijn beeldende vorming van het SLO. 

Voor alle bouwen liggen na deze training vier kant-en-klare lessen Verhaal & Atelier klaar, zodat je er meteen mee aan de slag kunt in de klas.
De workshops zijn los te volgen, maar volgen jij en je team deze training gedurende drie schooljaren op drie momenten in het jaar, dan heb je binnen die periode een leerlijn beeldend op de kaart gezet.

Vorm: 3 bijeenkomsten van 2 uur
Kosten: 450 euro per schoolteam ex. BTW, inclusief materialen en lessen
Locatie: incompany op school
Datum: in overleg

Muziek, dat moet je nou echt doen…

Willen jullie op school de methode Muziek Moet je Doen gaan gebruiken? Staat ie wel in de kast, maar hebben jullie als team meer handvatten nodig om ‘m te gebruiken? Door de training Muziek, dat moet je nou echt doen… krijgt het schoolteam meer vertrouwen en vaardigheid in het geven van muzieklessen uit deze methode. Het biedt de school de mogelijkheid om het tot een structureel onderdeel van het curriculum te maken.
De methode Muziek Moet je Doen onderscheidt 5 zogenaamde domeinen, 5 verschillende manieren waarop je met muziek bezig kan zijn; luisteren, zingen, spelen, noteren en bewegen. Tijdens de eerste workshop komen de domeinen luisteren en zingen aan bod, tijdens de tweede workshop worden de domeinen spelen, noteren en bewegen behandeld.
De vaardigheden die nodig zijn om de lessen uit deze methode te kunnen geven, worden in kaart gebracht. De theoretische uitleg wordt geïllustreerd met praktische voorbeelden uit de lessen, waarbij op school aanwezige instrumenten worden ingezet.

Vorm: 3 bijeenkomsten van 2 uur
Kosten: 450 euro ex BTW, inclusief lesmateriaal, maar exclusief instrumenten.
Locatie: incompany op school
Data: in overleg
Ook te boeken via Zaan Primair Academie.

Training Interne Cultuurcoördinator

De ICC-cursus bestaan uit 8 bijeenkomsten van ieder 3 uur. Per bijeenkomst heb je ongeveer 3 uur huiswerk, zodat de totale studiebelasting op 50 uur komt. Doel van de cursus is het schrijven van een cultuurplan voor je school. Omdat mooie plannen niet persé iets veranderen op je school, werk je gedurende de cursus ook aan draagvlak voor cultuureducatie en aan je competenties als cultuurcoördinator. Tijdens de cursus werk je hieraan via presentaties en allerlei actieve werkvormen. Tussen de bijeenkomsten door schrijf je aan je cultuurplan en voer je gesprekken met collega’s.

Die drie onderdelen: het schrijven van een cultuurplan, werken aan draagvlak en werken aan je competenties vormen de basis van de cursus. Is er al een recent cultuurplan? Dan bespreken we een voor jou vervangende opdracht. Het lesmateriaal dat voor de cursus wordt gebruikt is Dossier ICC, dat als boek en digitaal beschikbaar is. Daarnaast maakt de ICC-trainer een aanvullende cursusmap.

Na het volgen van de ICC-training
- Lever je op school een structurele bijdrage aan de implementatie van cultuureducatie in het primair onderwijs en daarmee aan de ontwikkeling van het kind.
- Kun je inzicht en vaardigheden aanreiken om eigen keuzes te maken bij de ontwikkeling van cultuureducatie.
- Kun je vaardigheden aanreiken om deze keuzes te vertalen in een eigen cultuurplan en cultureel actieplan.
- Maak je deel uit van een netwerkstructuur waarin cultuurcoördinatoren elkaar ontmoeten.
- Leg je het fundament voor een duurzame samenwerking tussen scholen voor primair onderwijs en culturele instellingen.

Vorm: 8 bijeenkomsten van 3 uur
Locatie: incompany bij Zaan Primair
Data: 4 februari 2019, 25 februari 2019, 18 maart 2019, 8 april 2019, 22 april 2019, 13 mei 2019,
3 juni 2019, 24 juni 2019 / 15.00 – 18.00 uur

Deze training staat open voor leerkrachten die niet bij Zaan Primair werken. Voor inschrijven kun je contact opnemen met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zaan Primair-ders kunnen inschrijven via de Academie.

 

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek