FluXlab in het onderwijs

Het is natuurlijk ook voor scholen mogelijk om langs te komen op het FluXlab. Leerlingen van primair, voortgezet en beroepsonderwijs zijn van harte welkom!

Met de klas naar FluXlab
Het is mogelijk om met je leerlingen langs te komen in het FluXlab. In verband met beperkte ruimte kunnen we met maximaal 15 leerlingen tegelijk werken. Het is mogelijk om de andere helft van de klas in één van de andere werkplaatsen (hout, metaal, keramiek) tegelijk les te geven.
Omdat elke school een andere behoefte heeft en we daar graag optimaal op aansluiten bieden we geen vaste lespakketten aan, maar maken we, afhankelijk van vraag en mogelijkheden van de school, lestrajecten op maat.
Er moet altijd een leerkracht aanwezig zijn voor extra begeleiding. Vanzelfsprekend is de school verantwoordelijk voor vervoer van en naar het FluXlab.
 
Kennismaking
Minimaal 3 x 90 minuten
Leerlingen kunnen in een korte lessenserie op hun eigen niveau kennismaken met digitale vormgevingstechnieken en gebruik leren maken van 3D printers, lasersnijder en vinylplotter. Ze doen basisvaardigheden op in de bijbehorende software en leren al doende de mogelijkheden en beperkingen kennen van deze nieuwe technologie.
Geschikt voor leerlingen PO (vanaf groep 6), VO alle groepen en niveaus, Beroepsonderwijs alle groepen en niveaus. Ook geschikt voor speciaal onderwijs PO en VO, programma in overleg. Ook geschikt als docententraining.
 
Makers maken!
Minimaal 4 x 90 minuten
Leerlingen gaan aan de slag met verschillende gereedschappen, apparaten en technieken. Ze leren dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn om zelf je eigen ideeën vorm te geven en te produceren. Afhankelijk van de ontwerpen die de leerlingen maken gaan ze aan de slag met zowel digitale als handmatige gereedschappen. Het doel van deze lessen is niet alleen het leren werken met gereedschappen, apparaten en digitale middelen, maar het ontdekken van de verschillende mogelijkheden om zelf te maken. Een belangrijk onderdeel van deze lessen is dat leerlingen leren om onderzoekend te werk te gaan, oplossingen te zoeken en zich realiseren dat niet elk maakproces automatisch leidt tot het gewenste eindresultaat (maar wel tot allerlei coole ontdekkingen!).
Deze lessen kunnen zowel op school als in het FluXlab worden gegeven.
Geschikt voor leerlingen PO (vanaf groep 4), VO alle groepen en niveaus, Beroepsonderwijs alle groepen en niveaus. Ook geschikt voor speciaal onderwijs PO en VO, programma in overleg.

29178001 236156033622384 4720407446168797184 n1

3D printen
Minimaal 3 x 90 minuten
Leerlingen leren een eigen ontwerp vormgeven in TInkercad en/ of Blender in deze serie lessen. Ze leren werken met de mogelijkheden en beperkingen van het ontwerpen in deze 3D-ontwerpprogramma's en het productieproces van ontwerpen tot uitgeprint product. De lessen kunnen vaak eenvoudig worden gekoppeld aan thema's of lessen op school. Doel van de lessen is het inzichtelijk maken van het ontwerpproces, software en stappen die de maker neemt van ontwerp tot printen. Zowel Tinkercad als Blender zijn gratis programma's die online beschikbaar zijn en op school kunnen worden gebruikt. Met voldoende basiskennis kunnen leerlingen zelf op school ontwerpen maken, die ze kunnen aanleveren aan FluXlab om uit te printen.
Geschikt voor leerlingen PO (vanaf groep 6), VO alle groepen en niveaus, Beroepsonderwijs alle groepen en niveaus. Ook geschikt voor speciaal onderwijs PO en VO, programma in overleg. Ook geschikt als docententraining.

Digitaal ontwerpen
Minimaal 6 x 90 minuten
Leerlingen leren in een lessenserie werken met verschillende programma's waarmee 3D-printers, lasersnijder en vinylplotter worden aangestuurd. Ze leren onderscheiden welke software en machines het beste kunnen worden ingezet voor verschillende soorten ontwerpen, van plat werk tot 3-dimensionaal tot elektronica of digitale animatie. In de lessen werken ze een eigen ontwerp uit, waarbij aandacht is voor alle stappen in het ontwerp- en maakproces van schets tot materiaalkeuze tot productieproces.
Geschikt voor leerlingen VO alle groepen en niveaus, Beroepsonderwijs alle groepen en niveaus. Ook geschikt voor speciaal onderwijs  VO, programma in overleg. Ook geschikt als docententraining.

Werkplaats
FluXlab kan worden ingezet als werkplaats voor het uitvoeren/ uitwerken van schoolopdrachten. Samen met de (vak)docent wordt besproken hoe we kunnen faciliteren en ondersteunen in het mogelijk maken van een een breder traject op het gebied van ontwerpen, materiaalonderzoek, brede kennis van gereedschap en machines, aansluitend op techniek- en beeldende lessen. Hiermee bieden we scholen de mogelijkheid om leerlingen kennis te laten maken en zich te bekwamen op het gebied van (digitale) ontwerp- en maakprocessen met machines waar de school vaak geen ruimte of budget voor heeft.
Geschikt voor alle VO scholen en beroepsonderwijs.

FluXlab op school
Minimaal 6 x 90 minuten
De docenten van FluXlab geven ook lessen op school, zowel binnenschools als op de brede school. Natuurlijk kunnen we geen 3D printers en lasersnijders meenemen maar kunnen we  wel aan de slag met de programma's waarin leerlingen ontwerpen maken voor deze apparaten. In de lessen maken we gebruik van zoveel mogelijk verschillende materialen, technieken en gereedschappen, in afstemming met de school, en waar mogelijk gebruikmakend van gereedschappen die de school zelf heeft, zodat er na de lessen meer kennis is hoe deze effectief kunnen worden gebruikt door leerlingen en leerkrachten. Waar nodig vullen we gereedschappen en materialen zelf aan, bjvoorbeeld met lijmpistolen, soldeerbouten, schroef/boormachines, decoupeerzaag, elektronica etc.
Ook in deze lessen doorlopen leerlingen de verschillende stadia van het ontwerp- en maakproces, waarbij de nadruk ligt op onderzoekend leren en het zoeken van oplossingen voor de problemen die ze onderweg tegenkomen: niet elk maakproces gaat van een leien dakje en juist van alle vergissingen en obstakels die je tegenkomt leer je je creativiteit in te zetten om je einddoel te bereiken.
Geschikt voor leerlingen PO (vanaf groep 6), VO alle groepen en niveaus, Beroepsonderwijs alle groepen en niveaus. Ook geschikt voor speciaal onderwijs PO en VO, programma in overleg.
 
Project op maat
Alle FluXlab-projecten worden op maat gemaakt, passend bij de mogelijkheden en behoefte van de school. Het is mogelijk om af te wijken van bovenstaand aanbod en aan te sluiten op thema's projecten of speciale evenementen of doelen op school. Neem even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem voor meer informatie contact op met Ester Stoelinga  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
 
 

 

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek