Op de agenda

30-11-2019 | Jazz in de winkel

Het nieuwe festival Jazz in de Winkel laat een op eerste gezicht heel gewone setting als een winkel transformeren tot een tijdelijke concertlocatie. De winkel vormt met haar assortiment de achtergrond voor de concerten. Verschillende locaties waaronder: Zaantheater, Winkellocaties Gedempte Gracht, Westzijde, FluXus Muziekschool en Filmtheater De Fabriek.

Het Filmprogramma Jazz in de Winkel zaterdag 30 november bekend! Op vertoon van je festivalkaart  toegang (vol =vol) Locatie: FILMTHEATER DE FABRIEK-ZAANDAM.

Birth of the cool Miles Davis 19.30 
Documentaire van Stanley Nelson over jazzcomponist, trompettist en multi-instrumentalist Miles Davis (1926-1991). Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikanten van de twintigste eeuw. Deze documentaire schetst een beeld van de man achter de muziek. Aan de hand van archieffoto's, home-video's en interviews met collega-muzikanten wordt onderzocht waarom Miles Davis ook vandaag de dag nog steeds relevant is.

Wiphlash 16.30 uur
Voortreffelijke muziekfilm waarin jonge, ambitieuze jazzdrummer (Miles Teller) het opneemt tegen zijn veeleisende en meedogenloze docent (een heerlijk intimiderende J.K. Simmons). Er zit geen valse noot in deze spannende en aangrijpende film van de jonge regisseur Chazelle, die de muziekwereld voorstelt als een sportarena waarin alleen de meest fanatieken overleven. Maar waar in sportfilms de climax vaak over the top en ongeloofwaardig is, overtuigt Whiplash van begin tot het lang uitgesponnen, emotioneel verpletterende einde.

Night bird song 14.15 uur
Vertelt het levensverhaal van de Amerikaanse saxofonist/fluitist Thomas Chapin (1957-1998). Vanuit een gedegen scholing in de jazztraditie, onder meer in de bigband van jazzicoon Lionel Hampton, zocht hij steeds meer naar nieuwe klanken en vormen. Met zijn tomeloze energie en experimenteerdrift maakte hij indruk op de vernieuwende jazzpodia in New York en omgeving. Ook in Europa raakten jazzfans onder de indruk van zijn vaste trio waarmee hij regelmatig de oceaan overstak. In Nederland vond hij aansluiting bij een aantal collega’s, die in de documentaire ook aan het woord komen. De tragiek sloeg toe toen er op het hoogtepunt van zijn carrière, en met nog heel veel plannen in zijn hoofd, leukemie bij hem werd geconstateerd. Hij werd slechts 41 jaar. De film van regisseur Stephanie J. Castillo wordt voor het eerst met Nederlandse ondertiteling vertoond

jazz

 Verder: Tijdschema, programma en locaties volgen nog, enkele namen uit het programma: 

Jeang Macrooy
Gallowstreet
Matt Bianco
Kraak & Smaak
Bruut & Anton Goudsmit go surfing
Nationaal Jazz jeugd orkest o.l.v. Ruben Hein

Een winkel groot of klein vormt met haar assortiment de achtergrond voor de concerten. Daarnaast leegstaande winkelpanden als volwaardige pop-up podia. Als slotstuk/finale vinden er “grotere’’ concerten plaats in het nabijgelegen theater. In de middag is er een ‘New Talent’ programma. Er draaien films met het thema Jazz.Locaties: Zaantheater, Winkellocaties Gedempte Gracht, Westzijde, FluXus Verkadezaal en Filmtheater De Fabriek.

Voor alle info en tickets kijk hier

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek