Gemengde ambachten (groep 7-8)

gemengde ambachten brede schoolIn deze korte cursus maken de leerlingen kennis met verschillende technieken. Ze gaan tingieten, leren over de aardewerktechnieken, decoratie van de inca's en maken kennis met plastic en thermoplast. Als je thermoplast warm maakt in heet water, kun je er verschillende dingen van maken. Nadat het afgekoeld is, is het een 'normale' harde plastic. Welke soorten plastic zijn er? Welke voorwerpen wil jij maken om te gebruiken en daarna gelijk weer zelf te recyclen?

Maaklab op school (groep 6-8)

fluxlab op school brede schoolMet het Fluxlab op school leer je om een uitvinding te doen en een oplossing voor een probleem te ontwerpen. Je begint met schetsen en uitproberen van materialen. Van je allerbeste idee maak je een prototype: een allereerste model van je ontwerp. Je gebruikt allerlei materialen en technieken: van timmeren to werken met lijmpistolen, solderen en maken van electronica. Je leert ook hoe je een presentatie kan maken van je uitving/ontwerp.

Extra! Het is mogelijk om naar het Fluxlab bij FluXus te gaan en eenvoudige versies van de prototypes uit te printen op de 3D-printer of uit te werken op de lasercutter. 
De school is dan verantwoordelijk voor het vervoer van en naar het Fluxlab.

Puzzelen

puzzelen brede schoolIn drie lessen gaan de leerlingen aan de slag met het maken van puzzels. Ze leren puzzels te analyseren en te ontwerpen. Wat is een puzzel en welke verschillende puzzels bestaan er?

Aan de hand van de uitkomsten ontwerpen de leerlingen hun eigen persoonlijke puzzel. Er wordt geleerd om te gaan met gereedschap en materiaal. Met de figuurzaag wordt de puzzel uitgevoerd in berkentriplex. Als voorbeeld wordt een er Amsterdamse puzzel meegenomen, die met een lasercutter uitgevoerd is.

Extra! Het is mogelijk om een extra les aan deze cursus toe te voegen met een bezoek aan het FluxLab bij FluXus. Hier kunnen de leerlingen een echte lasercutter en een 3D-printer zien en uitproberen. De school is dan verantwoordelijk voor het vervoer van en naar het Fluxlab.

Techniek is gaaf! (groep 6-8)

techniek is gaaf brede schoolIn deze 'spoedcursus' leer je o.a. technieken om iets kan laten zweven, hoe je verschillende wolken kan onderscheiden, hoe je jezelf kleiner maakt, of juist groter, schrijft in het donker, jezelf laat verdwijnen, en hoe het is om een tweeling te zijn.

Je maakt foto's tijdens je wonderlijke avontuur. En van die foto's maken we in de laatste les een digitale krant op de iPad, zodat iedereen kan zien wat je mee hebt gemaakt. 

Je kan elke les zelf kiezen uit de opdrachten. Het maakt niet uit of je er vijf doet, of maar één; dat mag je zelf weten. Ze gaan over techniek (zwaartekracht, licht, vergroten en verkleinen, magnetisme, en nog meer), of kunstknutselen, of fotografie/stop-motion (fotoanimatie) of dingen uitvinden door middel van allerlei proefjes. Elke les heeft weer nieuwe opdrachten, dus je hoeft je niet te vervelen.

Timmeren (groep 5-8)

timmeren brede schoolIn deze korte cursus gaan we aan de slag met hout. Met allerlei soorten hout gaan we zagen en timmeren. Je kan van alles maken. zoals een kastje, een hok voor een cavia of poes, van fotolijstje tot kastje: er is van alles mogelijk. Elke keer ligt er ander materiaal bij, dat je erin, erop of eraan mag maken, zoals doppen, fietsbanden, touw, blikken etc. Samen maken we de mooiste creaties.

Vliegtuigen

vliegtuigen brede schoolAan de hand van voorbeelden kiezen de kinderen één of meerdere papieren vliegtuigen en maken deze uit de aanwezige materialen. De kinderen experimenteren met verschillende types papier en soorten vliegtuigen en leren deze te maken. Ze ontdekken ook welke het beste vliegt.

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek