Op de agenda

17-12-2017 | Lezing Nederlanders in Parijs (uitverkocht)

In het kader van de tentoonstelling 'Nederlanders in Parijs' in het Van Gogh Museum, behandelt deze lezing kunstenaars die in de 19de eeuw voor hun artistieke succes naar het Parijs vertrokken.

Tussen 13 oktober en 7 januari toont het Van Gogh Museum in de expositie 'Nederlanders in Parijs' de invloed van de Franse hoofdstad op een achttal kunstenaars van eigen bodem die tussen de Franse Revolutie en de Eerste Wereldoorlog naar Parijs gingen. In deze lezing bereiden we uw bezoek niet alleen voor, maar halen nog meer, niet alleen Nederlandse kunstenaars aan, wier oeuvre mede door hun Parijse verblijf is bepaald, zoals Thérèse Schwartze. Zij werd er zelfs onderscheiden voor haar werk.

Wie in de negentiende eeuw iets wilde betekenen in de kunst, moest naar Parijs. Het was de onbetwiste artistieke hoofdstad en de Franse opstanden, oorlogen en revoluties deden daar weinig aan af. Het doel van de kunstenaar was om zich op de Salon te mogen presenteren, mogelijk goede recensies te krijgen en in het beste geval een onderscheiding.

Meerdere Nederlandse kunstenaars beproefden hun geluk in de stad, die hun carrière en hun stijl bepaalde. Neem Van Gogh. Du moment dat hij bij zijn broer in Parijs arriveerde, werd zijn palet lichter. En Mondriaan? Die schilderde binnen de kortste keren kubistisch nadat hij naar de lichtstad was gegaan. Ook voor Sluijters is de Parijse tijd van groot belang geweest, omdat hij er het expressionisme proefde (zie foto).

Aanvang: 12.00 uur
Entree: € 10,-
Locatie: De Bieb, Westzijde 170, Zaandam

Deze lezing is uitverkocht.

Meer info: www.vuzaanstreek.nl

 

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek