Home » Algemeen » Statement FluXus inzake Stichting Muziekschool Zaanstad

Statement FluXus inzake Stichting Muziekschool Zaanstad

27.09.2024

STATEMENT FLUXUS INZAKE STICHTING MUZIEKSCHOOL ZAANSTAD

Wij voelen ons genoodzaakt om openheid te geven over het conflict tussen FluXus en Stichting Muziekschool Zaanstad. Dit conflict heeft geresulteerd in een situatie waarin de veiligheid van onze medewerkers, vrijwilligers en de docenten in onze panden in het geding is. Daarop hebben wij moeten beslissen dat we niet langer in gesprek kunnen met het huidige bestuur van de Stichting Muziekschool Zaanstad. 

Een kleine terugblik, een initiatief voor een nieuwe muziekschool in Zaanstad

Een jaar geleden is de Stichting Muziekschool Zaanstad opgericht. Deze stichting komt voort uit een initiatiefgroep van de Vereniging Zaanse Muziekschool, een vereniging die is opgericht door een aantal muziekdocenten die verbonden zijn aan FluXus. De stichting geeft aan een nieuwe muziekschool te willen oprichten in Zaanstad. FluXus stimuleert diversiteit in muziekonderwijs, nieuwe initiatieven juichen wij op zich van harte toe.

De stichting heeft bij ons en de gemeente aangegeven voor hun initiatief aanspraak te willen maken op het budget dat FluXus nu ontvangt van de gemeente voor het ondersteunen en faciliteren van muziekonderwijs. Dit voorjaar zijn we onder begeleiding van de gemeente in gesprek getreden met de stichting en de vereniging om te onderzoeken of we tot afstemming dan wel samenwerking zouden kunnen komen. Het was de bedoeling dat we op 1 juli met de stichting en de vereniging een plan zouden hebben.

Ondertussen loopt er een visietraject van de gemeente en FluXus. De organisatie van het cultuuronderwijs (en dus ook muziekonderwijs) is uiteraard een onderdeel van dit visietraject. Het is daarom niet wenselijk om vooruitlopend op de uitkomsten van het visietraject al een lange-termijn besluit te maken over de organisatie van het muziekonderwijs.

FluXus staat in voor veiligheid

Drie weken geleden heeft zich een situatie voorgedaan waarbij door toedoen van de stichting, een collega van ons in een onveilige werksituatie is beland. Wij kunnen dergelijk grensoverschrijdend gedrag uiteraard niet tolereren, zeker gezien het feit dat vergelijkbare situaties zich afgelopen jaren vaker hebben voorgedaan. Het heeft ons doen besluiten om twee weken geleden een brief te sturen aan het bestuur van de stichting Muziekschool Zaanstad, waarin we onderbouwen waarom we hebben moeten beslissen om niet langer met hen in gesprek te gaan. We kunnen anders eenvoudigweg niet langer de veiligheid garanderen van een ieder in onze panden.

Vandaag heeft het huidige bestuur van de stichting ons laten weten dat zij sinds kort ook het bestuur zijn van de vereniging. Wij hebben niet kunnen vaststellen of dit werkelijk het geval is. Mocht dat inderdaad de situatie zijn, dan betekent dat dat wij ook niet langer in gesprek kunnen met de verenging.

Wij vinden het bijzonder vervelend dat we niet samen in gesprek kunnen met de stichting over de organisatie van goed muziekonderwijs in Zaanstad. Maar we moeten de veiligheid van onze medewerkers, vrijwilligers en de docenten in onze panden kunnen garanderen. We willen nogmaals benadrukken dat we open staan voor gesprek met de docenten die individueel verbonden zijn aan FluXus.

Met vriendelijke groet,

Vincent van Kekerix
Directeur-bestuurder FluXus


Voor vragen kunt u terecht bij Vincent van Kekerix, directeur-bestuurder van FluXus, via vvkekerix@fluxus.nl 

.

Meer nieuws

Een vraag of suggestie?

Mail ons via onderstaand formulier.

Of bel ons

Voor vragen over ...

FluXus algemeen Klantenservice 075 655 35 50
Voor jou (Vrije tijd) Klantenservice 075 635 61 11
Onderwijs Madeleine en Els 075 655 35 55
Zorg & Welzijn Gerard Lommerse 06 215 37 848
Podium de Flux FluXus