Op de agenda

09-04-2019 | AUW! de liefde - Zaans Zilver

‘AUW! de liefde’ heet de nieuwe voorstelling van de 60-plus talenten van Zaans Zilver, dinsdagmiddag 9 april 2019 om 14.00 uur in het Zaantheater. Voor deze vierde editie van het jaarlijkse open podium Zaans Zilver werden de deelnemers ook bij het maken van de voorstelling betrokken. Bijzonder, want deze talenten nemen een schat aan levenservaring mee. Al vroeg in het proces leverde dit het thema ‘de liefde’ op. Universeel, maar tevens oh zo persoonlijk.

De kleinkunstvoorstelling volgt twee vriendinnen, bij wie tal van herinneringen naar boven komen naar aanleiding van een brief. Herinneringen in de vorm van liedjes, die de deelnemers ‘als op het lijf geschreven’ zijn. Ontroerend, herkenbaar en bovenal vermakelijk.

                            “Ik kan er niet over praten, maar kan er wel over zingen”

De meeste deelnemers van deze editie zagen we eerder bij Zaans Zilver op het podium. Tijdens het maken van deze voorstelling hebben ze elkaar goed leren kennen en dat inkijkje in hun persoonlijke ervaringen met de liefde krijgen wij als publiek tijdens de voorstelling ook.
Kaarten voor de grand finale op dinsdagmiddag 9 april kosten slechts € 7,50 inclusief garderobe en consumptie en zijn verkrijgbaar via de theaterkassa en zaantheater.nl.

Projectleider Sander Buckers en regisseur Peter Valkema maakten meer dan ooit aanspraak op de performer in elke deelnemers. Buckers: “Opmerkingen zoals ‘ik zit uit mijn comfort zone’ werden door ons steevast beantwoord met een ‘goed zo’ want daar zit de groei! Wij zijn zwaar onder de indruk van wat ze met deze voorstelling neerzetten. De voorstelling heet ‘AUW!de liefde’ maar is zeker niet alleen zwaar en pijnlijk. De liefde is ook mooi en licht.”

Zaans Zilver 70 Dirk Duijne klein60-plus talent
Zaans Zilver is een gezamenlijk initiatief van het Zaantheater en FluXus, centrum voor de kunsten Zaanstad en loopt vanaf 2016. Het Zaantheater zoekt als ‘Podium van de Stad’ nadrukkelijk ook andere delen van Zaanstad en de diverse doelgroepen daar op. FluXus heeft vanuit haar missie ‘kunst en cultuur voor iedereen’ hetzelfde voor ogen. Dankzij een bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie en sponsoring door Forbo Flooring Systems kon het Zaans Zilver-traject dit jaar worden geïntensiveerd. Als volgende stap in de talentontwikkeling werden de deelnemers betrokken bij het maakproces. Buckers: “We waren verrast door de enthousiaste reacties. De talenten bleken deze stap ook heel interessant te vinden. We kozen voor de klassieke vorm en kwamen allemaal bij elkaar om een eerste aanzet voor de voorstelling te geven. Als snel kwam ‘de liefde’ als thema op tafel.”

De deelnemende talenten zijn: Anne Wirix, Carla Hopman, Dirk van Duijne, Emmy Licumahuwa, Francine Jensema, Henriette Wagemakers, Jan Lucas, Janny Olling, John Pical, Jose op ’t Zand, Julia Licumahuwa, Lida van Schagen, Nel Pical, Nera Kriele, Ria Kee Holkamp, Ria Steman, Ton Vos en Vera Boelkes.

Zaans Zilver on tour
In aanloop naar de voorstelling 9 april in het Zaantheater gaat Zaans Zilver op tournee langs zeven verzorgingshuizen. Tussen eind februari en begin april doen zij het Erasmushuis, het Mennistenerf en Nieuw Groenland in Zaandam, Acht Staten in Wormerveer, Festina Lente in Assendelft, Rosariumhorst in Krommenie en De Lishof in Oostzaan aan. Het exacte speelschema is terug te vinden in de agenda op fluxus.nl. Kaarten voor de grand finale op dinsdagmiddag 9 april kosten slechts € 7,50 inclusief garderobe en consumptie en zijn verkrijgbaar via de theaterkassa en zaantheater.nl.

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek