Animatie met de iPad (groep 5-8)

annimaties_opde_ipad_2.JPGIn deze korte cursus gaan de leerlingen aan de slag om hun eigen animatiefilmpjes te maken. Ze gebruiken hierbij hele bijzondere apps op de Ipad. Ze bedenken, onwerpen, veranderen, creeëren, versnellen vertragen en ga zo maar door.

En weg is de tekening (groep 1-4)

Een bijzonder les over kleur en vorm, waarbij wat de kinderen maken aan het eind van de les verdwijnt. De kinderen leren dat dat helemaal niet erg is, en waarom het dan belangrijk is om het wél te fotograferen. Het is een avontuur waarbij ze ontdekken dat kleur ook vorm kan zijn, waarbij kleuren kunnen praten, verdrietig zijn of juist stoer. Waarom zijn sommige elastiekjes toverelastiekjes? Ze gaan het allemaal zien en beleven, en ze gaan werken op de iPad, kleuren verbinden, vangen en laten zingen.

Kunstenaars zijn niet voor de hand liggend, maar sluiten goed aan bij de belevingswereld van de kinderen. (Rothko, Christo, Yves Klein).

Fotografie (groep 4-8)

Wel eens van girafperspectief gehoord? Heb je de zon wel eens vastgehouden? Héél leuk om te doen, maar ook heel leerzaam. In vijf lessen leer je vooral goed kijken; kijken met je camera. Wat is standpunt? En wat is eigenlijk het verschil tussen kleur en zwart-wit? We gaan het allemaal ontdekken en vooral uitproberen.

In de laatste lessen gaan we je mooiste foto’s nóg mooier maken op de iPad (aanwezig).

Game movement (groep 3-5)

In platform games als Mario springt de speler van het ene obstakel naar het andere. Wil zo’n game echt spannend zijn dan zit er een goed parcours in. De leerlingen gaan dit leren maken door hier eerst fysiek mee aan de slag te gaan. In 4 lessen gaan ze in de gymzaal free runnen, apekooien en parcoursen maken. Zo leren ze hun eigen parcours bouwen én die zelf af te leggen. Ze kunnen het zichzelf extra moeilijk (en leuk) maken met sprongen, smalle wegen en obstakels uit de lucht. Hierna werken ze dit uit op papier en maken ze vervolgens hun eigen digitale game.

Games maken (groep 6-8)

In deze cursus gaan de leerlingen aan de slag met verschillende aspecten van games maken. Ze maken op speelse wijze kennis met programmeren via het programma Scratch. Ze gaan aan de slag met game ontwerp op de ipad. Zo leren ze ook hoe ze iets kunnen maken dat aantrekkelijk is voor anderen, bijvoorbeeld door keuzemogelijkheden te bieden in hun spel of er een spannend parcours in te verwerken. Ze werken een deel van de lessen op pc’s en een deel op ipads.
 

Jouw superheld(in) in strip en game op de iPad (groep 6-8)

In deze cursus leer je om zelf een superheld (of schurk!) te bedenken. Hoe ziet jouw held of schurk er uit? Stoer, slim, sterk, of juist eigenwijs en onhandig? Je mag het zelf weten.

We gaan logo's maken, een stripverhaal en een game bedenken, waarbij je je held kan laten vliegen, vallen of laten springen.

Maak een game van je verhaal (groep 6-8)

In deze leren de leerlingen hoe ze een game kunnen maken van hun eigen verhaal. Ze gaan eerst een verhaal schrijven en bedenken daarbij een hoofdrolspeler, wat hij allemaal op zijn weg tegenkomt en waar het zich afspeelt. Daarna gaan de leerlingen dit uitwerken in hun eigen digitale game.

Maak je eigen wereld op internet (groep 3-5)

De leerlingen gaan in deze cursus aan de slag met speciaal op hen afgestemde programma’s op de iPad. Zoals Scratch Junior en Kodable. Ze leren poppetjes laten bewegen en spreken. Ze gaan met blokken een eigen wereld bouwen. Ze gaan aan de slag met games op de pc. En nog veel meer!

Ondertussen komen ook vragen aan de orde als: hoe werkt internet eigenlijk? Hoe denkt een computer? Zo maken ze op speelse wijze kennis met programmeren.

Reporter (groep 4-8)

In deze korte cursus gaan we op onderzoek uit naar het nieuws. Wat is nieuws eigenlijk? En wie ‘verzint’ dat?

In de eerste les gaan we verschillende kranten bekijken en bedenken hoe we zelf een krant kunnen maken. In de volgende lessen gaan we de krant stap voor stap vullen: met interviews, reportages foto’s, tekeningen, maar natuurlijk ook met bijvoorbeeld een strip, een mop, een horoscoop, een muziek- of boekrecensie, of iets dat jij belangrijk vindt!

Websites maken (groep 6-8)

In deze cursus leren leerlingen hoe ze slim met internet om kunnen gaan. Belangrijk voor nu en later. De leerlingen leren begrijpen hoe de online wereld en internet werkt, hoe je een eenvoudige website maakt en waar je allemaal op moet letten (veilig wachtwoord, openbaarheid, spelling, copyright enz.). En hoe ze iets kunnen maken dat leuk is voor anderen.

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek