Voor jou

Onderwijs

Zorg & Welzijn

Podium de Flux

Home Vrije tijd Onderwijs Zorg & Welzijn Podium de Flux

Hollandse Meesters

op OBS De Pionier

KENWOOD HOUSE, THE IVEAGH BEQUEST, London. " Self-Portrait " c1665 by REMBRANDT Van Rijn (1606-1669).

31.01.2020

Rembrandt, Jozef Israels, Jan van Goyen, Piet Mondriaan, Vincent van Gogh, Corneille en Bart van der Leck. Al deze kunstenaars staan de komende zes weken centraal in het project ‘Hollandse Meesters’ op Basisschool de Pionier in Wormerveer.

Kunstenares Joanne Zegers maakte voor de groepen 1 tot en met 8 een lessenserie die aansluit bij de thema’s ‘mens’ en ‘natuur’, en bij de methode ‘Laat maar zien’. Alle leerlingen en leerkrachten gaan aan de slag met uiteenlopende materialen zoals ecoline, oliepastel, houtskool, potlood, en ze gaan schetsen, tekenen, schilderen, knippen of fotograferen.

Het doel is dat de hele school met veel plezier en enthousiasme leert over de Hollandse Meesters. Natuurlijk wordt het project afgesloten met een mooie expositie van alle gemaakte werken.

Een man met een hoed!

Op maandagochtend 27 januari verwelkomde groep 7 Joanne voor hun eerste les. De groep kent haar al van een eerdere les uit het Cultuurmenu Zaanstreek en heeft zin in deze les! Op het digibord staat een groot portret afgebeeld dat Joanne met de klas eens nader gaat bekijken. Joanne stelt vragen en benadrukt: Alle antwoorden zijn goed! Wat zien we? Veel leerlingen steken meteen enthousiast hun vinger op. “Een man… met een soort hoed …. en een schort! … En hij heeft een rode vlek op zijn neus…!” En wat heeft hij in zijn hand? “Een soort boek! Een plank met verf… hoe heet dat? Een palet! En ik zie ook penselen.”

Joanne vertelt dat Rembrandt diverse zelfportretten maakte, en dat hij vaak staat afgebeeld met een hoofddeksel. Ze legt de opdracht uit: ”Iedereen gaat met lappen stof een hoofddeksel bij zichzelf maken, een eigen gezichtsuitdrukking bedenken en daarna een foto van elkaar maken, waarin een bijzondere lichtval te zien is. Aan het eind van de les bekijken en bespreken we op het digibord de gemaakte foto’s.

Verbinding met methode

Bij Hollandse Meesters krijgen alle groepen van de school 2 of 3 kunstlessen van Joanne Zegers. Steeds staat een van bovenstaande kunstenaars centraal. Joanne geeft iedere klas om de week een les, en in de tussenliggende weken kunnen de leerkrachten zelf verder met het thema en de opdracht, omdat Joanne de aansluiting heeft gezocht en uitgewerkt met de online methode beeldend ‘Laat maar zien’, waar de Pionier mee werkt.

Aan het begin van het project gaf Joanne een leuke, ontspannen leerkrachtentraining, waarbij iedereen direct aan de kan kon met bijvoorbeeld blind tekenen, een oliepastel afdruk en aquarelleren. Uiteraard wordt het project besloten met een expositie voor leerlingen, leerkrachten en ouders.

Ook voor andere scholen

Hollandse Meesters op De Pionier wordt mede ontwikkeld vanuit CMK budget en is dus ook beschikbaar voor andere scholen. Interesse in het Hollandse Meesters programma op school? Neem contact op met Floortje Vinck.

Foto in header: KENWOOD HOUSE, THE IVEAGH BEQUEST, London. ” Self-Portrait ” c1665 by REMBRANDT Van Rijn (1606-1669).