Voor jou

Onderwijs

Zorg & Welzijn

Podium de Flux

Home Vrije tijd Onderwijs Zorg & Welzijn Podium de Flux

Als je je buurt niet kent,

ken je de wereld niet

12.09.2020

In september en oktober 2020 gaan bijna 2.000 leerlingen van de groepen 7 en 8 van Zaanse basisscholen naar de nieuwe Zaanse locatievoorstelling ‘Honig Soap’. Geheel Corona-proof zitten de leerlingen in clusters van drie groepen in De Hellema, waar zij plaatsnemen rondom een knusse, typische jaren 70 huiskamer.

De jaren ’70

De economie stort wereldwijd in, zo ook de Zaanse economie. Beroemde familiebedrijven als Verkade en Honig worden overgenomen door buitenlandse firma’s en in de Coentunnel kun je op zondag rolschaatsen vanwege de oliecrisis. Tot overmaat van ramp verliest Nederland de wereldcup aan Duitsland.

Dit wordt in ‘Honig Soap’ op lichtvoetige wijze aan de orde gesteld binnen een Zaans gezin. Pa en de jongens verliezen hun baan en Ma wil scheiden. De Turkse buurman heeft wel werk, hoezo Pa dan niet? Pa en de jongens laten het er niet bij zitten. En de Turkse buurman ook niet.

Bij deze voorstelling ontwikkelde Plein C, met medewerking van het Zaans Museum en het gemeentearchief Zaanstad lesmateriaal over de Zaanstreek in de jaren ’70. Was het leven in de Zaanstreek heel anders dan vandaag de dag?

Voor het bezoek aan de voorstelling bekijken de leerlingen een diapresentatie om helemaal in de sfeer van de jaren ‘70 te komen. Na de voorstelling gaan de leerlingen op onderzoek in hun eigen buurt. Ze ontdekken hoe Zaandam is gegroeid tot de stad die het nu is en hoe de industrie hierin altijd verweven zit.

Het onderzoek resulteert in een feestelijke presentatie van interviews, filmpjes of krantenartikelen, die een plekje krijgen in de verhalenbank van het Zaans Museum.

.

Ook in de Onderwijs Update