Voor jou

Onderwijs

Zorg & Welzijn

Podium de Flux

Home Vrije tijd Onderwijs Zorg & Welzijn Podium de Flux

Creatieve Inval

bij uitval

20.09.2020

Corona stelt scholen soms voor lastig oplosbare problemen. Leerkrachten moeten thuisblijven bij verkoudheidsklachten. Maar wat gebeurt er dan met de klas? FluXus biedt een praktische oplossing: de creatieve inval! Een Kunstvakdocent komt een dag op school en geeft ( in overleg met de school) één of meerdere workshops.

De kunstvakdocent volgt het normale dagprogramma (fruit eten, buiten spelen, lunch etc.) maar biedt in plaats van het reguliere lesprogramma bijzondere workshops. De kunstvakdocent probeert hierbij aan te sluiten bij thema’s waar de kinderen op school mee bezig zijn. Vooraf vindt er altijd een overleg met de school plaats, zodat de workshops goed zijn afgestemd op de wensen van de school.

Een voorbeeld

De leerkracht van groep 8 is een dagje ziek. De school belt voor creatieve inval. Eén van de beschikbare docenten is een theaterdocent. In overleg met de directeur en leerkracht van de klas ontstaat het idee om de klas te laten werken aan presentatievaardigheden die ze kunnen toepassen in spreekbeurten of boekbesprekingen.

Hoe bouw je zo’n presentatie op? Hoe sta je voor een groep? Hoe gebruik je je stem? Als je een powerpoint gebruikt, wat staat daar dan op? En wat vertel je?

Daarnaast vertelt de directeur dat de klas ook binnenkort aan de slag gaat met een rots en watertraining, dus wellicht is het fijn als er binnen de activiteiten ook aandacht kan zijn voor het onderwerp: wie ben ik en hoe verhoud ik me tot de ander.

Het resulteert in een heel leuke en creatieve dag, waarin er gewerkt is aan persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen en de sociale vaardigheden in het groepsproces. Waar de leerlingen vrij hebben durven improviseren in theateropdrachten, schrijven en het maken van presentaties. Zo hebben de leerlingen in een dag nieuwe handvatten gekregen om vol zelfvertrouwen een goede presentatie te geven.

Meer informatie

Kosten voor een dag creatieve inval zijn € 375,- voor een hele dag (incl. reiskosten en bemiddeling, excl. eventuele materiaalkosten). Natuurlijk is het ook mogelijk om inval in te zetten voor een dagdeel.

Voor meer informatie over een zinvolle en mooie creatieve inval neem je contact op met Daniëlla Lemmens.

.

Ook in de Onderwijs Update