Op de agenda

01-06-2019 | iktoon de Zaanstreek

Ook in 2019 is juni dé maand van de amateurkunst met mooie voorstellingen en activiteiten door heel Zaanstad heen. Allemaal onder de noemer iktoon. 

Zaterdag 1 juni aanstaande opent de Zaanse editie van de landelijke amateurkunstmaand iktoon met het Saentube evenement in De Groote Weiver in Wormerveer. Dit is een evenement voor en door online videomakers dat De Groote Weiver samen organiseert met FluXus en Baaz. Een mooie start voor een maand waarin de Zaanse amateurkunst zich middels tientallen activiteiten toont. 

Op het Saentube evenement spreken online influencers als Sanne Vliegenhart (Books&Quills) en Kim Koghee (Kim’s vlog). Daarnaast zijn er workshops vloggen van FluXus netwerkdocenten Gabrielle Bosman en Niels Otten. Als gimmick kun je filmpjes van jezelf laten maken tegen verschillende achtergronden met behulp van een green screen en er is live muziek van de band Blanks.
Het evenement vind plaats tussen 14.00 en 22.00 uur bij De Groote Weiver, Industrieweg 1a in Wormerveer. Kaarten zijn 5 euro en geven toegang tot het volledige programma. Meer hierover op Facebook.com/Saentube.

Zaanse hoogtepunten iktoon
De opening met een nieuw festival op zaterdag is bijzonder, maar dat is de jarenlange aanwezigheid van iktoon op de Zaanse Kinderboekenmarkt ook. Zondag 2 juni zijn er twee podia tijdens dit evenement waarop jonge Zaanse talenten hun kunsten tonen. Diezelfde middag is er bij FluXus in de Verkadezaal in Zaandam een meezingfeest voor Nederlanders en medelanders. Ook staat er weer een Muziek op de Gracht op de agenda voor zaterdag 22 juni, de vijfde editie inmiddels!, kun je in het Zaantheater op diezelfde zaterdag terecht voor het jongerentheaterfestival JOteVAL en doet talentenjacht Zaanse Juweeltjes weer een rondje door de Zaanstreek. De amateurkunst maand wordt 30 juni afgesloten met het musicalconcert History of Musicals op Voor een volledig overzicht van de amateurkunstactiviteiten in iktoonmaand juni kun je terecht op iktoonzaanstreek.nl.

Over iktoon de ZaanstreekMuziek op de Gracht iktoon 2018
Iktoon de Zaanstreek maakt deel uit van de landelijke iktoon-campagne waarin men heel Nederland tot podium van alle amateurkunstenaars wil maken. In de Zaanstreek wordt iktoon geïnitieerd door FluXus, centrum van de kunsten Zaanstad. FluXus biedt ook buiten deze amateurkunst-maand een podium aan amateurkunstenaars en doet middels diverse activiteiten aan talentontwikkeling.
Majanka Fröhlich, coördinator van de iktoon-maand bij FluXus, kijkt tevreden terug op de editie van 2018: “Iktoon de Zaanstreek leverde dit jaar weer prachtige samenwerkingen op en ontmoetingen op bijzondere plekken in Zaanstad.” Tijdens de iktoon-maand 2018 vonden er ruim 150 activiteiten plaats en waren ruim 7.500 Zaanse amateurkunstenaars actief.

Meer iktoon
De Beeldbrigade heeft een expositie die waar je gewoon langs kunt fietsen! Fotografen hebben hun favorietje plekje van Zaanstad vastgelegd. De foto's hangen er nog heel juni, dus kom gerust langs bij de toekomstige plek van FluXus! 

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek