FluXus Onderwijs Update maart 2017

Welkom bij deze eerste onderwijs update

Het werk in het onderwijs groeit en door de realisatie van het Cultuurhuis, wat er nu echt gaat komen, neemt de taak van FluXus hierin toe. We zijn blij dat we met nieuwe programmacoördinator Maaike Haas het onderwijs nog beter kunnen bedienen. Voor het programma Muziek Maakt School blijft Gertru Pasveer coördinator. Deze nieuwsbrief biedt een klein overzicht van hoe we als FluXus bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling in het onderwijs door cultuureducatie.

Harrie Swinkels - directeur FluXus

Even voorstellen…

afbeelding_Maaike_Haas.jpgSinds januari 2017 ben ik, Maaike Haas, Programmacoördinator Onderwijs bij FluXus. Een nieuwe functie voor FluXus, een bekende voor mijzelf vanuit mijn ervaring bij Plein C en Stichting Hart te Haarlem. Ik trof bij FluXus een team aan van cultuurexperts in dans, drama, muziek, beeldend, media en meer; gedreven en ervaren mensen die verder willen. 

De afgelopen weken hebben we geformuleerd hoe wij de professionalisering van cultuureducatie in de Zaanstreek willen versterken. Betere communicatie met onze partners in onderwijs en cultuur bijvoorbeeld, deze nieuwsbrief als eerste aanzet. Bedoeld voor een ieder die nieuwsgierig is naar samenwerken met FluXus. De mogelijkheden zijn divers; we praten over brede persoonsvorming op het Koraal, dansen een moderne Klompendans op de Komeet, lanceren een Ontdek App, geven ruimte aan talenten in de Brede School, produceren een film en ontvangen leerlingen voor een voorstelling uit het Cultuurmenu. FluXus en het onderwijs… wordt vervolgd!    fotografie Marcel Fraij

Samen actief voor duurzame cultuureducatie

De aanvraag voor het vervolgtraject van Cultuureducatie met Kwaliteit, waarin Fluxus de afgelopen jaren op 28 scholen in de Zaanstreek heeft ingezet op actieve kunstbeoefening voor elk kind, is gehonoreerd! Deelnemende scholen voor Primair Onderwijs uit de Zaanstreek kunnen met de nieuwe aanpak weer op ons rekenen voor het versterken van cultuureducatie.

Vrijwilligerswerk.jpg

De aanvraag voor het vervolgtraject 2017-2020, ingediend bij het Fonds voor Cultuurparticipatie, is gehonoreerd voor de aankomende vier jaar en zal voortbouwen op de intensieve samenwerking die al is opgebouwd. Met name de langdurige inzet en aanwezigheid van onze cultuurexperts en vakdocenten, het werken in alle lagen (in de klas, voor het team, met ICC en directie) op de school, de inzet op kennisbevordering van de groepsleerkracht en het maatwerk per school bleken de belangrijke succesfactoren. Een positieve inzet en kijk op draagvlak en verankering van onze partners in onderwijs en cultuur (de Zaanse schoolbesturen, ICC’ers en directies, maar ook de enthousiaste leerkrachten en leerlingen in de klas) hebben daar uiteraard ook toe bijgedragen.

Met de nieuwe subsidie-eisen gaan we vol enthousiasme verder het traject in . De aanpak van de trajecten zal wel een ander karakter krijgen, echter sluit goed aan op de huidige trajecten op de scholen. We bouwen voort op de huidige trajecten op de scholen, maar met meer nadruk op blijvende verankering van goede cultuureducatie. Een belangrijk punt voor de aanpak vanaf 2017 zal vanuit het advies van het Fonds voor Cultuurparticipatie zijn, dat vastlegging van cultuureducatie in het schoolplan wordt toegevoegd als algemene voorwaarde.

Hierbij zal de nadruk liggen op het ontwikkelen van visie op cultuureducatie die gedragen wordt door directie, icc en het team. Op basis van de visie bepalen we met de school welke stappen gezet gaan worden ten aanzien van bijvoorbeeld het curriculum, de deskundigheid van het team of de samenwerking met de culturele omgeving. FluXus gaat de samenwerking met een school aan met vooraf afgestemde plannen en afspraken. Dit voorjaar zal onze nieuwe Coördinator Onderwijs in overleg met de huidige CMK cultuurexperts van FluXus, de scholen bezoeken om te komen tot een solide samenwerkingsovereenkomst. Want samen werken aan een duurzame plek voor cultuureducatie in het onderwijs is onze basis! En dan het liefst ook nog heel actief ?

Altijd al over een rode loper willen lopen?

Dan is dit je kans! Op zaterdag 8 april gaat de animatiefilm CMK The Game in première bij FluXus aan de Klaas Katerstraat 7b. Inloop is vanaf half vier en om 16.15 uur vertonen we de korte animatiefilm, waarna een interview met de makers volgt. Rond kwart voor vier sluiten we af met een borrel en hapjes. 

Het FluXus ProductieTeam heeft een animatiefilm gemaakt over vier jaar Cultuureducatie met Kwaliteit op Zaanse basisscholen. Het ProductieTeam is op zoek gegaan naar de verbindende factor tussen theater, muziek, dans, drama, beeldend, media en techniek; creativiteit. In een game-setting laat de film zien wat het voor een samenleving betekent als er geen cultuur zou zijn. Ben je in de gelegenheid? Kom gezellig langs; jong en oud zijn welkom. 

De afdeling onderwijs gaf het FluXus ProductieTeam de opdracht tot het maken van de animatiefilm CMK The Game. Input, zoals filmpjes, quotes van leerlingen en interviews, werd gegeven door de vakdocenten die in het onderwijs werken aan Cultuureducatie met Kwaliteit,.
Het ProductieTeam bestaat uit getalenteerde creatieve jongeren van 14 t/m 21 jaar, die samen met professionals opdrachten vervullen. Tekenen, schilderen, filmen, fotograferen, het maken van stop-motion-filmpjes en animaties, monteren en zelfs musiceren of acteren zijn vaardigheden in het team. Het is een unieke manier om talenten verder te brengen!

Meerdere productiedagen heft het ProductieTeam aan de film gewerkt; ze overzien en doorlopen het gehele proces van animatie-film-maken zelf. Van het schrijven van het script tot de keuze voor muziek, van het maken van een storyboard tot het ontwikkelen van sets. De hoofdrol wordt gespeeld door het karakter Marty, die in verschillende levels kennis maakt met kunstdisciplines. Door quotes van leerlingen te verzamelen scoort Marty punten. Lukt het Marty om genoeg punten scoren om de wereld te redden van de ondergang?
Na de première zullen de film én Marty door FluXus Onderwijs ingezet worden bij cultuureducatie op scholen in de Zaanstreek.

“Zonder kunst zijn er geen tekeningen, geen toneelstukken, geen musea: zonder kunst is de helft van de wereld weg…” (Zaanse basisschool leerling)

Ben je benieuwd geworden naar het ProductieTeam? Bekijk de Facebook pagina

Presentatie Cultuurmenu 2017-2018

Op maandag 10 april presenteren we het nieuwe Cultuurmenu! Tijd en plaats: 15.30 uur bij FluXus aan de Westzijde 148 te Zaandam. Er is weer een mooie selectie gemaakt van theater-, dans- en muziekvoorstellingen die op allerlei locaties in de Zaanstreek gespeeld gaan worden.

Het aanbod in erfgoededucatie is komend jaar weer uitgebreid met een paar waardevolle programma’s en er is opnieuw een uitgebreid aanbod van workshops door kunstenaars en kunstdocenten op school. 

Nieuw is dat kunst- en erfgoedactiviteiten niet meer volgens een bepaalde verdeling gekozen hoeven te worden en dat je het budget (op basis van het aantal groepen) naar eigen inzicht kunt uitgeven. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor de manier waarop je het Cultuurmenu kan inzetten. Op 10 april vertellen we je precies hoe het zit. En ook komen een paar aanbieders hun nieuwe kunst- en erfgoedprogramma’s presenteren.

Tip: plaats de link www.cultuurmenuzaanstreek.nl op de website van de school of in de schoolgids. Zo kunnen ouders, opa’s en oma’s de cultuurbeleving van hun (klein)kinderen in de Zaanstreek beter volgen!

Hoe breed is jouw school?

Heb je ons gespot op de informatiemarkt van Brede School-activiteiten op 22 maart? Of heb je ons juist gemist?
FluXus Onderwijs biedt een mooi aanbod voor leerlingen om naschools talenten te ontdekken en creativiteit te ontwikkelen. Onze folder met inspirerend aanbod heb je vast al ontvangen, maar FluXus biedt meer!

In onze folder vind je een aanbod van verschillende workshops met een korte beschrijving van wat je kunt verwachten. De meerwaarde van FluXus is dat we je als school kunnen ondersteunen in het vinden van een aanbod, ook op maat, en het maken van een plan dat past bij de leerlingen, de school en de buurt.

De basis is de identiteit van de school en de rol die cultuureducatie speelt bij het verwezenlijken van jullie doelen. Hoe kan het programma Brede School hieraan bijdragen? Wil je het aanbod verbinden aan het ontwikkelen van muzikale vaardigheden? Of denk je eerder aan het versterken van competenties in media-educatie? Denk breed en ga met ons in gesprek over het verbinden en versterken van cultuureducatie binnen- en buitenschools. Neem contact op met Daniëlla Lemmens via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De OntdekApp is ontdekt…

Op 1 maart is de OntdekApp (www.ontdekapp.nl) gelanceerd tijdens een feestelijke middag in het Zaans Museum. Aanwezigen zijn aan de slag gegaan onder deskundige begeleiding van leerlingen uit groep 8 van basisscholen De Rietvink en De Lindenboom. De OntdekApp is een manier om vorm te geven aan techniekonderwijs in het primair onderwijs en is ontwikkeld in opdracht van FluXus en de schoolbesturen Zaan Primair en Agora door techniekkunstenaar Marcel Fraij.

De app is een webbased applicatie (werkt op alle computers, tablets en digiboards) waardoor leerlingen gemotiveerd worden om vanuit hun eigen drive oplossingsgericht bezig te zijn, samenwerking op te zoeken en ontdekkend te leren.
Scholen die onder de schoolbesturen Zaan Primair en Agora vallen kunnen gratis gebruik maken van de app, nadat de leerkrachten de bijbehorende training hebben gevolgd.

Ben je geïnteresseerd in het vormgeven van techniekonderwijs op je school volgens de richtlijn die OC&W heeft vastgesteld in Techniek 2020? Met de OntdekApp als startpunt denken we graag met je mee over 21st Century Skills , Makereducatie , ontdekkend en onderzoekend leren om te komen tot een curriculum dat bij school, team en leerling past.
Wil je meer weten over de mogelijkheden die FluXus je kan bieden? We organiseren op korte termijn twee middagen waarop we in zullen gaan op vraag en aanbod in techniekonderwijs. Hier kun je met elkaar en met ons in gesprek over de ambities en mogelijkheden voor jouw school. Houd onze Facebook en je mailbox in de gaten voor meer informatie.

Of neem nu al contact op met Ester Stoelinga, die ervaring heeft in het vormgeven van leerlijnen techniek en beeldend, trainer en ontwikkelaar maakonderwijs is bij ABC (Onderwijsbegeleidingsdienst in Amsterdam) en twee keer het Amsterdam Makerfestival heeft georganiseerd met onder andere een educatietraject voor PO en VO. Ester kun je bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-27876729. En like ons alvast op Facebook. (fotografie Marcel Fraij)

Presentaties Muziek Maakt School

Eind januari/begin februari werd de eerste periode van dit schooljaar van Muziek Maakt School op alle (20!) scholen afgesloten door een presentatie aan de ouders en de leerlingen. Altijd weer een feest! Al die kinderen die er op hun mooist uitzien en hun uiterste best doen om te laten horen wat ze de afgelopen zestien weken hebben geleerd. De kinderen zijn inmiddels allemaal weer begonnen aan de tweede periode op hun nieuwe instrument. Ik verheug me nu alweer op de volgende presentaties in juni.

Plein C in Wormer!

De ICC netwerkdag door Plein C vindt dit jaar plaats in Wormer! Op 31 mei zal deze dag van 13.00 tot 17.00 uur in het teken staan van GELUK. Locatie: Pakhuisplein in Wormer. Meld je je voor 1 april aan, dan krijg je korting! 

We netwerken graag met je mee. Teamleden van FluXus Onderwijs zullen dan ook aanwezig zijn.

FluXLab: techniek en creativiteit verbinden

FluXus onderzoekt de mogelijkheden voor het opzetten van een FabLab, ofwel een FluXLab. Dit lab is een creatieve ruimte en biedt mensen, jong en oud, de mogelijkheid te werken met moderne apparatuur als 3d-printers, vinylcutters, scanners, plotters, etc.etc. Je kunt hier bijvoorbeeld experimenteren, samenwerking opzoeken, kennis delen of prototypes uitwerken. 

Interesse? Zoek ons op, op PET Zaanstad. Hier zijn we aanwezig om te werken aan een community voor deze nieuwe maakplaats. Meer weten of ken je iemand die hierin geïnteresseerd zou kunnen zijn? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek