Nieuws

Sinfonietta zoekt cellisten!

Sinfonietta-2016.jpgHet jongerenstrijkorkest Sinfonietta van onze docent Julia Barnes is op zoekt naar cellisten en andere strijkers.
Speel jij cello of een ander strijkinstrument, ben je niet bang voor mollen en kruizen en wil je graag met andere jonge mensen in een orkest spelen? Dan zijn we op zoek naar jou!Eerst eens komen kijken en luisteren? Dat kan!
Elke vrijdag van 17.00 tot 18.15 uur bij FluXus, Westzijde 148 in Zaandam.
Meer info: fluxus.nl & juliaviola.com/ensembles


Vacature bij Podium de Flux

Het poppodium onder de FluXus-vlag: podium de Flux gaat goed. Regionaal, nationaal en internationaal talent betreedt hier wekelijks de planken. Ze hebben een leuke vacature waar jij misschien wel oren naar hebt. Of wellicht ken je iemand die perfect bij deze vacature past. Ze zoeken een:

      (Meewerkend) Coördinator Horeca / Vrijwilligers

Het gaat om een functie voor 16 uur. Het team bestaat momenteel uit vijf enthousiaste medewerkers. Ze houden zich bezig met de artistieke leiding, publiciteit, productie, techniek en vrijwilligerscoördinatie. Daarnaast heeft de Flux een vaste club van veertig betrokken vrijwilligers.

Leuk? Lees snel verder bij de uitgebreide vacaturetekst op de site met culturele vacatures. 


Nieuwe directeur voor FluXus

otto.JPGMaandag 10 juli maakte de Raad van Toezicht van FluXus, centrum voor de kunsten in Zaanstad de opvolger voor directeur Harrie Swinkels bekend. Per 1 oktober aanstaande gaat Swinkels met pensioen en neemt de heer Otto Berg zijn taak over bij FluXus.

Otto Berg heeft een uitgebreide ervaring in de sector en ervaringen die hem competent maken voor het leiden van het huidige FluXus en de toekomstige ontwikkelingen naar het cultuurhuis en de rol die FluXus hier in gaat spelen.

Otto Berg is na een uitgebreide procedure, unaniem voor gedragen. Simone Hertzberger, voorzitter Raad van Toezicht: "Wij zijn blij dat hij met zijn achtergrond en expertise het team van FluXus komt versterken." In de maand september zal de overdracht plaatsvinden.
 

 


FluXus Talentengala: sterren spelen sterrenbeelden

Zaterdag 15 juli gaat de rode loper uit en is er champagne bij FluXus aan de Westzijde 148 in Zaandam. Reden is het feestelijke Talentengala van de Talentenklas in de Verkadezaal. De muziekleerlingen van deze klas spelen tijdens het gala de compositie Tierkreis (Dierenriem) van de componist Stockhausen. Het concert begint om 19.00 uur en de toegang is gratis.

Het afgelopen jaar heeft de Talentklas zich ondergedompeld in Tierkreis, een compositie van de beroemde Duitse componist Karlheinz Stockhausen (1928 – 2007). Stockhausen wordt beschouwd als één van de invloedrijkste componisten uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Niet alleen klassieke musici waarderen hem, ook popartiesten zoals Frank Zappa en John Lennon waren bewonderaars. Zo inspireerde Stockhausen Lennon tot het schrijven van Revolution 9 en is Stockhausen te zien op de hoes van Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band.

gertru-duitsland-talentklas.jpgSterrenbeelden
De compositie Tierkreis (dierenriem) bestaat uit 12 melodieën en iedere melodie staat voor een teken uit de dierenriem, een sterrenbeeld. Naast het instuderen van het stuk, is de Talentklas naar het Duitse Kürten afgereisd, de plaats waar Stockhausen woonde en werkte. Tijdens deze studiereis bezochten de vijftien leerlingen de werkruimte en het graf van de componist. De klas werd gecoacht door Kathinka Pasveer, de muze van Stockhausen. De foto laat zien hoe de klas in Duitsland druk aan het repeteren was.

Talentklas
Ieder jaar geeft FluXus, het centrum voor de kunsten in Zaanstad, getalenteerde jonge muziekcursisten de kans om in de Talentenklas te komen. FluXus vindt het belangrijk dat er oog is voor talent en wil er samen met de docenten, die lesgeven onder het dak van FluXus, alles aan doen om het aanwezige talent tot bloei te laten komen. Daarom is er jaarlijks plaats voor maximaal 20 talentvolle leerlingen in de Talentklas. Na een auditie en een gesprek kunnen leerlingen worden toegelaten. De talenten krijgen ieder een beurs van 500 euro om te besteden aan hun muzikale ontwikkeling, zoals extra lessen, workshops, concerten en studiereizen. Dat deze formule succesvol is blijkt: maar liefst drie leerlingen zijn dit jaar toegelaten aan het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens het gala spelen cellist Alex Sao, violiste Teddy Sicking en pianist Joël Hillebrandt daarom voor de laatste keer mee.
 


ZomerDigiWeek tijdens de zomervakantie

In de zomervakantie kun je bij FluXus nog terecht voor een hele leuke kindercursus. Tijdens de ZomerDigiweek kunnen kinderen vanaf 8 jaar een eigen aniatiefilm maken. Samen met de docenten Muriel en Gabrielle gaan de kinderen aan de slag met verschillende programma’s en digitale technieken zoals stop-motion, green screen en programmeren met Scratch.

De cursus kun je in twee weken volgen: van 24 t/m 28 juli en van 28 augustus t/m 1 september.

Meer info en aanmelden via deze pagina


Geheime club-actie: gratis naar Code Monet

De musical Code Monet die 24 en 25 juni speelt in het Zaantheater draait helemaal om een geheim genootschap van vier kinderen, die een spannend avontuur beleven. Heb jij ook zo'n clubje vrienden waarmee je van alles beleeft? Code Monet nodigt de leukste (geheime) vriendenclub uit om samen gratis de voorstelling bij te wonen. Stuur een foto van jou en je vrienden naar FluXus per mail en laat weten waarom jouw vriendenclub de leukste is. Wie weet zijn jullie erbij zaterdag 24 juni!

Familiemusical Code Monet (8-88) is de nieuwste FluXus productie. Opvolger van bejubelde voorstellingen als De Saense Chocoladefabriek, Anastasia en de Tsaar en Pinokkio. Code Monet vertelt het verhaal van een groep Zaanse kinderen. Zij brengen met de klas een bezoek aan het Zaans Museum. Daarna verandert hun leven. De net aangekochte Monet wordt diezelfde week uit het museum ontvreemd en iedereen is verdacht. De kinderen richten het geheime genootschap Code Monet op en gaan op onderzoek. Er gebeuren onverklaarbare dingen thuis, op school en online. Ze ontdekken steeds meer over Monet, de droom, het impressionisme, de werkelijkheid en komen steeds dichter bij de waarheid. Lukt het ze de dader te ontmaskeren?

Professioneel spektakel met ruim 75 amateurs
Aan de musical werken ruim 75 Zaanse spelers, dansers, zangers en muzikanten mee. Allemaal amateurs die, net als bij vorige producties, worden ondersteund door een professioneel team. Dat levert elke keer weer een verrassend professionele voorstelling op. Compleet met muziek van een live orkest, pakkende choreografieën, meerstemmige zang en spectaculaire projectietechnieken die het werk van Monet tot leven brengen in het Zaantheater. De musical wordt geproduceerd door FluXus in samenwerking met het Cultuurmenu, Zaans Museum, het Zaantheater en Stichting Monet in Zaandam. Code Monet wordt speciaal geschreven en geregisseerd door theatermaker Majanka Fröhlich. Kaarten zijn verkrijgbaar op de site en bij de kassa van het Zaantheater.


Foto van Eke Salomé met vlnr: Tessa van der Park, Jessica Kroonenberg, Yara Hackmann en Fiona Huismans 

 


Jaarbericht 2016 online

FluXus_jaarbericht-2016-mail--website-page-001.jpgOns jaarbericht van 2016 staat online! Met veel trots laten we zien wat we allemaal in 2016 hebben gedaan en bereikt.

Het jaar bericht is hier digitaal beschikbaar.


MaakCircus voor bijna duizend Zaanse scholieren

Vanaf dinsdag 23 mei trekt het MaakCircus door de Zaanstreek. Het MaakCircus is een initiatief van FluXus in het kader van de campagne 'ABC van het maken'. Bijna duizend Zaanse basisschoolleerlingen gaan tijdens het MaakCircus een middag lang aan de slag met de OntdekApp en verschillende technieken.

Het MaakCircus is de Zaanse invulling van de campagne 'ABC van het maken; iedere leerling een uitvinder' van Platform Maker Education. Deze campagne wordt 23 mei gelanceerd bij Beeld en Geluid in Hilversum. Onder het mom van MaakCircus bezoeken vakdocenten als een rondreizend circus de scholen en brengen de OntdekApp en makereducatie onder de aandacht van leerkrachten en leerlingen. Kinderen gaan tijdens het MaakCircus bijvoorbeeld houtbewerken, bibberbotjes maken, kleien, solderen, coderen met Scratch, tin gieten en megapunniken.

FluXus stimuleert nieuwe vaardigheden
Maaike Haas, coördinator onderwijs bij FluXus: “De innoverende kracht van het onderzoeken, ontdekken, ontwerpen en maken wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Voor de leerling van nu is er een scala aan mogelijkheden om ideeën en oplossingen vorm te geven; oude ambachten en nieuwe technieken, de digitale en fysieke wereld. We moeten leerlingen de gelegenheid bieden die mogelijkheden in te zetten bij het bedenken en maken van iets nieuws. Voor het onderwijs lanceerde FluXus in dit kader de OntdekApp, waar inmiddels ook de Pabo (HvA) interesse in heeft.”

Kennismaken met OntdekApp
De OntdekApp is een applicatie voor basisschoolleerlingen die vorm geeft aan techniek- en kunstonderwijs in het primair onderwijs. De OntdekApp werkt op computers, tablets en digiboards en motiveert leerlingen tot ontdekkend leren, samenwerken en problemen oplossen; te werken als een uitvinder. Scholen die onder de schoolbesturen Zaan Primair en Agora vallen kunnen gratis gebruik maken van de OntdekApp. Meer informatie: www.ontdekapp.nl.

Foto: Kinderen aan de slag met de OntdekApp - fotografie Marcel Fraij                                                                                                                                                          


FluXus exposities mei/juni

De expositiegroep van FluXus heeft voor de maanden mei en juni weer nieuwe tentoonstellingen ingericht. Cursisten aquarel, tekenen en schilderen van docente Vera van Heusden exposeren in De Bieb. In mei in het filiaal op de Westzijde in Zaandam en in juni in de vestiging in Krommenie. Bij FluXus zelf, op de Klaas Katerstraat 7b in Zaandam, is werk te bewonderen uit de kindercursus van Vera samen met de tekeningen die onder begeleiding van docente Betteke Akkerman zijn gemaakt tijdens een Masterclass Muziek in het voorjaar.

Vera: ”Tijdens de lessen probeer ik zoveel mogelijk iedereen op eigen niveau en in eigen stijl te laten werken. Thema’s als licht-donker, compositie, kleurgebruik, textuur en perspectief komen dan aan bod aan de hand van opdrachten. Kijken is waar het om draait en dat komt bij alle opdrachten terug. Ik ben trots op mijn cursisten en het werk wat ik hier kan laten zien.”

De FluXus locatie op de Klaas Katerstraat is van maandag tot en met vrijdag te bezoeken tijdens kantooruren. Voor de openingstijden van vestigingen van De Bieb verwijzen we naar www.debieb.nl

Expositie_cursisten_Vera_De_Bieb.JPGAquarel, tekenen en schilderen
De aquarellen, tekeningen en schilderingen in De Bieb komen voort uit de lessen van Vera van Heusen. De exposanten zijn Ida den Hartog-van der Zee, Marijke Binnekade-van Elsland, Gerda Meijer, Wim van Rietschoten, Marielle Scheffer, Nout Verhoeven, Loes de Ruijter, Liesbeth van Boeijen, Trudy Kakes, Jan Wilms, Anouk van 't Veer-Dil, Lida de Waal, Jan-Wim Dekker, Sanne Kooter, Manon Kramer, Corrie Kramer en Marloes Bruin.

De Aquarelgroep is op donderdagochtend op de Kl. Katerstraat in Zaandam en de Teken- en Schildergroep werkt op de maandagavond in De Pelikaan in Krommenie. Klik door voor meer informatie.

Het Kinderatelier
Elke donderdamiddag is Kinderatelier in De Pelikaan in Krommenie. Tijdens dit atelier legt docente Vera van Heusden de nadruk op het blijven prikkelen van de fantasie van de kinderen. Onder andere door ze te laten spelen met de materialen: “materialen zijn soms onverwachts en onvoorspelbaar en nodigen uit tot experimenteren en ontdekken. Ook wordt er soms naar de waarneming gewerkt.” De exposanten zijn: Nora Bos, Floor Bakker, Eva Bakker, lotte Bakker, Lotte Vermeulen, Medy van Beek, Manoa van Dijk en Naomi Opiniano.

Tekeningen uit Masterclass Muziek
Docente Betteke Akkerman ging tijdens de Masterclass die De Muziekkamer samen met FluXus organiseerde in het kader van het Jan Pasveerconcours aan de slag met een aantal deelnemers uit haar beeldende cursussen. Die tekeningen van de muzikanten maken nu onderdeel uit van de tentoonstelling. De Exposanten zijn Margot Hellingwer, Willy Korenstra, Ellie Kubbenga, Driesje Klomp, Ineke Waayman, Irene Schoop, Kina Oelen, Sharda van Berge, Marga Taal, Ursulinen van Berge, Elly Giltjens en Agnes van Beek.
 


Talentklas in Kürten

Afgelopen weekend is de Talentklas van FluXus op studiereis geweest in Kürten in Duitsland in het kader van de muziek van Stockhausen. Stockhausen ligt begraven in Kürten, dus zijn graf werd door de Talentklas bezocht. En er werd uiteraard  druk gerepeteerd aan Tierkreis, een compositie van Stockhausen (zie foto). 
gertru-duitsland-talentklas.jpg


Kraak de 'Code Monet'

Op 24 en 25 juni speelt de spannende familiemusical Code Monet (8-88) in het Zaantheater. De musical gaat over een groep Zaanse kinderen die een geheim genootschap oprichten om de diefstal van een Monet uit het Zaans Museum op te lossen. Samen met drie andere organisaties achter deze musical daagt FluXus de Zaanse jeugd uit ook zelf de 'Code Monet' te kraken.

Zaantheater, Zaans Museum, Stichting Monet in Zaandam en FluXus plaatsen een opdracht op hun site, die bij goed gevolg wordt beloond met een stuk van de Monet-puzzel. Zijn alle uitdagingen goed uitgevoerd en is de puzzel compleet dan kun je deze ingekleurd en/of versierd inleveren bij de kassa van het Zaantheater. De ingeleverde Monet-puzzels worden tentoongesteld tijdens de musical-voorstellingen in het Zaantheater. De drie fraaiste puzzels worden bovendien beloond met twee VIP-kaarten voor de musical én er is een Code Monet-pakket voor de hoofdprijswinnaar. De Code Monet-actie start op maandag 3 april en eindigt eind mei.

De FluXus uitdaging om één van de puzzelstukken te bemachtigen vind je helemaal onderaan!

Code_Monet_1200x338.jpgOver Code Monet
Familiemusical Code Monet is de nieuwste FluXus productie. Ruim 100 Zaanse spelers, dansers, zangers en muzikanten werken mee aan deze voorstelling met ondersteuning van een professioneel team. Code Monet vertelt het verhaal van een groep Zaanse kinderen. Zij brengen met de klas een bezoek aan het Zaans Museum. Daarna verandert hun leven. De net aangekochte Monet wordt diezelfde week uit het museum ontvreemd en iedereen is verdacht. De kids richten het geheime genootschap Code Monet op en gaan op onderzoek. Er gebeuren onverklaarbare dingen thuis, op school en online. Ze ontdekken steeds meer over Monet, de droom, het impressionisme, de werkelijkheid en komen steeds dichter bij de waarheid. Lukt het ze de dader te ontmaskeren?

Met een spannende verhaallijn, livemuziek, pakkende choreografieën, meerstemmige zang en spectaculaire projectietechnieken brengt deze Zaanse musical het werk van Monet tot leven in het Zaantheater. De musical wordt geproduceerd door FluXus in samenwerking met het Cultuurmenu, Zaans Museum, het Zaantheater en Stichting Monet in Zaandam. Code Monet wordt speciaal geschreven en geregisseerd door theatermaker Majanka Fröhlich. Zij maakte eerder de succesvolle producties: Pinokkio, Anastasia en de Tsaar en De Saense Chocoladefabriek. Kaarten zijn verkrijgbaar op de site en bij de kassa van het Zaantheater.

///////////////////

Code_Monet_enveloppen.jpgDe FluXus uitdaging
Maak een selfie met FluXus in beeld. Dat kan een poster zijn, een locatie, een docent, een activiteit of een kunstwerk. Plaats de foto op Instagram en/of Facebook met de hashtags #CodeMonet en #FluXus. In het berichtje dat je naar aanleiding van de post ontvangt, staat een wachtwoord waarmee je bij FluXus Beeldende kunsten en Digitale media op de Klaas Katerstraat 7b in Zaandam een geheime envelop op kunt halen die een deel van de puzzel bevat die je op moet lossen om kans te maken op het Code Monet VIP pakket. Succes!

Let op: de FluXus locatie op de Klaas Katerstraat is open van maandag tot en met donderdag tussen 8 en 16 uur. In de schoolvakanties is het gebouw gesloten.

 


Excursie museum Insel Hombroich

museuminsel5_gross.jpgOp vrijdag 9 juni 2017 organiseert FluXus en Stichting Tengel een excursie naar het museum Insel Hombroich in Duitlsand. Insel Hombroich is een landschapspark in het plaatsje Neuss vlakbij Düsseldorf (ongeveer 3,5 uur rijden vanaf de Zaanstreek). Een plek waar kunst, architectuur en natuur in elkaar overvloeien. Graag nodigen we je uit deel te nemen aan deze excursie op vrijdag 9 juni. We vertrekken om 7.00 uur vanaf Station Wormerveer en hopen rond 23.30 uur weer terug te zijn. Dat levert 8-9 uur verblijfstijd op in het landschapspark, de daarnaast gelegen voormalige raketbasis en het museum Langen Foundation.

Insel Hombroich
Insel Hombroich ligt op een moerasachtig terrein, aan het riviertje de Erft. Het terrein werd in 1982 aangekocht door makelaar en kunstverzamelaar Karl-Heinrich Müller uit Düsseldorf. Hij liet er alleen een aantal open paviljoens bouwen door bevriende architecten om daarin zijn omvangrijke kunstverzameling onder te brengen met de opzet kunst en natuur met elkaar te laten versmelten. Je vind er geen verduidelijkende bordjes. De gedachte is dat alle extra informatie het echte kijken en beleven van kunst verstoort. Je wordt alleen gelaten met je eigen waarnemingsvermogen. Het park is, in combinatie met de prachtige kunstverzameling, een oase van rust met veel bloemen planten en vijvers en dat werkt zeer inspirerend om zelf ook aan het werk te gaan. Neem dus je camera, teken- en/of schilderspullen mee!

Raketbasis en Langen Foundation
Op 20 minuten wandelen door de velden ligt een voormalige raketbasis van de NAVO. De raketten zijn begin van de jaren negentig opgeruimd en nu valt dit terrein onder de ‘Langen Foundation’. Het gebied is ingenomen door ‘Artists in Residence’ en een half ondergronds museum ontworpen door de Japanse architect Tadao Ando. In dit museum vinden wisselende tentoonstellingen plaats. Op 9 juni is de expositie ‘Fotografische Inkunabeln aus der Sammlung Kahmen I+II’ te zien.

Informatie:
- Organisatie: Stichting FluXus (Olivier Rijcken) en Stichting Tengel (Willem Moeselaar);
- Bedoeld voor Zaanse kunstenaars, kunstliefhebbers en FluXus cursisten;
- Kosten: € 60,-
- Meenemen: eten en drinken voor overdag, teken/schildermateriaal;
- Avondeten: in Raststätte op eigen kosten;
- Aanmelding voor 20 mei per mail naar beeldend@fluxus.nl.


FluXus Productieteam maakt animatiefilm over Cultuureducatie met Kwaliteit

Wij zijn ontzettend trots op de nieuwe animatiefilm van het FluXus Productieteam voor FluXus onderwijs, Cultuureducatie Met Kwaliteit (CMK) in de Zaanstreek. Ons team van creatieve jongeren heeft een animatiefilm gemaakt over vier jaar Cultuureducatie met Kwaliteit op Zaanse basisscholen en is op zoek gegaan naar de verbindende factor tussen theater, muziek, dans, drama, beeldend, media en techniek; creativiteit. In een game-setting laat de film zien wat het voor een samenleving betekent als er geen cultuur zou zijn. 


Oproep: muzikanten gezocht!

Joe Alkhazen is een professionele muzikant uit Syrië en woont sinds enige tijd in Krommenie. In Aleppo was muziek maken zijn werk.
Hij is nu muzikaal actief in de Zaanstreek en heeft inmiddels een mooi netwerk opgebouwd. Zijn muziek is regelmatig te horen. Maar hij wil meer! Zijn ideaal is om een groep nieuwkomers bij elkaar te brengen en samen muziek te maken. Nieuwkomers voor wie muziek ook een passie is. Mensen die sinds kort in de Zaanstreek wonen, maar ook daarbuiten, die op zoek zijn naar mogelijkheden en een plek om samen met anderen muziek te maken.

Het is de bedoeling om samen muziek te maken. Natuurlijk is het plan ook om na enige tijd samen op te treden. Waar het allemaal toe leidt, zal de toekomst leren. We willen starten met een groep die een gezamenlijke achtergrond heeft, namelijk Arabische muziek. Het is de bedoeling om de groep langzaam uit te bouwen en ook het repertoire uit te bouwen naar andere muziekgenres, als popmuziek en ook Nederlandse muziek.

De Volksuniversiteit Zaanstreek en FluXus Muziekschool hebben hun medewerking toegezegd en gaan samen met Joe aan dit initiatief werken.
Dat gebeurt onder andere door ruimte en bepaalde instrumenten beschikbaar te stellen om te oefenen in de Muziekschool aan de Westzijde in Zaandam. Verder werken ze samen met Joe om dit plan tot een succes te maken.

We roepen mensen die geïnteresseerd zijn op om op 21 april om 10.00 uur naar de Muziekschool Zaandam te komen, Westzijde 148. De bedoeling is om kennis te maken, elkaars muzikale mogelijkheden en ambities te verkennen en te kijken of er een basis is om met een groep mensen te starten.

Voor meer informatie:
Joe Alkhazen
06-19870842


Zusjes Zoutendijk winnen Jan Pasveerconcours

Zondag 9 april 2017 was het finaleconcert van het Jan Pasveerconcours. Dit jaar voor het eerst in het Zaantheater. Merel (piano) en Jolijn (cello) Zoutendijk waren de grote winnaars van dit concours en kregen de Jan Pasveerprijs uitgereikt door cultuurwethouder Dick Emmer. De Lassies kregen de publieksprijs.

Eerste prijzen waren er verder voor Lucy belle di Giuditta en Cecilia Boeren en Alex Sao. En de ensembles met een tweede prijs waren: Mijn eerste orkest, het FluXus kinderkoor, De Pimpers, The Lassies, Jobo Duo, Strings & Flutes, FluXus Sinfoniëtta en FluXus Sinfoniëtta met blazers.  

Finaleconcert in Zaantheater
De finale in de vorm van een concert vond plaats in het Zaantheater. In de foyer verzorgde concourswinnaar van vorig jaar Lidewei loot optredens tijdens de pauze en het juryoverleg.

 


Nieuwste impressie Cultuurcluster

Door de architect MVRDV is een nieuwe 3D-animatie gemaakt van het Cultuurcluster.
Benieuwd? Bekijk deze nieuwste impressie hieronder: 


FluXus zoekt directeur-bestuurder

In verband met de pensionering van de huidige directeur, zoekt Stichting FluXus, centrum voor de kunsten Zaanstad, een nieuwe directeur-bestuurder (0.8-1.0 fte). De directeur wordt tevens verantwoordelijk voor beheer en exploitatie van het nieuw te bouwen Cultuurgebouw. We zoeken een initiatiefrijk cultureel ondernemer die verbindt en die groei en participatie hoog in het vaandel heeft staan.

Over FluXus en het Cultuurgebouw
FluXus is het centrum voor cultuureducatie en popcultuur in de Zaanstreek. Het is ons doel om iedereen in Zaanstad, binnen- en buitenschools, de kans te bieden zich persoonlijk en creatief te ontwikkelen, in en met alle kunstvormen en om actief deel te nemen aan cultuur.

Daarnaast staat FluXus aan het begin van een belangrijke ontwikkeling: de realisatie van het Cultuurgebouw. De bouw start in 2017. Dit nieuwe iconische gebouw in hartje Zaandam gaat plaats bieden aan De Bieb voor de Zaanstreek, filmtheater De Fabriek, RTV Zaanstreek, architectuurplatform Babel, alle afdelingen van FluXus en Podium de Flux. FluXus neemt namens alle gebruikers, de verantwoordelijkheid op zich voor beheer en exploitatie van deze nieuwe culturele voorziening. Als directeur van FluXus wordt deze taak, naast de verantwoordelijkheid voor educatie en popcultuur, een belangrijk deel van de verantwoordelijkheid.

Tot de oplevering (eind 2019) zal die verantwoordelijkheid vooral gaan over de bouwbegeleiding, de afstemming met en namens de toekomstige gebruikers, de ontwikkeling van de samenwerking tussen de gebruikers en de routing naar- en voorbereiding op het nieuwe Cultuurcluster (zoals horeca, inrichting, sponsoring, aanpassing organisatiestructuur, opzetten beheerorganisatie).

Vanaf de oplevering is de directeur van FluXus, tevens hét gezicht van het Cultuurcluster en specifiek verantwoordelijk voor haar succes. Indicatoren voor het succes zijn:

 • Eigen, sterke identiteit van het Cultuurgebouw;
 • Het Cultuurgebouw heeft een goede marktpositie;
 • Nieuwe culturele activiteiten en publieksbereik;
 • Aantoonbare meerwaarde t.o.v. de oude situatie;
 • Hoge bezetting van het gebouw (lokalen / zalen);
 • Samenwerking tussen de gebruikers/huurders van het CC en met externe partijen;
 • Horeca: omzet conform het businessplan;
 • Financieel gezonde exploitatie en beheer;
 • Goed georganiseerde beheersorganisatie;
 • Optimale synergie en afstemming tussen de verschillende onderdelen van FluXus.

Organisatie
Binnen het werkterrein Vrije Tijd zijn een tiental partners en ruim 100 kunstenaar-docenten met FluXus verbonden in een netwerkorganisatie van zelfstandige ondernemers.

Binnen het werkterrein onderwijs, werkt FluXus samen met alle scholen in de regio (65) en worden jaarlijks 18.000 leerlingen bereikt.

Het pop- en cultuurpodium organiseert jaarlijks ruim 100 evenementen en de popschool.

Met de Volksuniversiteit Zaanstreek –initiatief van De Bieb en FluXus-, zijn 40 docenten verbonden in een netwerkorganisatie. 

FluXus telt 34 medewerkers (in dienstverband), 50 vrijwilligers en 150 freelance kunstenaar docenten. Er wordt gewerkt met een Rvt/directeur-bestuurder model, volgens de code Cultural Governance. We hanteren een “platte” organisatiestructuur, op basis van brede, eigen verantwoordelijkheid. Voor de diverse onderdelen zijn de programmacoördinatoren inhoudelijk verantwoordelijk. Zij vormen samen met de directeur, het hoofd bedrijfsvoering en de communicatiemedewerkers het beleidsteam.

Met de nieuwe beheerstaak van het Cultuurgebouw, zal de organisatie zich verder ontwikkelen. De omzet zal naar verwachting groeien van 3 mlj. naar 5 mlj. FluXus is financieel gezond.

De functie
De directeur-bestuurder van FluXus is eindverantwoordelijk voor de gehele organisatie: beleidsmatig, strategisch, mensen en financiën. We zien een leider die intern en extern verbindt en inspireert; een innovator die kansen ziet en benut; een creatief ondernemer die de gebruikers, de (culturele) organisaties en bewoners van Zaanstad bereikt en verbindt met elkaar en met het Cultuurhuis en haar activiteiten; een netwerker die kunst en cultuur zichtbaar maakt in de politiek en de Zaanse gemeenschap.

Profiel
De directeur-bestuurder die FluXus zoekt:

 • Heeft bewezen succesvol leiding te kunnen geven aan vergelijkbare complexe instellingen met (culturele) professionals;
 • Heeft ervaring met beheer, exploitatie en horeca van complexe accommodaties;
 • Heeft financieel en bedrijfsmatig inzicht;
 • Kan bouwen aan veranderende organisaties en verandertrajecten;
 • Kan verbinden en kan de relatie en samenwerking tussen de gebruikers van het Cultuurgebouw versterken;
 • Is initiatiefrijk, ondernemend en probleemoplossend;
 • Heeft een academisch niveau;
 • Is een inspirerend en coachend leidinggevende, die medewerkers ruimte en steun geeft om zich te ontwikkelen.

Aanvullend:

 • Heeft een visie op cultuureducatie en participatie nu en in de toekomst en kan deze omzetten in een haalbare strategie;
 • Heeft gevoel voor politieke verhoudingen, subsidierelaties en het bestuurlijke proces;
 • Heeft ervaring met fondsenwerving, het werven van subsidies en commerciële verdiensten;
 • Is een netwerker, gericht op samenwerking met relaties in de stad en regio;
 • Is empathisch, enthousiasmerend en een verbinder.

Arbeidsvoorwaarden
Beloning is afgestemd op de beloningsleidraad van de brancheorganisatie Cultuurconnectie voor directeur bestuurders. Indicatie max. € 70.000,- bruto bij een fulltime dienstverband van 36 uur per week.
De aanstelling geldt voor één jaar met de intentie tot verlenging en benoeming in vast dienstverband.
Procedure: sluiting vacature op 2 april 2017, selectie april-mei, start functie per 1 september 2017 (een psychologisch onderzoek kan deel uitmaken van de procedure).

Informatie over FluXus kunt u vinden op www.fluxus.nl. Aanvullende informatie kunt u verkrijgen bij de huidige directeur Harrie Swinkels, hswinkels@fluxus.nl of telefoon 06 21848954. Bent u geïnteresseerd, dan kunt u uw motivatie en CV sturen naar info@fluxus.nl onder vermelding van 'vacature directeur'. Sluitingsdatum 2 april 2017.

 


Productieteam zoekt nieuwe leden

Het FluXus Productieteam bestaat uit getalenteerde creatieve jongeren van 14 t/m 21 jaar die samen met professionals opdrachten vervullen. Tekenen, schilderen, filmen, fotograferen, het maken van stop-motion-filmpjes en animaties, monteren en zelfs musiceren of acteren zijn vaardigheden die zeer welkom zijn. Het leuke is dat er gewerkt wordt aan concrete opdrachten binnen en buiten FluXus. Dat kunnen filmpjes zijn maar ook posters, decors of muurschilderingen.

Ben je creatief en tussen de 14 en 21 jaar en lijkt het je leuk om met anderen samen te werken? Of ken je zo'n iemand? Aanmelden kan met een mail naar Productieteam@fluxus.nl je krijgt dan verdere instructies. Deelname is kosteloos maar er wordt wel inzet en betrokkenheid verwacht.
(foto Monique Anröchte)

Wil je een indruk krijgen van hoe dat er aan toe gaat bij het Productieteam?
Bekijk 'the makin gof Vissen in de Zaan' hieronder 


Drie FluXus voorjaars-exposities

Vanuit FluXus Beeldende kunsten zijn drie nieuwe exposities ingericht die je in het voorjaar kunt bezoeken. In het gebouw op de Klaas Katerstraat 7b zijn in maart en april werken te zien van cursisten ‘Schilderen met olieverf’ en exposeert cursist Nora Verkerke. Deze FluXus locatie is maandag tot en met vrijdag open tijdens kantooruren. In de bibliotheek zijn werken uit de expositie 'Dans in acryl' tentoongesteld. In maart in De Bieb in Krommenie en in mei in het filiaal in Zaandam. Adresgegevens en openingstijden op de site van De Bieb.

Voorjaar in olieverf
Cursisten 'olieverf' van docente en kunstenaar Anne-marie Corman hebben met het voorjaar als inspiratiebron prachtige schilderijen gemaakt. Dit voorjaar te bewonderen bij FluXus. In de lessen van Corman werkt men zelfstandig met individuele begeleiding. Zowel het creatieve proces als het eindresultaat worden aan het eind van de lessen besproken. "Zo leer je van de ervaring van je medecursisten," legt Corman uit. Nieuwe cursisten, beginners en gevorderden, zijn welkom. Meer informatie over de cursussen van Anne-marie Corman.

Expositie_cursiste_Gerrit_Schoone___Nora_Verkerke.JPGNora Verkerke exposeert
Gerrit Schoone, docent van de oriëntatiecursus tekenen en schilderen, presenteert in deze tentoonstelling het werk van cursist Nora Verkerke. Zij neemt al enkele seizoenen deel aan de cursus en legt zich in haar zeer persoonlijke stijl toe op het schilderen met olieverf op een niet geprepareerde, stevige ondergrond van getint papier. Haar schilderwijze is het direct schilderen met kleur op deze licht getinte ondergrond. Door de open structuur in haar werk ontstaan heldere enigszins fauvistische schilderijen waarin stillevens en landschappen te herkennen zijn. Meer informatie over cursussen van Gerrit Schoone.

 

 

Expo_Andr___Huisman_landschappen_full.jpgLandschappen en Dans in acryl
De schilderijen in de expositie zijn van de cursisten van André Huisman. Hij geeft de cursus 'Schilderen met acrylverf' in Zaandam en Krommenie. André: “Deze expositie is het resultaat van een aantal lessen over ruimte, structuur, textuur en kleur in het landschap. Ook zijn er schilderijen van een dansende menigte tijdens een concert in Parijs te zien. Een knipoog naar het beroemde schilderij 'Bal Tabarin' van Jan Sluijters." Meer informatie over de cursussen van André Huisman.

 

OntdekApp gelanceerd

ontdekapp.jpgWoensdag 1 maart werd op een feestelijke manier de OntdekApp gelanceerd in het Zaans Museum.

De OntdekApp is een serie web-based applicaties over TechniekKunst en MediaKunst, bedoeld voor kinderen vanaf 9 jaar. Klassikale startactiviteiten prikkelen de nieuwsgierigheid en dagen kinderen uit om individueel of in groepjes te gaan experimenteren en ontdekkingen te doen. De kennis en vaardigheden die zo spelenderwijs worden opgedaan kunnen zij doelgericht inzetten voor het maken van een uitvinding. De rol van de leerkracht is het observeren en begeleiden van de kinderen om hen te stimuleren en te motiveren.

Docent/kunstenaar Marcel Fraij is de bedenker van de OntdekApp en de tool is verder ontwikkeld met medewerking van FluXus en de onderwijsbesturen van Agira en Zaan Primair.

Elke school kan na aanmelding en betaling de OntdekApp in de klas gebruiken. Dit kan zowel individueel op tablets als klassikaal via het digibord. De school wordt een inlogcode verstrekt waarmee leerkrachten toegang hebben tot het afgesloten gedeelte van de site die hen zo goed mogelijk begeleidt in het gebruik van de applicatie en waar de benodigde formulieren kunnen worden gedownload. Kinderen kunnen zonder code aan de slag zodat ze ook thuis verder kunnen werken.

Benieuwd naar deze app? Voor meer informatie kun je terecht op www.ontdekapp.nl

 


Uitwisseling Sinfoniëtta in Valls groot succes

17155997_10155149324575820_5690158909909313985_n.jpgVan 24 tot en met 26 februari was Sinfoniëtta te gast bij de muziekschool van Valls: een plaatsje in het Spaanse Catalonië. 

Op de zaterdagavond werd er in het plaatselijke theater een concert gegeven door Sinfoniëtta en een ensemble van de muziekschool uit Valls.

17155718_10155149324555820_1947025646209388761_n.jpgDe uitwisseling was een succes: de jonge muzikanten hebben genoten en erg goed hun best gedaan.
Sinfoniëtta is het gevorderde orkest bij FluXus, waar jonge strijkers en blazers samen kunnen musiceren op hoog niveau. Het orkest staat onder leiding van Julia Barnes.

17155430_10155149324580820_4503810138380032864_n.jpgMeer info over Sinfoniëtta vind je hier.

Klik hier om de website van de muziekschool in Valls te bekijken. 
 

 


FluXus verder met cultuuronderwijs op school

Goed nieuws voor de scholen die met FluXus werken aan een versterking van het onderwijs met cultuureducatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft de aanvraag van FluXus voor het project ‘Actieve kunstbeoefening voor elk kind’ gehonoreerd. Met de deelnemende scholen kan FluXus verder werken aan de versterking van cultuuronderwijs binnen het lesprogramma.

De waarde van cultuuronderwijs wordt steeds vaker erkend. FluXus maakt zich al jaren sterk voor een vaste plek van cultuuronderwijs in het lesprogramma. Cultuuronderwijs helpt kinderen bijvoorbeeld hun creërend vermogen te ontwikkelen, waardoor ze innovatief durven zijn en kansen ontdekken. Competenties die de leerlingen van nu, hard nodig zullen hebben in de toekomst.

Cultuureducatie met kwaliteit
‘Actieve kunstbeoefening voor elk kind’ is een vervolg op het traject dat FluXus vier jaar geleden inging met 30 Zaanse scholen. Ook die fase werd gesteund door het Fonds voor Cultuuronderwijs en de deelnemende gemeenten in het kader van de regeling ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’.

De komende vier jaar richt FluXus zich met de scholen en de gemeenten Zaanstad en Oostzaan op het verder professionaliseren van cultuuronderwijs. Belangrijke onderdelen hierbij zijn: verbetering van het curriculum voor het leergebied kunstzinnige oriëntatie, met het doel doorgaande leerlijnen te verankeren in het onderwijs; het versterken van de inhoudelijke deskundigheid van leraren, vakdocenten en educatief medewerkers op het gebied van cultuuronderwijs en het versterken van de relatie van de school met de culturele partners, met het doel de kunstzinnige en culturele ontwikkeling van leerlingen te bevorderen.

 

 
 
 

Monet-orkest zoekt muzikanten

In juni van dit jaar speelt in het Zaantheater de FluXus familiemusical Code Monet. Een spannende theaterproductie met heel veel Zaanse amateurspelers, -dansers en -zangers én een live orkest. Ben jij goed op je instrument en wil je dat wel eens meemaken: in een orkestbak spelen en acteurs op het toneel inspireren met je muziek? Muzikaal leider Sebastian Ohm is nog op zoek naar goede muzikanten.

De muziek wordt in twee orkestrepetities ingestudeerd en daarna volgen doorlopen met de gehele cast en de uitvoeringen zelf. Op de site van FluXus vind je meer informatie en lees je welke data voor de repetities staan ingepland. Muzikanten kunnen zich tot en met 26 februari 2017 aanmelden via Gertru Pasveer, gpasveer@fluxus.nl. Graag vermelden op welk instrument je speelt en hoe lang al.

Van Jersey Boys tot Chocoladefabriek
Sebastian Ohm is geen onbekende in musicalland. Hij speelde zelf saxofoon in vele musical-orkesten van Van der Ende-producties zoals 'Hij gelooft in mij', 'Jersey Boys' en 'La Cage aux Folles'. Ook bij de FluXus musicals is hij vanaf het begin af aan betrokken. Ohm: “Dit is al de vijfde musical waarbij ik betrokken ben. Voor alle musicals bewerk ik de muziek voor het orkest dat ik ter beschikking heb. Dat is elke keer weer anders, zeker als je met veel amateurmuzikanten werkt. Zij moeten worden uitgedaagd, maar ze mogen niet dichtslaan omdat het te moeilijk is. Een leuke uitdaging.” Naast zijn musical-werk is Ohm al jarenlang saxofoondocent bij FluXus en saxofonist, klarinettist, arrangeur en dirigent bij diverse big bands en ensembles.

Misschien audities nodig
In deze fase heeft Sebastian Ohm nog geen idee hoe het orkest er uit gaat zien. “Ik maak nu alleen nog maar ruwe versies,” legt Ohm uit. “De concrete invulling is het leukst. Als je eenmaal weet welke mensen je in je orkest hebt straks. Rond de voorjaarsvakantie worden de aanmeldingen bekeken. Voor enkele instrumenten moeten er wellicht audities worden gehouden. Ook mensen die goed spelen, maar de genres niet kennen, zijn welkom. Juist als je al jarenlang in een symfonie-orkest hebt gespeeld. Er komen bij musical hele andere dingen kijken. Het gaat om het spel, maar muziek is wel enorm belangrijk.”

Bij musical hoort live muziek
Veel musicals moeten het tegenwoordig doen met een keyboard en enkele muzikanten. Low budget musicals maken zelfs gebruik van een muziekband. “Daar wordt niemand echt blij van,” vertelt Ohm. “Bij musical hoort een live component. Ook van de muziek. Ik heb zelf bij heel veel musicals gespeeld. Bij grote musicals zoals die van Van der Ende gaat het wel anders natuurlijk. Er wordt daar veel tijd uitgetrokken voor repetities, zowel voor spel, dans als het orkest. Zo'n musical draait dan ook maandenlang. Soldaat van Oranje spelen ze al ruim zes jaar. Dat hoeft zeker niet saai te zijn. Je bent met muziek en je instrument bezig. Het is maar net hoe leuk je het zelf maakt.”

Het verhaal is spannender dan ooit
Omdat het werk bij Van der Ende terugloopt zit Ohm nu bij een vereniging die uitvoeringen van amateurverenigingen in Haarlem en Beverwijk begeleidt. Hij kijkt enorm uit naar Code Monet: “Als een musical lekker doorloopt en je als muzikant veel te spelen hebt, dan heb je de avond van je leven. Bij de musicals van Majanka Frohlich, de regisseuse van alle FluXus producties tot nu toe, zit er de vaart wel in.” Het verhaal is ook spannender dan ooit. Een groep kinderen onderzoekt de roof van een schilderij van Monet uit het Zaans Museum. Dat hoor je ook terug in de muziek. Ohm: “Er zitten wat ruige stukjes in en een paar singer-songwriter achtige stukken.”

Als het orkest erbij komt, gebeurt het
De muziek is bekend en wordt door Sebastian Ohm nagekeken en in de computer gezet. Straks maakt hij daar de arrangementen van. “Ik maak ook de oefen-orkestbanden voor de cast om mee te repeteren. Geen gelikte versies, maar juist een beetje knullige midi sound,” grapt Ohm. “Dat klinkt nogal vlak uit de computer, maar dat is om te oefenen juist goed. Dan moet de cast het zelf maken. Dat geeft namelijk een heel mooi effect later. Ze oefenen natuurlijk urenlang met een bandje en dan komt straks het orkest erbij en dan... gebeurt het,” vertelt Ohm enthousiast. “Ik merkte dat heel goed bij De Saense Chocoladefabriek. De arrangementen waren toen door een collega gedaan en ik deed de repetities en uitvoeringen. Pas toen de cast erbij kwam, allemaal enthousiaste jonge mensen, dacht ik 'aah, hier gaat het om,' en het werd meteen 50% leuker omdat iedereen op dat moment de rol van muziek snapte.”

Geen toeschouwer, maar belangrijk onderdeel
“Eind mei starten de eerste repetities en dan even een gat in verband met de vakantie. Daarna is het echt twee weken heel intensief bezig zijn,” schetst Ohm de komende tijd. “Niet zozeer voor het orkest hoor. Die hebben gedurenden één weekend orkestrepetities met de zangers erbij. Daarna volgen de doorlopen bij het Zaantheater. Heel interessant voor mensen die dat nog nooit hebben meegemaakt. Je zit dan beneden in de orkestbak. Dat geeft een apart gevoel. Je voelt je echt betrokken en krijgt alle technische dingen mee over cue's, vamps en cuts. Je bent dan geen toeschouwer, maar belangrijk onderdeel.”

Tien strijkers? Hartstikke leuk!
Om de juiste muzikanten bijeen te brengen, zet FluXus alle kanalen in. Ook binnen jeugdorkest Rajakymoes! en de talentenklas wordt voor het orkest geworven. Ohm: “Er zijn enkele muziekdocenten die elke productie weer mee willen doen en ik hoorde al van een saxofonist en een klarinettiste waar ik wel wat mee kan. Andere muzikanten zijn echter van harte welkom. Des te hoger het niveau van de muzikanten des te beter. Ook mensen die wel goed op hun instrument zijn, maar weinig ervaring in samenspel hebben, zijn welkom. Als je maar alle noten op je instrument kunt spelen. Je krijgt tijd om het in te studeren. Het hoeft niet in één keer weg, maar het moet wel haalbaar zijn. Het mooiste is als we een goede trompettist kunnen vinden, een trombone en nog een andere saxofoon. Een goede bassist hebben we nog nodig en iemand die goed fluit speelt. Hobo mag ook. Eigenlijk mag alles. Als er straks tien strijkers zitten: hartstikke leuk!”


 


Video: We kijken uit naar het nieuwe cultuurhuis

FluXus, Babel, De Bieb voor de Zaanstreek, RTV Zaanstreek, Podium de Flux en De Fabriek... we kijken allemaal uit naar het nieuwe cultuurhuis. Samen hebben we een informatieve video gemaakt om een eerlijk beeld geven van onze rol binnen het cultuurhuis, de onderlinge samenwerking en de toekomstige mogelijkheden binnen het bijzondere gebouw.

Sarah Vermoolen (schrijfster van o.a. Zaanse parels) zocht de partijen binnen het cultuurhuis op om te achterhalen hoe ze tegen hun nieuwe werkplek aankijken. Wat brengt het de regio, wat is het wel en wat is het ook niet. De video vind je aan het eind van dit bericht of op YouTube

Van première theater tot springplank voor lokaal talent .
Parwin Mirrahimy van De Fabriek vertelt in de video over de ambitie première theater te worden met het filmhuis. Pearl Vink van Podium de Flux uit dat zonder het cultuurhuis er geen poppodium meer in de Zaanstreek zal zijn. Uit de reacties van de diverse organisaties blijkt duidelijk de wil tot samenwerking. Ze zien gezamenlijke kansen en kijken uit naar hun nieuwe huisvesting.

De bouw van het cultuurhuis in het centrum van Zaandam is één van de laatste fases in de afronding van het nieuwe stadshart. Op dit moment bevindt zich naast het Inntel Hotel en Station Zaandam nog een groot braakliggend terrein, waar vroeger de fietsenstalling en het oude Inntel Hotel zich bevonden. Op deze prominente plek zal, indien de raad hiermee instemt, een nieuw icoon aan het stadscentrum worden toegevoegd. Net als destijds bij de bouw van het nieuwe stadshart lopen de meningen hierover uiteen en blijkt dat er behoefte is aan meer informatie over de toekomstige culturele hotspot naast het station.

Gemeente Zaanstad vindt het gebouw van essentiële waarde voor het stadshart en de gehele regio. Volgens de gemeente geeft het culturele aanbod de stad een flinke impuls en zal het zorgen voor meer reuring in de stad.

Over het cultuurhuis
Architectenbureau MVRDV, bekend van onder andere de Markthal in Rotterdam, heeft het cultuurhuis ontworpen. Het ontwerp zelf is gebaseerd op een authentiek Zaans huis dat als het ware uitgesneden is uit een rechthoekig gebouw.

Hoofdgebruikers van het cultuurhuis zijn het Centrum voor de Kunsten FluXus, filmtheater De Fabriek, Podium de Flux, De Bieb voor de Zaantreek (vestiging Zaandam), RTV Zaanstreek en Babel. Het gebouw zal een poppodium/muziekzaal, een presentatiezaal, een filmtheater, een radio- en tv-studio, een bibliotheek met leescafé en horecafaciliteiten herbergen. Er zijn ateliers, expositieruimtes, oefenlokalen, werkplekken en vergaderruimten. Naast deze centrale plek blijft er, vanzelfsprekend, ook ruimte voor cultuur elders in Zaanstad.

 


FluXus blij met enthousiasme voor Cultuurcluster

De extra investering die moet worden gedaan om een bruisend cultuurgebouw neer te zetten in het stadshart van Zaandam maakt het enthousiasme van het college van B&W in Zaanstad voor het plan niet minder. Daar zijn wij bij FluXus heel blij mee.

Het Cultuurcluster wordt gezien als het dak van het huis dat Inverdan heet. Van dat dak hopen wij een kroon te maken. Een kroon op het centrum dat nu al meer bewoners en bezoekers trekt. 'Het cultuurgebouw gaat het stadshart helemaal afmaken' kopt het persbericht van gemeente Zaanstad. Naast wethouders Addy Verschuren en Dick Emmer komt ook FluXus directeur Harrie Swinkels aan het woord in onderstaand filmpje over het cultuurgebouw. Mocht je meer willen lezen dan hebben we het genoemde bericht van de gemeente daaronder gezet.

[Persbericht Gemeente Zaanstad]

‘Cultuurgebouw maakt stadshart helemaal af’

College van B&W kiest voor kwaliteit

Het college van B&W kiest voor een hoogwaardig cultuurgebouw in het stadshart van Zaanstad. Dit is een keuze voor een volwaardige afronding van het programma Inverdan. ‘Het doel van Inverdan is immers het centrum van Zaandam een kloppend hart te geven, waar wonen, werken en recreëren samensmelten’, zegt wethouder Addy Verschuren. De actuele situatie op de markt zorgt er echter voor dat aanvullend budget nodig is om de plannen te kunnen uitvoeren zonder in te boeten op kwaliteit. Het college vraagt de gemeenteraad daarom het investeringsbudget te verhogen met maximaal € 7,7 miljoen. 

Het college maakt daarmee een keuze die past bij het kwaliteitsniveau dat voor dit gebied wordt beoogd en dat tot op heden ook is bereikt. Een keuze voor een voorziening die het culturele aanbod in de stad een impuls geeft en die zorgt voor reuring tot ’s avonds laat.

Op de goede weg
De gemeenteraad heeft in april 2003 ingestemd met het Masterplan Inverdan. ‘Met het eind van het programma in zicht is de conclusie gerechtvaardigd dat we op de goede weg zijn. Bewoners en bezoekers komen vaker naar het centrum van Zaandam en blijven langer. Daarnaast is de investeringsbereidheid van ondernemers toegenomen. Het vernieuwde pand van C&A en de komst van ZARA en Primark zijn daar goede voorbeelden van. Het stadshart is inmiddels een plek waar Zaankanters zich in herkennen en waar ze trots op zijn.’ 

Verbinding tussen Oost en West
In het Masterplan Inverdan is ervoor gekozen in het centrum een publiekstrekker voor circa 300.000 bezoekers te realiseren. Uit onderzoek blijkt dat een cultuurcluster hiervoor de meest aangewezen voorziening is. De combinatie van functies heeft een grote toegevoegde waarde voor het vernieuwde stationsgebied. Het wordt een goed bereikbare plek, waar je niet alleen terecht kunt voor cultuur, maar ook voor een werk- of studieplek of een hapje en een drankje. In een gebouw dat uitnodigend en gedurfd is én perfect past in de omgeving. Een gebouw dat bijdraagt aan de verbinding tussen Zaandam Oost en West én aan de economische ontwikkeling van de stad. Het zorgt ook voor de benodigde reuring in het stadshart tot laat in de avond en voor sociale veiligheid in de openbare ruimte. Bovendien is het voor toeristen een extra reden om Zaanstad te bezoeken.

Impuls voor cultureel aanbod
‘Het cultuurgebouw moet een laagdrempelige plek worden voor inwoners, kunstliefhebbers en andere bezoekers om actief met cultuur in aanraking te komen’, zegt wethouder Dick Emmer. ‘Het bijzondere ontwerp van het gebouw draagt bij aan dit open karakter. Het cultuurcluster biedt een podium voor zowel professionele publiekstrekkers als kleinschalige activiteiten en amateurkunst. Jong en oud hebben er de gelegenheid om onder één dak muziek te maken, toneel te spelen, een boek te lenen, een cursus te volgen of op een andere manier met cultuur in aanraking te komen. Het is een ontmoetingsplek waar culturele organisaties bijzondere samenwerkingen kunnen aangaan die het culturele aanbod in Zaanstad een impuls geven.’ 

Europese aanbesteding en veranderde marktomstandigheden
In september 2016 was het Definitief Ontwerp voor de bouw van het gebouw gereed. Eind november liep de Europese aanbesteding hiervoor af. De vraag aan de aannemers was het Definitief Ontwerp tot een bestek uit te werken en op basis daarvan het bouwwerk te bouwen voor een vooraf vastgesteld totaalbedrag. Geen van de geselecteerde aannemers blijkt het cultuurgebouw te kunnen realiseren voor het geraamde plafondbedrag. Na gesprekken met de aannemers blijken de veranderde marktomstandigheden de belangrijkste oorzaak te zijn van een toename van het benodigde investeringsbudget. Tijdens de economische recessie waren aannemers bereid om bij aanbestedingen zelf bepaalde risico’s te nemen, door bijvoorbeeld ook een bestek uit te werken. Nu de markt flink aantrekt, lijken aannemers zich voornamelijk te willen richten op waar ze goed in zijn: het bouwen zelf. Bovendien stijgen na de recessie ook de bouwkosten weer.

Verhoging investeringsbudget
Het college kiest niet voor bezuinigen op het gebouw. Dat betekent immers: inboeten op kwaliteit en ruimte en daarmee afbreuk doen aan de potentie van het gebouw en zijn functies. Dat geldt in nog grotere mate voor stoppen. Daarmee zou een belangrijke pijler onder Inverdan worden weggehaald. Om geen concessies te doen aan de beoogde kwaliteit en het doel van Inverdan vraagt het college aan de gemeenteraad om het investeringsbudget te verhogen met een totaalbedrag van € 7,7 miljoen. Dit bedrag is opgebouwd uit enkele onderdelen: de verwachte toename van de totale investeringskosten als gevolg van de huidige marktsituatie vergt een maximale verhoging van € 6 miljoen. De kosten voor de gewenste verduurzaming van het gebouw (zonnepanelen en gebruik van de warmte-koude-opslag van het stadhuis) en de ‘losse’ inrichting van het gebouw vergen een extra bedrag van € 1,7 miljoen. 

Ontwerp zelf uitwerken tot bestek
Het college stelt voor om het Definitief Ontwerp nu zelf uit te werken tot een bestek en dit vervolgens aan te besteden. Door dit zelf te doen, kunnen enerzijds mogelijk nog besparingen worden gerealiseerd, waardoor het maximale budget niet volledig hoeft te worden aangewend. Om te voorkomen dat later opnieuw extra budget moet worden aangevraagd, is er nu voor gekozen dit maximale bedrag aan de gemeenteraad voor te leggen. En anderzijds om geen tijd te verliezen. Naar verwachting kan het bestek gereed zijn rond de zomerperiode, zodat in het derde kwartaal van 2017 de gunning kan plaatsvinden en de daadwerkelijke bouw eind 2017 kan starten. Met een geraamde bouwtijd van circa twee jaar kan het cultuurgebouw eind 2019 worden geopend.
De gemeenteraad bespreekt het voorstel op donderdag 16 februari. 
 


Stageplaats Communicatie

Voor de communicatie van afdeling Kunst op de brede school zoekt FluXus op heel korte termijn een stagiair(e) Communicatie.

Heb je affiniteit met kunst en cultuur in het basisonderwijs en liggen jouw ambities op het gebied van communicatie, marketing en pr?
Dan is FluXus op zoek naar jou!

Over de Brede school-activiteiten van FluXus
In aanraking komen met kunst en cultuur begint wat FluXus betreft al op jonge leeftijd. Elk jaar wordt daarom onder andere een zorgvuldig aanbod aan brede school-cursussen samengesteld. Om zoveel mogelijk leerlingen te bereiken wil FluXus scholen inspireren en adviseren bij het samenstellen van een programma. Elk jaar organiseren we bijna 300 activiteiten op scholen en daarbij scoren we gemiddeld een 9 in evaluaties.

FluXus biedt
Deze stage bij FluXus is een goede kans op werkervaring op te doen in een culturele organisatie. Samen met het teamhoofd ben je verantwoordelijk voor de communicatie van het nieuwe aanbod in de eerste maanden van 2017. Middelen die daarbij worden ingezet zijn een site, een nieuwsbrief, een brochure en een scholenmarkt. Ook in de ondersteuning van de scholen daarna speel je een rol. Je krijgt te maken met organisatorische en creatieve processen en werkt zelfstandig aan taken. De stageplek is per 9 januari 2017 voor 16 tot 24 uur per week en voor minimaal 3 tot 4 maanden. De stagevergoeding bedraagt € 200,- bruto op basis van 5 dagen per week.

Stage werkzaamheden

 •  Ondersteuning bij marketing- en communicatieacties online en offline
 •  Redactie en opmaak online cursuspagina's, brochure en promotiemateriaal
 •  Ondersteuning tijdens de markt voor basisscholen
 •  Algemene ondersteuning van het onderwijsteam
 •  Meedenken over nieuwe manier om de doelgroep te bereiken

FluXus vraagt

 •  Studerend, HBO/WO werk- en denkniveau (bijvoorbeeld Media-, Communicatie- of Informatiestudies, CMV)
 •  Interesse in online
 •  Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal.
 •  Zelfstandige werker.
 •  Organisatietalent.
 •  Werk/stage-ervaring in een soortgelijke functie is een pre.
 •  Affiniteit met het basisonderwijs is een pré

Geïnteresseerd?
Wil je in aanmerking komen voor deze stage? Mail je motivatie en CV uiterlijk 15 janauri 2017 naar jverweij@fluxus.nl. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 19 en 20 januari 2017.


Stoere zang voor musical Code Monet

Op 24 en 25 juni 2017 speelt in het Zaantheater de nieuwe FluXus familiemusical Code Monet. Het wordt een door en door Zaanse productie met voornamelijk Zaankanters voor én achter de schermen. Zo ook zangcoach Daphne Groot, opgegroeid in het Zaanse en verantwoordelijk voor alle zang in de musical. Stoere zang voor een stoere musical volgens Daphne.

Bij Monet heb je waarschijnlijk niet meteen musicalliedjes in je hoofd, maar dat komt goed belooft Daphne: “Toen Majanka Fröhlich (red. schrijver, producent en regisseuse) me voor deze musical vroeg werd al snel duidelijk: het moet niet tuttig, het wordt spannend. Voorgaande jaren waren het echte familiemusicals. Dit jaar is het allemaal iets stoerder. Het draait om een mysterie dat moet worden opgelost. De hoofdrolspelers zijn allemaal in de tienerleeftijd. Dat hoor je terug in de muziek. Pittig met een drive en een vleugje Da Vinci Code.”

Heel Zaans, heel FluXus
Daphne is niet alleen heel Zaans – ze groeide op in Westzaan en woont nog altijd in Zaandam – maar ook heel FluXus. “Ik ben zelf leerling geweest bij FluXus,” vertelt ze. “Jaren geleden had ik pianoles van Marcel Joosen. Hij zei: 'piano spelen is wel leuk, maar moet jij niet gewoon gaan zingen?' Mijn hele middelbare schooltijd heb ik vervolgens samen met Rosalie de Jong, nu nog altijd mijn beste vriendin en best wel een bekende musicalster, zangles gehad.”

Na de middelbare school ging Daphne naar het conservatorium en deed ze de musicalopleiding. Ze was bijna klaar met die opleiding toen Gertru Pasveer van de muziekschool haar weer wist te vinden. Daphne: “Gertru zocht iemand om een koor te leiden voor uiteindelijk een optreden in een grote musical in het Zaantheater. Sindsdien heb ik het koor Musical Madness. Toen had het nog geen naam hoor. Wel is het al van begin af aan een kinderkoor geweest. Een puberkoor eigenlijk, want alle koorleden hebben echt zo'n tussenleeftijd.”

Van kinderkoor tot hoofdrol
Van de kids waarmee Daphne ooit begon, spelen er nu enkele als volwassenen mee in musicalproducties. Daphne: “Er zijn er die vanuit het kinderkoor van Maite Tife bij mij komen en na al die jaren nu een volwassen rol hebben. Die groeien door. Eerst een beetje de kat uit de boom kijken in het ensemble en dan zijn ze 16 of 17 jaar en oud genoeg om auditie te doen voor een rol. Het leuke is dat ze niet bang zijn te zingen. Dat doen ze gewoon. Dat vind ik misschien wel een van de allerleukste dingen aan dit werk: dat je ze ze zo lang kunt stimuleren.”

Een van de mooiste verhalen vindt Daphne die van Simo Elbadmoussi: “Hij zat bij ons in het koor en keek vanuit de coulissen naar Melle Kunst die een grote rol had in de musical Anastasia en de Tsaar. Hij zei tegen me: 'Kijk Daphne, dat ga ik ook doen.' En twee jaar later opende hij De Saense Chocoladefabriek als de candyman. Het was hem gelukt. Dat vond ik echt superleuk. Daar heb je dan toch aan bijgedragen.”

Meer dan lollig zingen
Hoe gek het ook klinkt als je de leeftijd van de koorleden in ogenschouw neemt, er zitten inmiddels heel wat routiniers tussen. “Die koorleden kunnen wel wat,” beaamt Daphne. “Drie van de vier kinderen uit De Saense Chocoladefabriek hebben nu ook een rol. Die hebben straks een CV van heb ik jou daar. Dat is het gave aan deze producties: het zijn écht grote producties. Het is niet een even een beetje lollig zingen of zo. Ik vraag echt van ze dat ze goede koorpartijen doen.”

De focus van het Musical Madness koor ligt dit jaar bij de komende musical, maar tijdens de repetities komen ook ander dingen voorbij. “Tijdens het uur alleen met het koor doe ik ook ander repertoire,” legt Daphne uit. “Wel musical of popmuziek gerelateerd. Gewoon om andere muziek en musicals te leren kennen. Andere stijlen te leren. Zo werken we heel erg aan het zingen in een koor. En aan individueel zingen, want we zijn met gemiddeld 12 leden nooit een groot koor geweest.”

Niet altijd achter de schermen
In haar rol als koorleider en zangcoach voor de solisten staat Daphne voornamelijk in de coulissen. Toch vind je haar niet altijd achter de schermen. Bij Pinnokio en de FluXus Fee (2009) was de hoofdrol voor Daphne. “Majanka had toen nog professionele acteurs voor de grote rollen. Docenten zoals Sander Buckers, Jasper Oberon en later nog Ayke van Os speelden mee. Ik had het formaat van een klein jongetje,” lacht Daphne. “En dus deed ik naast het koor en de coaching van de solisten de rol van Pinokkio.”

Ook nu zingt Daphne nog altijd zelf al maakt zij momenteel vooral cabaret. Met een vriendin samen vormt ze het cabaretduo 'Loes en die Kleine' en speelt ze door het land. Daphne: “We zijn elkaar lang geleden in een musical tegengekomen, maar waren eigenlijk allebei niet echt musicaltypes. Wij waren liever zelf ook creatief. Ik heb met veel plezier kleine producties gedaan en ben uiteindelijk zelf gaan schrijven. Dan komt alles van pas. Wat je doet met lessen, oefeningen die je met leerlingen doet. Het is heel leerzaam. Ik zou ook nooit geen les willen geven. Het liefst doe ik allebei.”

Zin in Code Monet
Producties als Code Monet, waar de werelden van Daphne als het ware samenkomen, vind ze een van de leukste dingen om te doen. “Ik hoef het niet allemaal zelf te bedenken, maar heb wel mijn eigen hoofdstuk. Uiteindelijk moet het allemaal in elkaar passen. Dat is bijvoorbeeld puzzelen samen met Patrick Sabel die verantwoordelijk is voor de choreografie. Ook de productie is een soort Code Monet,” ginnegapt Daphne.

Daphne verheugt zich enorm op Code Monet. “Ik vind het leuk dat het dit jaar echt een eigen verhaal is. Een spannend verhaal ook. Met stoere, pittige nummers, maar ook wat mooie lyrische dingen. Die horen er ook bij en blijven iets magisch hebben. Dit jaar is het met mijn koor ook heel gaaf, het niveau is echt hoog. Er kunnen altijd nieuwe mensen instromen, maar dat wordt wel hard lopen voor ze. Ik hou ervan lol te maken en ik hou van gezelligheid maar uiteindelijk gaat het wel om het resultaat. Het is net niet helemaal vrijblijvend.”

Informatie over het Musical Madness koor van Daphne Groot vindt je onder 'Musical' op FluXus.nl. Kaarten voor de musical Code Monet (8+) zijn nu al verkrijgbaar bij het Zaantheater. Op Zaantheater.nl kun je meer lezen over de musical zelf en kaarten bestellen.
 

(Foto: Eke Salomé)


FluXus by Night: Nieuwjaarsfeest en Open Huis

Op vrijdag 13 januari is iedereen welkom bij FluXus by Night, een nieuwjaarsfeest en Open Huis van FluXus. Het feest vindt plaats op de Klaas Katerstraat 7b te Zaandam tussen 19.30 en 23.30 uur. Entree is gratis. Download hier het programma als pdf. 

Tijdens FluXus by Night luidt FluXus op geheel eigen wijze 2017 in. Iedereen is welkom om in een spannende en creatieve setting te genieten van al het moois dat FluXus te bieden heeft. Samen met de docenten presenteert FluXus een gevarieerd programma waar zowel muziek, theater, dans, media en beeldende kunsten op verrassende wijze aan bod komen.

_C130537.jpgSpannend
Licht en donker staan centraal tijdens FluXus by Night. Het karakteristieke pand aan de Klaas Katerstraat is van buiten sfeervol aangelicht. Maar het wordt ook spannend; deze avond is namelijk experimenteler en gewaagder dan dat je van FluXus gewend bent. Laat je verrassen door wat je in sommige (half) donkere lokalen aantreft: van je eigen hanger smeden tot een VJ-performance waaraan je zelf kunt deelnemen; van miniconcertjes van FluXus-muziekdocenten tot improvisatiedans in de gangen en op de trappen van het gebouw.

Fluorescerende verf en garen
Beneden sta je met je handen in de klei terwijl je boven in korte tijd een schaduwportret kan leren tekenen of tips krijgt om te aquarelleren. Je kunt een spannend verhaal leren schrijven, vilten sieraden maken en edelsmeden. Opvallend zijn de workshops met fluorescerend verf en garen. Jouw creaties kunnen in blacklight bekeken worden. Het FluXus productieteam toont haar filmpjes en zoekt nieuwe leden, terwijl het Fotocafé een doorlopende slideshow geeft. Ook is het mogelijk om na een korte instructie over nachtfotografie meteen aan de slag te gaan met je camera en statief en de verrassingen in en om het pand vast te leggen (zie foto boven door Tim Knol).

Veel optredens
Van zelfsprekend zijn er volop kunstwerken, foto’s, beelden, schilderijen en tekeningen van cursisten te zien. Maar speciaal voor deze avond wordt er ook gemusiceerd door docenten, zijn er zang- en (buik)dansperformances en vertellen de deelnemers van improvisatietheater ‘CacaoImpro’ spannende verhalen.

Kampvuur & Glühwein
Buiten kan er een workshop Houtsnijden gevolgd worden en staat er een mobiele leemoven waarin de kleikunstwerken liggen die tijdens de kinderworkshop die middag zijn. Koud krijg je het niet, want er is een gezellig kampvuur waar je onder het genot van livemuziek van singer-songwriter Joost Dobbe, kunt genieten van warme chocomelk en Glühwein.

Open Lessen
FluXus by Night betekent ook het startschot voor de Open Lessen. Iedereen die 2017 goed wil beginnen kan deze lessen volgen. In de maanden januari en februari kun je een gratis Open Les volgen om te kijken of het wat voor je is. In onze agenda vind je een overzicht van de docenten die de Open Lessen verzorgen.
 


Cultuurcluster JA!

Het toekomstige cultuurcluster staat weer volop in de belangstelling. In de media lijkt het soms alsof FluXus, Podium de Flux en de andere gebruikers van het cultuurhuis straks niet achter het cultuurcluster staan. Dat is echter niet het geval.

Wij zeggen volmondig JA! tegen het cultuurcluster.

Met het cultuurcluster, kiest de gemeente Zaanstad, na jarenlange bezuinigingen op cultuur, eindelijk vóór cultuur.
Wij geloven dat het cultuurcluster de beste kans is op een mooie toekomst voor FluXus én de cultuur in Zaanstad. Voor Podium de Flux misschien zelfs wel de enige kans op überhaupt een toekomst.

Waarom wij het cultuurcluster helemaal zien zitten?

 1. Betere faciliteiten voor publiek, leerlingen en docenten. 
 2. Betere kansen voor nieuwe en andere activiteiten.
 3. Een volwaardig pop- en cultuurpodium voor Zaanstad.
 4. Een sterkere strategische positie van cultuur in Zaanstad.

Meer lezen?
Eerder dit jaar publiceerde wij een uitgebreide onderbouwing van ons standpunt. Lees dat stuk hier.

CultuurCluster_JA.jpg
 


Feestelijke opening Volksuniversiteit Zaanstreek

Zondag 20 november werd de Volksuniversiteit Zaanstreek (VUZ) officieel geopend in De Bieb voor de Zaanstreek. De feestelijke opening was bedoeld voor alle Zaankanters die kennismaken willen maken met het cursusaanbod van de volksuniversiteit. VUZ is een initiatief van FluXus, centrum voor de kunsten Zaanstad en De Bieb voor de Zaanstreek. Aanvang is 14.15 uur en entree is gratis.

De Volksuniversiteit Zaanstreek wordt dé plaats waar alle Zaankanters een cursus kunnen volgen of lezing kunnen bijwonen. Denk aan Spaans, Noors, mind-mappen, bijenkunst, mantelzorgen, 3D-printen, digitale foto’s beheren, Perzische cultuur, websites bouwen, olijfolie proeven en nog veel meer.

Kijk voor meer informatie, cursussen en aanmelden op www.vuzaanstreek.nl.


FluXus viert tekenfestival The Big Draw

FluXus, centrum voor de kunsten Zaanstad, organiseert net als vorig jaar speciale tekenactiviteiten in het kader van tekenfestival The Big Draw. Dit tekenfestival wordt elk jaar in oktober in meer dan 20 landen gevierd om zoveel mogelijk mensen aan het tekenen te krijgen. Want tekenen is meer dan een beeldende kunstvorm. Tekenen laat mensen beter kijken, inspireert, verbindt hersenhelften, zet aan het denken en brengt mensen samen. 

Tekenen met textiel
The Big Draw begint in de Zaanstreek op zondag 9 oktober waar er wordt 'getekend' met textiel in de workshop 'Fusion Textiel’ van 11.00 tot 16.00 uur bij FluXus op de Klaas Katerstraat 7b in Zaandam. Lijnen ontstaan door te stikken, te vilten of te schilderen onder bezielde leiding van Jantien Hos, Nathalie Prins van Duin en Linda Willemszoon. Meer informatie en inschrijven.

Veldwerk
Van maandag 17 tot en met vrijdag 21 oktober sluit FluXus aan bij de 10e kunst- en poëziemanifestatie Veldwerk Expo in Wormerland. Die dagen is er tussen 13.00 en 15.00 uur een docent beeldend uit het FluXus-netwerk aanwezig om met een groep tekenliefhebbers op stap te gaan. Elke docent heeft zijn of haar eigen expertise en neemt je mee het veld in: weiland, polder, wolken, weer en wind, koeien, schapen en weidevogels zijn voor handen. Genoeg om te zien, tekenen en beleven. Verzamelpunt is de grote overkapte schuur van de familie Blij op de Wormerringdijk 6 in Oostknollendam. Met slecht weer wordt er getekend vanuit de schuur. Alle deelnemers ontvangen en schetsboek en laten bovendien een tekening achter op de muur van de schuur. Deelname kost € 5,-. Meer informatie en opgeven.

Tekenode Geke Faber
FluXus sluit het tekenfestival af met een ode aan burgemeester Geke Faber. Zondag 30 oktober kun je bij FluXus op de Klaas Katerstraat 7b in Zaandam mee komen tekenen aan het afscheidscadeau voor burgemeesters Geke Faber. Zij leg in november haar ambt neer. We hopen dat de burgemeester zelf model komt zitten die zondag. Lukt dat niet dan kun je tussen 15.00 en 17.00 uur aan de hand van een foto van burgemeester Faber haar portret tekenen. Deze activiteit wordt begeleid door kunstenares en tekendocente Joost van der Krogt. Deelname is gratis. Meer informatie.


Ria Ragetlie wint kunstprijs met verhaal

Tijdens onze Open Doe Dag bij FluXus op 4 september konden bezoekers een schrijfroute volgen waarbij ze al wandelend door het FluXus-gebouw, ingrediënten verzamelden voor een gedicht of een verhaal.

schrijfcaf.JPGRia Ragetlie is daarbij de winnares geworden van de kunstprijs "Vogelhuisje", gemaakt en beschikbaar gesteld door Paul Vermeulen (als kunstenaar-docent houtsnijden verbonden aan FluXus).

Lees hieronder haar verhaal:

Ik had eigenlijk weinig zin maar ben toch gegaan. In deze wereld waarin alleen de vogel vrij is en kan vliegen ver boven verdeelde landen en tussen gebroken wolken moet er toch iets te vinden zijn wat me los maakt van de waan van de dag. Blijkbaar zijn er meer zoals ik. Ze creëren hun eigen wereld waar creativiteit niet beteugeld wordt. Een kleurrijke wereld waar kinderen dansen en springen, hun eigen code volgend terwijl hun moeders met textiel en wol aan de slag gaan zoals het moeders betaamt, maar dan anders. 

De vrolijke saamhorigheid spat ervan af, ik voel me direct thuis alhoewel het niet mijn huis is. Een kakofonie van geluiden, geuren en beelden. Iedereen lacht, een middag vol geluk. Op het plein, waar ik mijn gedachten opschrijf kijk ik naar de boom, een brok natuur, bladeren, takken, stam…..Rust.

Ik had eigenlijk weinig zin maar ben toch gegaan. Gelukkig.

(Gepubliceerd met toestemming van de schrijver: Ria Ragetlie)

Schrijfdocenten Helena Jansz en Barbara Bouwman organiseren en begeleiden schrijfactiviteiten bij FluXus. Maandelijks organiseren zij het Schrijfcafé. Ook organiseren zij andere schrijf-activiteiten: eind oktober start de mini-cursus kort verhaal deel I.
 


FluXus inspireert met Vrije Denkers, Strips en Fresco's

FluXus kondigt een nieuw seizoen van inspiratiesessies aan. Vanaf oktober ontvangen zij elke eerste donderdag van de maand een gast uit de wereld van kunst, muziek, theater en literatuur. De nieuwe reeks wordt 6 oktober afgetrapt door de Vrije Denkers.

Dogmavrij opvoeden, diplomavrij leren, functievrij werken en pensioenvrij leven, daar pleiten Arthur Kruisman en Patrick Donath als Vrije Denkers voor. Tijdens de FluXus Inspiratiesessie laten ze zien en ervaren hoe je jezelf kunt ontworstelen aan belemmerende structuren. Waarom vasthouden aan de manier waarop we sinds jaar en dag werken en leefden als de wereld om ons heen zo snel verandert? Kruisman en Donath leven volgens het motto 'doen is de beste manier van denken' en zijn voorstander van het maken van fouten. Geen grote fouten, maar kleine stapjes die ervoor zorgen dat je samen blijft leren.

Elke eerste donderdag van de maand
De avond van 6 oktober met de Vrije Denkers is de eerste van een reeks van zes FluXus Inspiratiesessies, waarvan drie nog dit jaar. Op 3 november is Zaanse striptekenaar Eric Heuvel te gast. Naast de avonturenverhalen van January Jones en Bud Broadway maakte hij inmiddels meer dan vijf educatieve strips. Zijn recente werk, het maken van historische, educatieve strips, is onderwerp van gesprek deze inspiratiesessie. Donderdag 1 december ontvangt FluXus een van de weinige professionele frescoschilders Annelies Toebes. Zij vertelt over de oude Italiaanse schildertechniek fresco's. Een techniek die met recht 'slow painting' mag worden genoemd. Daarbij focust zij vooral op kleur.

De inspiratiesessies worden gehouden in de FluXalon bij FluXus Beeldende kunsten en Digitale media op de Klaas Katerstraat 7b in Zaandam. Vanaf 19.30 uur ben je welkom. De inspiratiesessies starten om 20.00. Na de lezing, presentatie of workshop is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje. De entree van € 10,- inclusief koffie of thee vooraf, kan aan de deur worden voldaan. FluXus Family & Friends betalen € 7,50. Reserveren is niet verplicht, maar wel handig als je verzekerd wilt zijn van een plekje. Reserveren kan via klantenservice@fluxus.nl.

 

 


Open Doe Dag bij FluXus

Zondagmiddag 4 september organiseert FluXus, het centrum voor de kunsten in Zaanstad, een open Doe Dag. Tijdens de Doe Dag kun je niet alleen kennismaken met de creatieve, digitale, schrijf, muziek, dans en theater lessen bij FluXus, maar kun je ook zelf aan de slag. Er zijn zondagmiddag onder andere mini-workshops textiel fusion, portretfotografie, kinderatelier, mini magazines maken en schilderen. De Doe Dag vindt tussen 13.00 en 16.00 uur plaats op de FluXus locatie op de Klaas Katerstraat 7b in Zaandam.

OpenDoeDag2016_Banner_1.jpgWorkshops, demonstraties en optredens
Olivier Rijcken, coördinator van de afdelingen Beeldende kunsten en Digitale media van FluXus en gastheer tijdens de Doe Dag: “Werken met of aan je creativiteit betekent altijd een verrijking, of je nu beter wil worden in wat je al doet of iets heel nieuws wil oppakken. Zondag 4 september wordt heel gezellig met hapjes, drankjes en heel veel docenten uit het FluXus-netwerk. Tijdens korte workshops maak je kennis met hun lessen, maar er zijn ook demonstraties en optredens. Er komen zelfs modellen om na te tekenen of te boetseren. Ik hoop dat iedereen 4 september bij ons een nieuw creatief jaar komt inluiden.”

Buitenpodium en Afterparty
Op het buitenpodium tijdens de Doe Dag tref je dans, theater en muziek. Dansgroepen van verschillende dansdocenten showen hun moves en nodigen je uit mee te doen, bandjes, ensembles en muziekleerlingen geven acte de présence, je maakt kennis met improvisatie-theater en er is een voorproefje van de familiemusical Code Monet die in 2017 in het Zaantheater staat. Tussen 16.00 en 17.00 uur wordt de Doe Dag afgesloten met een after party en is er live muziek van de docentenband ‘The FluXmatics’ en de Big Band van De Flux Popschool.
Meer over het programma.

Heel september Open Lessen
Naast een bezoekje aan de Doe Dag biedt september nog volop kansen om kennis te maken de docenten uit het FluXus-netwerk en hun lessen muziek, dans, theater, beeldende kunst, schrijven en digitale media. Veel eerste lessen zijn open lessen waaraan je gratis en vrijblijvend kunt deelnemen. Ook hiervan is een overzicht opgenomen in de online agenda.


Meespelen met Rajakymoes!

Het FluXus jongerenensemble Rajakymoes! heeft al veel gave optredens gegeven. Het huidige ensemble bestaat uit muzikanten vanaf 20 jaar: conservatorium studenten en gevorderde spelers. Leider van het ensemble Erik van Deuren wil nieuwe leden nu een kans geven in te stromen.

Je kunt je nu opgeven om, als Rajakymoes! 1.0 (tot 20 jaar) mee te spelen met Rajakymoes! 2.0 (vanaf 20 jaar) tijdens een optreden op festival Klassiek aan de Zaan in het Zaantheater zondag 25 september. Tijdens dit optreden zal In C van Terry Riley worden uitgevoerd. Een unieke kans voor iedereen om kennis te maken met dit te gekke ensemble. Na dit project bestaat de mogelijkheid om je voor het hele jaar aan te sluiten bij het Ensemble Rajakymoes!

Repetities


De repetities zijn op dinsdagavonden 18 tot 19 uur in de Verkadezaal van de FluXus-locatie op de Westzijde in Zaandam.
Generale repetitie is op zaterdag 24 september. Locatie en tijd nog niet bekend. Het optreden zelf is zondag 25 september om 14 uur in het Zaantheater.

Aanmelden

Wil je meespelen met Rajakymoes! dan kun je jezelf opgeven via Ilse Eijsink (eijsinkilse@gmail.com). Vermeldt je naam, leeftijd het instrument dat je bespeelt en de naam van je docent.
Kosten voor dit project bedragen € 10,-.

 


Open Dag De Pelikaan

Op zaterdag 25 juni is er een Open Dag bij De Pelikaan in Krommenie. Op deze locatie kun je ook lessen volgen van docenten uit het FluXus-netwerk. Op de open dag kun je onder andere instrumenten proberen als saxofoon, piano, dwarsfluit, keyboard, viool en gitaar.

Meer op de site van De Pelikaan.

 


FluXus Zomer-exposities

Ook in de zomermaanden kun je het werk van FluXus cursisten bewonderen. Tot en met half september kun je bij FluXus op de Klaas Katerstraat de volgende twee exposities bewonderen: de Grutto, collages met gemengde technieken uit het Kinderatelier en Elfjes uit het Schrijfcafé van Helena Jansz en Barbera Bouwman. In De Bieb in Zaandam vind je in juni en juli foto's van de cursisten van Tim Knol en in De Bieb Krommenie hangen in augustus acrylverf schilderijen van de cursisten van André Huisman.

DE GRUTTO 
T/m half september bij FluXus,
Klaas Katerstraat 7b Zaandam.
Openingstijden Klaas Katerstraat: ma t/m do. tijdens kantooruren.
Let op: gesloten tijdens de zomervakantie.

Eerst hebben we de (uiterlijke) kenmerken van de grutto besproken en bekeken. Daarna maakten de kinderen een opzet met houtskool en volgden zij de lijnen van hun tekening met verschillende soorten draad en wol. De collage werkten zij verder uit met materialen als stof, veren, waterverf en krijt.

In het Kinderatelier van Carla Hoekenga experimenteren de kinderen volop met uiteenlopende teken- en schildermaterialen (bv. houtskool, inkt, diverse soorten krijt en verf). Daarnaast wordt er aandacht besteed aan collage- en druktechnieken. Als inspiratie werkt de docent met een verhaal, een prikkelende zin of ze laat iets zien van een beeldend kunstenaar. Al doende leren de kinderen van alles over kijken, vlakverdeling en kleurgebruik.
 
Kinderatelier Tekenen & Schilderen (7 t/m 12 jaar) Woensdag 16.00-17.30 uur
Deze docent heeft ook een kleutercursus: Kleuteratelier Tekenen/Schilderen (4 t/m 6 jaar)

ELFJES MET ILLUSTRATIES
T/m half september bij FluXus,
Klaas Katerstraat 7b Zaandam.
Openingstijden Klaas Katerstraat: ma t/m do. tijdens kantooruren.
Let op: gesloten tijdens de zomervakantie. 

Op initiatief van schrijfcoach Helena Jansz en Barbara Bouwman was er het afgelopen cursusjaar maandelijks Het Schrijfcafé in de FluXalon. Dit is dé plek in de Zaanstreek voor mensen  die de wens hebben te schrijven of iets nieuws willen uitproberen. Iedereen kan meedoen. Voor deze tentoonstelling hebben de bezoekers Elfen geschreven (gedichten van elf woorden). Daarna hebben de cursisten van Vera van Heusden hier illustraties bij gemaakt. Een mooie samenwerking van taal en beeld. 

De Elfjes zijn geschreven door: Amber Meerhof, Joke van der Bunt, Ankie ten Hoonte- Claus, Anita Konings, Tiny Cox, Marco Koopman, Pieter Kalkman, Liesbeth Snoeker, Selma Deden, Roelof Wit, Yvonne van Grondelle, Annelies Braakman, Mirella, Anoniem, Atie en M.Vasalis

De illustraties zijn gemaakt door cursisten van Vera van Heusden: Suzanne Doornink, Jan-Wim Dekker, Anouk van ’t Veer-Dil, Lida de Waal, Sietske Spoelstra, Jessica Bronsema, Sanne Kooter, Manon Kramer, Corrie Kramer, Loes de Ruiter, Barbara Robberti, Jan Wilms, Trudy Kakes, Ida den Hartog-van der Zee, Marijke Binnenkade-van Elsland, Gerda Meijer, Wim van Rietschoten, Marielle Scheffer en Nout Verhoeven.

Meer informatie over Helena Jansz en haar cursussen en Barbara Bouwman en haar cursussen. Meer over de cursussen van Vera van Heusden.

Stieneke_Henkemans2.jpg

FOTO'S CURSISTEN TIM KNOL
Juni en juli in De Bieb Zaandam,
Westzijde 170a, Zaandam
Openingstijden van de bibliotheek.

Met trots presenteert FluXus hier de foto expositie van leerlingen van onze foto cursussen. Foto's van gevorderden, maar voor een groot deel van leerlingen die net de basiscursus hebben gevolgd. Het meest treffend is het plezier in fotograferen dat deze foto's uitstraalt. Gefeliciteerd deelnemers met dit resultaat!

Deelnemers: Caston Kroon, Esther van de Vooren, Irena Zagar, Iwan Carpintero, Johanna van Gaalen, José Goddard, Marianne van Zuijlen, Pieter Does, Stieneke Henkemans (zie foto) en Suzanne Groot.

Voor meer info over deze fotocursus kunt u contact opnemen met Tim Knol tk@tkfotowerk.com

SCHILDERIJEN ACRYLVERF CURSISTEN ANDRÉ HUISMAN
Augustus in De Bieb,
Heiligeweg 170, Krommenie
Openingstijden van de bibliotheek.


De cursus schilderen met acrylverf bij FluXus bestaat uit twee groepen enthousiaste schilders.
Enkelen zijn dit seizoen gestart terwijl het grootste gedeelte van de groep al een aantal jaren schildert.
De werkstukken geven een beeld van de verschillende opdrachten. Naast de techniek komen beeldelementen als lijn, vlak, kleur, contrast, licht-donker, compositie en perspectief aan de orde.
In een groep samen schilderen geeft inspiratie; de resultaten in deze expositie laten dat zien.
Met trots exposeren de twintig cursisten van de van deze cursus hun werk.

Cursisten van de dinsdagavondgroep FluXus Zaandam: Hannele Everts, Hetty Louw, Han Buijtendorp, Marjo Blank, Anita Kuyn. Cursisten van de donderdagochtendgroep FluXus Pelikaan: Ans van Straaten, Wil Wielinga, Paula Stam, Ine Cox- van der Hout, Piet Mulder, Thea van der Horst, Lida Sanders, Inge Sturop, Betje Kolman, Jeanne Huijser van Reenen- van Gorum, Wim van Steenen, Koos Jorna en Mieke Hartog.

Voor meer info over deze cursus 

 

 

 
 

FluXus op de Kinderboekenmarkt

Heb je het Open Huis op zaterdag 28 mei gemist? Geen probleem. Je vindt FluXus ook op de Zaanse Kinderboekenmarkt. Zondag 5 juni op de Zaanse Schans. Bij De Pelikaan in Krommenie is het 25 juni Open Huis.

Tussen 11.00 en 17.00 uur zijn daar tal van activiteiten en FluXus staat met een tent vlakbij het podium. Je zult ook tal van FluXus talentjes op het podium zelf aantreffen. Zie hier het WAKKIES programma voor het podium op de Kinderboekenmarkt.

Meer over de Zaanse Kinderboekenmarkt.


WAK wordt maand vol amateurkunst

Op zaterdag 28 mei start de zesde editie van de Week van de Amateurkunst (WAK) in Zaanstad. Een overgangseditie want stonden eerst de amateurkunst en -kunstenaars een week lang in de schijnwerpers, nu is dat een maand geworden. De naam Week van de Amateurkunst wordt dan ook op termijn ingeruild voor IK TOON. En 'IK' heeft vanaf 28 mei weer genoeg te tonen. Er staan al ruim 60 activiteiten op de agenda met meer dan 175 optredens van verenigingen, organisaties en individuele amateurkunstenaars.

Openingsweekend met muziek en dans|
Tot en met ver in juni kun je in Zaanstad volop kunst ervaren en beleven en zelfs participeren in kunstactiviteiten. De officiële aftrap van de WAK is tijdens het festival Muziek op de Gracht georganiseerd door Soli Deo Gloria Zaandam. Zaterdag 28 mei kun je in de koepel op de Gedempte Gracht in Zaandam genieten van muziek. Wethouder van cultuur Dick Emmer en Harrie Swinkels van FluXus, centrum voor de kunsten Zaanstad geven daar om 13.00 uur het startsein. Zondags is de koepel het terrein van Hiphopcore Outdoor met dans en hiphopcultuur.

Voor de rest van de week willen we een aantal events uitlichten, zoals 'Gluren bij de Buren' op 2 juni in de Honigfabriek. Dit is een multi-culturele en creatieve belevenis voor en door oude en nieuwe buren.

Het slotfeest van de WAK wordt op zaterdag 4 juni gevierd in de Flux. Tijdens The Real Boogienights Reunited neemt dj Discogodbas je terug in tijd met discohits uit de jaren 80 en 90. Discogodbas zal een aantal speciale verzoeknummers draaien van de wethouders. De toegang is €5. Deelnemers en organisatoren van de WAK mogen op uitnodiging van de organisatie gratis naar binnen.

De zondag aan het einde van die eerste WAK-week is voor de WAKKIES met tal van kinderen die optreden tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans. Op de site WAKzaanstad.nl wordt een zo volledig mogelijk overzicht gegeven van alle activiteiten en optredens. Alle feestelijkheden worden op zondag 26 juni weer in de koepel op de Gedempte Gracht afgesloten met het festival Zingen op de Gracht.

Naar het hele programma

 


Indonesische ambassade bij overhandiging gamelan Muziek Maakt School

Vrijdag 20 mei vindt er een bijzondere ontmoeting plaats tussen Zaanse scholieren en de Indonesische cultuur. Na een lange reis vanuit Indonesië zijn onlangs twee gamelans aangekomen in Zaandam. Dit zijn traditionele Indonesische instrumenten. De eerste gamelan wordt vrijdag officieel overhandigd aan basisschool De Golfbreker in Koog aan de Zaan. Dit gebeurt in het kader van FluXus project Muziek Maakt School. De gamelans konden worden aangeschaft dankzij Rotaryclub Zaanstad die een sponsoraanvraag deed bij het Honig-Laan Fonds. Leden van de club zullen bij het officiële moment om 10.00 uur aanwezig zijn. Net als een afvaardiging van de ambassade van Indonesië.

Over Muziek Maakt School
Wat sport is voor het lichaam, is muziek voor de geest. In de praktijk kan echter niet elk kind muziekles volgen. Daarom vindt FluXus dat muziekles onderdeel moet zijn van het basisonderwijs. FluXus in in 2010 gestart met het project Muziek Maakt School om dat voor elkaar te krijgen. Artistiek leider Erik van Deuren ontwikkelde hiervoor een speciale methode, waarbij kinderen niet alleen muziekles krijgen maar vooral hun persoonlijke talenten ontdekken en ontwikkelen. Vanaf september vorig jaar zijn 12 Zaanse basisscholen actief met Muziek Maakt School en FluXus zet zich in om dat aantal gestaag uit te breiden.

 


Ontwerp klaar: een kijkje in/op het Cultuurcluster

Het voorlopige ontwerp (VO+) voor het Cultuurcluster, dé culturele hotspot van Zaandam en toekomstig thuis voor FluXus, is klaar. Op de afbeeldingen en in het filmpje hieronder kun je al goed zien hoe het gebouw in grote lijnen gaat worden. Zo'n VO+ betekent ook dat alle partijen weten waar ze komen in het gebouw, wat de vrije centrale ontmoetingsruimte is, waar de horeca komt.

Ook de fietsstalling is onderdeel van dit plan en de infrastructuur. Het Cultuurcluster is een duurzaam gebouw. Zo is de gevel zonwerend en komen er 800 zonnepanelen op het dak. Voor het eind van het jaar zal het Definitieve Ontwerp klaar zijn: dan zijn bijvoorbeeld ook het kleurgebruik in het interieur definitief en de gevelbekleding. Eind 2017 start de bouw en naar verwachting is het Cultuurcluster twee jaar later gereed.

Nieuwe culturele hotspot van Zaandam
Het Cultuurcluster biedt een podium voor zowel professionele publiekstrekkers als kleinschalige activiteiten en amateurkunst. Hierdoor kunnen bijzondere samenwerkingen en nieuwe mogelijkheden ontstaan. De ateliers, expositieruimtes, werk- en studieplekken en horeca maken van het Cultuurcluster een nieuw en dynamisch trefpunt in hartje Zaandam.
 
Het Cultuurcluster is een uniek gebouw dat ontworpen is door architectenbureau MVRDV, het bureau dat ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van de Markthal in Rotterdam. In het Cultuurcluster krijgen filmhuis De Fabriek, de Bieb, Fluxus, centrum voor de kunsten Zaanstad, Podium de Flux, Zaanradio en Stichting Babel, Zaans Architectuurplatform in de toekomst hun vaste plek. Ook kun je er een kop koffie drinken, lunchen, werken, exposities bekijken. 

Een open en flexibel gebouw 
Het VO+ laat zien dat MVRDV zich heeft laten inspireren door de Zaanse stijl van Inverdan-supervisor Sjoerd Soeters. MVRDV ontwierp een gebouw met daarin uitgesneden een Zaans huis. De glasgevel zorgt voor een verbinding tussen de centrale ontmoetingsruimte en het Stadhuisplein. Alle culturele functies hebben een eigen Zaans huis in het Cultuurcluster gekregen. Bij binnenkomst zijn die ook vrijwel allemaal te zien. De ruimtes zijn zo ontworpen dat ze ook geschikt zijn voor andere gebruikers. Op diverse plaatsen in het gebouw is horeca te vinden. De bedoeling is dat die allemaal hun eigen sfeer krijgen.  
 
VVV-informatiepunt in centrum Zaandam
De oplevering duurt nog even maar dat betekent niet dat de partners stil zitten. Er zijn al diverse initiatieven en samenwerkingen in gang gezet. Zo wil Zaanstad erg graag een VVV-informatiepunt. Binnenkort zal in het centrum van Zaandam hiervoor een pilot starten. De opgedane ervaringen kunnen dan weer worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van het Cultuurcluster, als onderdeel van de Poort van de Stad.

Nieuwsgierig geworden?
Bekijk het filmpje over het VO+ dat Zaanstad maakte. Ook staat er een presentatie door de architect gepland in mei/juni bij Babel. We houden je op de hoogte.


Lidewei wint Jan Pasveerconcours 2016

Zondag 10 april was de FluXus Muziekschool toneel van een prachtige concoursfinale. Lidewei Loot werd winnares van het Jan Pasveerconcours 2016. 

Zij nam de Jan Pasveerprijs in ontvangst, bestaande uit een plaquette en € 500,- van gemeente Zaanstad. Het kunstwerk dat de hoofdprijs vormt, is ontworpen en gemaakt door de bekende Zaanse kunstenaar Enric Adsera Riba. Hij was zelf aanwezig om de prijs te overhandigen aan Lidewei.

Het niveau van het solistenconcours van dit jaar was zo hoog dat er geen derde prijzen zijn gevallen.

De eerste prijzen waren er voor:

Lidewei Loot (zang)
Teunis Loot (slagwerk)
Amy de Leeuw (klarinet)
Teddy Sicking (viool) - zij won tevens de publieksprijs)
Cecilia Boeren (viool)
Jasper Rijken (trompet)
Joël Hillebrandt (piano)

De tweede prijzen waren voor:

Jytte Balm (altviool)
Paloma Steen (cello)
Jens Gombert (piano)
Alex Sao (cello)
Lucy Boeren (viool)
Jolijn Zoutendijk (cello)
Paywast Ahmad (piano)
Venna Fassaert (piano)

De jury bestond dit jaar uit Paul Waerts (voorzitter), Marian Jaspers, Gerard Kuipers, Egbert Kreiken, Joop van Deuren en Margriet Eshuijs.


Michiel en Meral - de Zaanse Romeo en Julia...

De muziektheatervoorstelling ELIF, die vanaf 7 mei te zien is op het Hembrugterrein, is een echte love story. In de historische setting van de eerste generatie Turkse arbeiders bij Bruynzeel bloeit de liefde op tussen een Turks meisje en een Nederlandse jongen. Romeo en Julia, of eigenlijk Michiel en Meral want deze rollen worden gespeeld door de acteurs Michiel Bakker en Meral Polat.

De in Zaandam geboren en getogen Meral Polat speelt het Turkse meisje Elif. Polat is actrice, theatermaakster en zangeres. In 2008 won zijn de Guido Moor Prijs voor haar rol in Hollands Spoor. Zij stond met Gesluierde Monologen in het theater, speelde in diverse televisieseries en films en had de hoofdrol in Zaans Vuur, de jubileumvoorstelling van het Zaantheater.

Michiel Bakker, de kleinzoon van de Zaanse politicus Marcus Bakker, de legendarische leider van de CPN, speelt Bruynzeel-medewerker Dirk. Sinds 2009 speelt Michiel in de voorstellingen van Tijdelijke Samenscholing. Ook was hij in de films Roes en Midzomernacht te zien en komt hij wel eens voorbij in televisieseries als Flikken Maastricht, Moordvrouwen en Dr. Tinus.

ELIF, een bruynzeelverhaal speelt vanaf 7 mei zes weekenden lang op het Hembrugterrein. | Meer info en kaarten via het Zaantheater.
 


Gezocht: hospitality-medewerker Muziekschool

Voor onze locatie Muziekschool op de Westzijde in Zaandam zoeken wij een hospitality-medewerker (gastheer/vrouw). Het gaat om de maandag en/of dinsdagavond, van 18-22 uur.

Wat ga je doen?
Een welkom gevoel geven aan leerlingen, docenten, medewerkers en andere bezoekers. Dat bovenal. Maar denk ook aan kleine werkzaamheden, even helpen waar nodig, sleutels uitgeven, zorgen dat het gebouw netjes en opgeruimd is.

Wat bieden we je?
• Een gezellige werkplek met een informele, creatieve sfeer
• Een aardige bijverdienste (vrijwilligersvergoeding van € 2,50 tot € 4,50 per uur, afhankelijk van je leeftijd)
• Leuk werk, contact met mensen en regelmatig de mogelijkheid om bijvoorbeeld even te studeren

We zoeken iemand voor de maandag en/of dinsdagavond, van 18-22 uur. Voor informatie of aanmelden: neem contact op met Hester Gräfe, telefoon 075-6553520 of hgrafe@fluxus.nl.

 
 

Zangers gezocht voor ELIF-mannenkoor

Voor de theatervoorstelling “ELIF, een Bruynzeelverhaal”, die in mei en juni 2016 wordt uitgevoerd op het Hembrugterrein in Zaandam, zoeken wij nog aanvulling voor het ELIF-mannenkoor.

Zes professionele acteurs, waaronder Meral Polat, Cahit Olmez en Leyla Cimen, vier musici en ongeveer 50 Zaanse amateurzangers spelen ELIF. Een muziektheaterstuk dat zich afspeelt in de 70-er jaren van de vorige eeuw, toen de eerste Turkse arbeiders naar de Zaanstreek kwamen. Het verhaal speelt zich af in de Bruynzeel fabriek. Dit nieuwe Nederlandse stuk is geschreven door Wiske Sterringa, wordt geregisseerd door Bruun Kuijt en de muziek wordt samengesteld, uitgevoerd en geleid door o.a. Sedat Yolacan en Recai Varli. Wiske en Bruun maakten eerder de succesvolle locatievoorstelling Maria Maria (Verkadeproject 2008) en het stuk Vivo (voorjaar 2012), waar ook een groot koor bij betrokken was.

ELIFmannenkoor.jpgHet stuk wordt op locatie uitgevoerd in de vorm van voorstellingen voor scholieren en voorstellingen voor algemeen publiek, tussen 7 mei en 12 juni 2016. De vrije voorstellingen zijn in het weekend en de schoolvoorstellingen overdag door de week (op maandag, dinsdag en donderdag). 

Turkssprekende zangers gezocht
Voor deze productie wordt een zangerspool van ongeveer 50 heren met een Turks-sprekende achtergrond samengesteld, die samen het Elif Mannenkoor zullen vormen. Hieruit zullen per voorstelling ongeveer 20 zangers meewerken. 

De koorrepetities zijn al begonnen en vinden op zaterdagochtend plaats, in Zaandam. In de periode 30 april – 6 mei zijn er extra repetities (za 30 april ochtend en avonden van 2, 3, 5 en 6 mei), op het Hembrugterrein. 

Wij zoeken heren die minimaal de helft van de voorstellingen mee kunnen doen. Zie het voorstellingsschema achterop deze brief. Er is een regeling voor de vergoeding van reiskosten. 

U bent van harte welkom om te komen kijken en mee te zingen op de eerstvolgende repetitie op zaterdag 26 maart, 11.00 – 13.00, FluXus Muziekschool, Westzijde 148, Zaandam. Dan kunt u daarna beslissen of u definitief mee wilt doen.

Voor vragen en aanmeldingen: 
Hermine Sterringa, h.sterringa@upcmail.nl, tel. 020 778 0466 / 0651 842321 of Zehra Varli, tel. 0614 442708 

Met hartelijke groeten,
Wiske en Hermine Sterringa, Bruun Kuijt


 


Nieuw bij FluXus: Joost Dobbe

Begin maart is de marketing/communicatie bij FluXus versterkt met Joost Dobbe. Hij stelt zich even aan jullie voor:

Ik ben Joost Dobbe en vanaf 7 maart ben ik begonnen bij FluXus als medewerker Marketing, Communicatie en PR. Ik zal mij met name bezighouden met het versterken van het docentennetwerk en de promotie van het cursusaanbod. Denk aan de ondersteuning van de netwerkdocenten op het gebied van PR en communicatie. 

Hiervoor heb ik 9 jaar gewerkt bij Cultuurcompagnie Noord-Holland, de stichting die het cultuur- en erfgoedbeleid van de Provincie Noord-Holland uitvoert. Naast mijn werk bij FluXus ben ik als zzp’er actief als communicatiespecialist en muzikant. Als zanger en gitarist sta ik vaak op de bühne.
 


Bewijs van kwaliteit voor FluXus

FluXus, centrum voor de kunsten in Zaanstad is gecertificeerd met het kwaliteitskeurmerk CK, Cultuurkeur. Dit keurmerk borgt de kwaliteit van het kunstonderwijs en de organisatie van FluXus. Wethouder Dick Emmer had vandaag de eer de certificering openbaar te maken. Tijdens een feestelijk moment op de muziekschool van FluXus in Zaandam bevestigde hij het CK-keurmerk aan de muur.

Onder toeziend oog van bezoekers, cursisten, docenten en medewerkers bevestigde de wethouder dinsdag 16 februari het keurmerk bij FluXus op de muur. Dit officiële moment werd aangekondigd door twee trompettisten uit de FluXus Talentklas, Jasper Rijkens en Pim Wouters. Directeur Harrie Swinkels stond stil bij het behaalde resultaat. Swinkels: "De certificering is een bewijs van kwaliteit en zorg, van doen wat we beloven. Het geeft opnieuw aan dat iedereen in Zaanstad, die zich cultureel wil ontwikkelen, bij de netwerkdocenten van FluXus moet zijn. Dat hebben we met elkaar bereikt en kunnen we met trots uitdragen."

Over het keurmerk CK, Cultuurkeur
Het keurmerk CK, Cultuurkuur wordt toegekend door Hobéon. Zij toetsen en certificeren instellingen voor cultuureducatie en amateurkunst. Dit doen zij met name voor leden van de Cultuurconnectie, maar ook andere instellingen kunnen deelnemen. De certificering is een garantie voor continue verbetering van kwaliteit.


Leukste stages bij leukste poppodium

Vrijwilligerswerk.jpgHet leukste poppodium van Zaanstad biedt de leukste stages:

-GELUID- en LICHTTECHNIEK

-PUBLICITEIT- en MARKETING

-(PRE-) PRODUCTIE

Minimaal 16-26 uur per week bij Podium De Flux in Zaandam.
Start per februari/ maart 2016. Voor minimaal 3 en maximaal 5 maanden. 

Over het podium
Podium de Flux is dé plek om cultuur te snuiven binnen de Zaanstreek. Regionaal, nationaal en internationaal talent betreedt hier wekelijks de planken. De Flux biedt een divers programma en focust zich hierbij op de ontwikkeling van jong talent. 

Het team bestaat uit 3 medewerkers waaronder de artistieke leiding, productie en marketing coördinatie. Daarnaast mogen wij ons prijzen met 40 betrokken vrijwilligers die ons versterken op het gebied van techniek, horeca, marketing en ticketverkoop. Podium De Flux maakt deel uit van FluXus, centrum voor de Kunsten Zaanstad.

Wij zoeken:

GELUID- en LICHTTECHNIEK
Je helpt mee met de voorbereiding en uitvoering van de technische productie(s) met betrekking tot alle soorten evenementen. Je krijgt de gelegenheid om je verder te ontwikkelen op het gebied van FOH, podium en lichttechniek.

PUBLICITEIT- en MARKETING
Je helpt mee met de verkoop en het onder de aandacht van de evenementen. We geven je de gelegenheid om je praktijkgericht te bekwamen op het gebied van publiciteit en marketing. We koppelen je aan een netwerk wat je kan gebruiken voor je toekomstige baan.

(PRE-) PRODUCTIE
Je ondersteunt onze productiemedewerker bij de evenementen. Denk hierbij aan het planmatig voorbereiden van de concerten op het gebied van hospitality. Je bent het aanspreekpunt voor artiesten en bands.

Wij vragen:
-Je volgt een opleiding op MBO/HBO/WO niveau. Denk hierbij aan evenementenorganisatie, FOH techniek, marketing, communicatie of gelijkwaardig;
-Je helpt mee met de voorbereiding, uitvoering of publiciteit van de producties met betrekking tot diverse soorten Indoor en Outdoor evenementen;
-Je onderhoudt mede het contact met relevante partijen, zorgt continu voor een goede afstemming;
-Je helpt mee met de kwaliteit van de uitstraling van Podium de Flux in afstemming met het team;
-Je bent initiatiefrijk, representatief, betrouwbaar, resultaatgericht en gemotiveerd;
-Je ondersteunt, adviseert en hospiteert bij de evenementen van Fluxus, de moederorganisatie van Podium de Flux;
-Affiniteit met de Pop- en Dance cultuur is een absolute pré;
-Je voelt je verbonden met (het concept van) Podium De Flux en haar doelgroepen;
-Je bent enthousiast, sociaal en communicatief vaardig;
-Je denkt actief mee en bent niet bang om nieuwe ideeën te introduceren en uit te voeren;
-Je bent goed in plannen en organiseren en kunt snel schakelen.

Wij bieden:
Podium De Flux valt onder Fluxus en is een typische brede organisatie, waarbinnen de verschillende disciplines elkaar al snel raken. Dat betekent onder meer dat er onderling intensief wordt samengewerkt en meegedacht.

Een creatief bedrijf in een dynamische werkomgeving. Een informeel en hardwerkend team. Een stagevergoeding en reiskostenvergoeding afhankelijk van leeftijd, ervaring en in overeenstemming met de functie(s) binnen Podium De Flux . De werkzaamheden worden verricht in samenwerking met coördinator publiciteit, techniek, productie en met de artistiek leider.

Een unieke kans om ervaring op te doen bij een cultuurpodium met ambitie, dat zich nog in de beginfase bevindt, maar met bijzondere evenementen en projecten in de planning.

Motivatie mag naar Vincent Kruger E. / Meer over werken bij Podium De Flux.
 


Update Cultuurcluster

We meldden het jullie al eerder: FluXus krijgt een nieuw huis. Samen met filmtheater De Fabriek, Poppodium de Flux, de Bieb, Zaanradio en Babel komen we in een mooi nieuw verzamelgebouw bij het station van Zaandam.

Het ruimtelijk ontwerp van het Cultuurcluster is inmiddels gereed. Alle toekomstige gebruikers zijn tevreden over het ontwerp en de ruimtes. Nu zijn we bezig met het Technisch programma van eisen voor het gebouw als geheel en voor elke ruimte apart.

Dit is een essentiële fase, denk aan akoestiek, geluiddichtheid, klimaat, theatertechniek, enzovoort. Tegelijkertijd vindt er budgetbewaking plaats en werken we aan de voorbereiding van de beheer structuur. In de lente moeten al deze gegevens samen komen, wordt de raad geïnformeerd om over te gaan naar de volgende fase: de aanbesteding van de bouw.

Tussentijds zal er ook een informatiebijeenkomst komen voor alle toekomstige gebruikers, medewerkers en vrijwilligers. Datum wordt nog bekend gemaakt. 


Podium de Flux zoekt Coördinator Publiciteit & Marketing

Podium de Flux zoekt per direct een coördinator publiciteit en marketing 16-24 uur per week

Podium de Flux is een pop- en cultuurpodium in Zaanstad met grote ambities en kansen. De Flux wil uitgroeien tot een volwaardig pop- en cultuurpodium in het te ontwikkelen cultuurcluster. Tot die tijd zullen wij ons moeten bewijzen als een cultuurpodium met een programmering die relevant is voor haar primaire doelgroep jongeren en die popcultuur ondersteunt en stimuleert. Het team bestaat op dit moment uit vier parttime medewerkers (coördinators programmering, productie, techniek en vrijwilligers) en een club van veertig betrokken vrijwilligers. Podium de Flux maakt deel uit van FluXus, Centrum voor de Kunsten Zaanstad. De werkzaamheden worden verricht in samenwerking met de artistiek leider, de coördinator publiciteit en marketing van FluXus en een team van stagiair(e)s en vrijwilligers.

Kijk voor een omschrijving van de werkzaamheden, gevraagde eigenschappen en ons aanbod op Facebook.


Vadim wint Rabo Talent Scout

Vadim Neomagus won afgelopen vrijdag de Rabo Talent Scout in het Zaantheater!

Vadim heeft (pas 1 jaar) zangles bij Jula Aimée (docente uit het FluXus netwerk). "Hij is superblij en ik ben heel trots natuurlijk!" zegt Jula over de prestatie. Vadim zong 'Hometown Glory' van zijn idool Adele. 

 

Podium de Flux zoekt stagiaires Publiciteit en Marketing

Podium De Flux zoekt voor haar live-muziekprogramma en evenementen met ingang van januari/februari 2016:

2 Stagiaires (m/v) publiciteit- en marketing 
Min 30 uur per week, 20 weken beschikbaar. 

Podium De Flux is een bescheiden cultuur- en poppodium in Zaanstad met grote ambities en kansen. Podium De Flux kan uitgroeien tot een volwaardig cultuur- en poppodium in het te ontwikkelen cultuurcluster in Zaanstad. Tot die tijd zal het zich moeten bewijzen als een cultuurpodium met een programmering die relevant is voor haar primaire doelgroep jongeren en die de culturele ontwikkelingen ondersteunt en stimuleert. Het team bestaat verder uit 3 parttime medewerkers artistieke leiding, productie techniek en een club van 40 betrokken vrijwilligers. Podium De Flux maakt deel uit van FluXus, centrum voor de Kunsten Zaanstad. 

Wij bieden 
Een creatief bedrijf in een dynamische werkomgeving. Een informeel en hardwerkend team. Een stagevergoeding en reiskostenvergoeding afhankelijk van leeftijd, ervaring en in overeenstemming met de functie (s) binnen Podium De Flux. De werkzaamheden worden verricht in samenwerking met de coördinator publiciteit en met met de artistiek leider. Een unieke kans om ervaring op te doen bij een cultuurpodium met ambitie, dat zich nog in de beginfase bevindt, maar met bijzondere evenementen en projecten in de planning. Het betreft een betaalde stage. Doorgroei binnen het team naar een betaalde functie behoort tot de mogelijkheden.

Werkzaamheden
-Leveren van input en zorgen voor de uitvoering van het marketing- en communicatieplan;
-Verzorgt externe nieuwsbrieven
-Verzorgt communicatiemateriaal
-Coördineren van het opmaken en aanleveren van artikelen aan tijdschriften
-Onderhouden van de website
-Coördineren van persberichten
-Beheren van de huisstijl
-Beheren van het Wordpress systeem
-Verzorgt en verspreid mailingen on- en offline
-Ondersteuning bij de optredens en evenementen
-Het bijhouden van social media.

Eigenschappen
-HBO werk- en denkniveau. Bij voorkeur uit de regio Zaanstad/Amsterdam.
-Affiniteit en/of werkervaring met de popcultuur is een absolute pré
-Je voelt je verbonden met (het concept van) Podium De Flux en de doelgroep
-Je bent creatief en enthousiast, sociaal en communicatief vaardig
-Je denkt actief mee en bent niet bang om nieuwe ideeën te introduceren en uit te voeren
-Je bent goed in plannen en organiseren en kunt snel schakelen

Stuur je motivatie en CV voor per e-mail naar: Vincent Kruger.

Meer informatie over (werken bij) Podium De Flux.

 


Cultuurcluster: een goed idee

De meningen over het Cultuurcluster lopen uiteen, reden om het standpunt van FluXus en Podium de Flux uiteen te zetten.

FluXus en Podium de Flux staan positief tegenover het Cultuurcluster. Net als de andere toekomstige gebruikers. We hebben allen een overeenkomst getekend om te participeren in het cultuurcluster en samen de verantwoordelijkheid te nemen voor exploitatie en beheer van het cluster.

Er zijn veel argumenten waarom wij positief staan tegenover het cultuurcluster. De belangrijkste volgen hieronder:

 • Met het cultuurcluster, kiest de gemeente Zaanstad, na jarenlange bezuinigingen op cultuur, eindelijk vóór cultuur (ook al is dat mede ingegeven door een win-win situatie om tegelijk het nieuwe centrumplan te kunnen voltooien.
   
 • Met de realisatie van het Cultuurcluster wordt voorzien in een kwalitatief goede infrastructuur voor verschillende culturele functies in Zaanstad. Die infrastructuur biedt zowel klanten als huidige en toekomstige gebruikers de goede voorwaarden om op een of andere wijze deel te nemen aan of geconfronteerd te worden met cultuur.
   
 • Het publieke deel, de Huyskamer, met de Horeca, is een verrijking tov de huidige situatie. Het is de plaats voor ontmoeting, werk, broeden, inspiratie…
   
 • Meerdere instellingen samen in het gebouw, met de voorzieningen, biedt kansen tot nieuwe en andere activiteiten die voorheen niet mogelijk waren
   
 • De voorzieningen in het gebouw staan open voor culturele initiatieven en ander gebruikers.
   
 • Zaanstad krijgt een volwaardig pop- en cultuurpodium. De toekomst van dit podium is geheel afhankelijk van het wel- of niet doorgaan van het Cultuurcluster.
   
 • Het Cultuurcluster versterkt ook strategisch de toekomstige positie op de lange termijn van de gebruikers. Bezuinigen op de gebruikers, betekent problemen met de financiering van het cultuurcluster.

FluXus en de Flux staan, samen met de andere instellingen positief in dit traject en zien kansen om onze huidige functies nog beter te kunnen uitvoeren en om samen met anderen het culturele programma in Zaanstad te verrijken.

Natuurlijk zijn er ook kritische kanttekeningen te maken en risico’s:

 • De Muziekschool, (net als het filmhuis) zijn goede, functionele gebouwen. Het is zonde dat die verlaten worden.
  Dat is zo, maar er wordt gezocht naar een herbestemming om kapitaalvernietiging te voorkomen. Daarnaast zijn de andere gebouwen van FluXus onvoldoende geschikt voor de eisen van deze tijd en is het al jarenlang staand beleid om de functies van FluXus samen te brengen in een gebouw, met goede (klant) voorzieningen voor iedereen.
   
 • Spreiding in de stad van cultuurgebouwen, geeft op meerdere plaatsen levendigheid, in plaats van op één plek.
  Dat is waar. Kijken we naar de huidige situatie dan zien we dat elk gebouw met een eigen functie relatief klein is en maar beperkt bijdraagt aan die levendigheid. Daarbij komt dat monofuncties in een eigen gebouw steeds lastiger voor subsidie in aanmerking komen (zie het poppodium en de recente plannen om de cursusactiviteiten van FluXus weg te bezuinigen). Alleen met vrijwilligers lukt het nog om de gebouwen open te houden.

  Ook voor de klanten is het een verbetering om in een cultureel rijke omgeving deel te nemen aan cultuur en geïnspireerd te worden door andere functies.Er worden alternatieven aangedragen: Cultuur in het sluizencomplex; op het Hembrugterrein (of alleen het poppodium op Hembrug); Chocoladefabriek. Hoe zinvol sommige ideeën ok zijn, zij missen wel de kansen en winst (inhoudelijk en financieel) van de gezamenlijkheid van een Cultuurcluster. Nog belangrijker: politiek-strategisch lijkt dit verre van haalbaar. Het is niet zo dat er een cultuurbeleid ligt, waarin bij niet doorgaan van het Cultuurcluster, er gezocht wordt naar alternatieven om de cultuur te versterken of verbeteren. Eerder omgekeerd: de toekomst van een deel van cultuur (de FluX en in zekere zin FluXus-cursussen ook), is voor zijn continuïteit afhankelijk van het cultuurcluster. 
   
 • Tegenstanders van het Cultuurpodium wijzen op de financiële gevolgen en risico’s:  “30 miljoen is erg veel geld”.
  Ja, het is een flinke investering, maar niet de 30 miljoen, zoals veel genoemd wordt. Dat is inclusief de algemene infrastructuur voor Inverdan (fietsenstalling / Kiss & Ride; fietspaden en toegang trouwauto’s. het Cultuurcluster zelf is geraamd op € 23 miljoen. Als cultuurliefhebbers kunnen we ook blij zijn met deze extra investering in cultuur, na jaren van alleen maar bezuiniging op cultuur. Bovendien zijn de extra middelen om het gebouw te financieren extra toegevoegd aan cultuur. En nog steeds is het cultuurbudget van Zaanstad zeer bescheiden tov vergelijkbare gemeenten.
   
 • “Financieel zal het tegenvallen, kijk maar naar andere cultuurhuizen, die met een tekort zitten in de exploitatie”.
  We proberen vooral goed te leren van die voorbeelden om de risico’s zo klein mogelijk te maken. De gemeente is hierin een goede, constructief meedenkende partner. We hebben allen hetzelfde doel om zo te calculeren dat de risico’s zo klein mogelijk zijn.

  Binnen de huidige gegevens en berekeningen kunnen uit de (extra) subsidie huur en beheer gefinancierd worden, zonder dat er een zware opdracht ligt tot inverdienen en sponsoring. Bovendien scheiden we beheer en activiteiten.
   
 • “De extra kosten voor het Cultuurcluster gaan ten koste van andere culturele organisaties en activiteiten.”
  Dat is onjuist. Het gaat om extra geld voor cultuur, wat niet afkomstig is van huidige subsidies aan organisaties of voor activiteiten. Voor dit culturele belang zullen we blijven staan.
   
 • "Ïn het Cultuurcluster wordt de huidige huur prijs voor de zelfstandige netwerk docenten veel hoger.”
  Onjuist. De huur voor docenten blijft op het bestaande niveau. Er is bedongen dat op dezelfde wijze een infrastructuur voor cultuureducatie in stand kan worden gehouden als nu (dus deelname aan het netwerk tegen een lage non-profit vergoeding). Dat geldt ook voor allerlei andere culturele activiteiten, amateurkunst, enz. Het gebouw is er om cultuur mogelijk en toegankelijk te maken. Omdat huur en beheer gedekt zijn, kan iedere culturele initiatiefnemer daar tegen lage kosten gebruik van maken. De gemeente toont zich een constructieve partner om dit op deze wijze mogelijk te maken.
   
 • “Er zijn altijd risico’s die nu nog niet voorzien zijn…."
  Het belangrijkste zijn de risico’s met financiële gevolgen. Daarom streven we naar een financieel “veilige” startpositie. Dat houdt in dat de te verwachten vaste kosten –huur en beheer- gedekt zijn, uit de bestaande en extra subsidie. Er was al een reservering gemaakt door de gemeente voor de extra kosten, nog gebaseerd op de oude situatie van een Bieb boven het Spoor. Deze reservering moest verhoogd worden met € 450.000,- , wat in juni in de gemeenteraad behandeld is. Hierdoor start het Cultuurcluster financieel veilig, zonder een tekort of met de opdracht om vanaf het begin extra inkomsten te genereren uit exploitatie of sponsors om de vaste kosten te kunnen dekken. Hiervoor komt een extra subsidie naar cultuur.

  De huidige subsidies voor activiteiten van de instellingen zijn volledig behouden. Bezoekcijfers en inkomsten uit activiteiten, zijn dus niet direct van invloed op de exploitatie van het gebouw.

  Natuurlijk zijn er onzekerheden als het gaat om beheerskosten. Vandaar dat we voor de eerste jaren een garantstelling van de gemeente hebben gevraagd voor die eerste periode van € 100.000,-. Ook hiertoe is de gemeente bereid.


Het Cultuurcluster in Zaanstad is een win-win situatie, waardoor cultuur en specifiek de gebruikers hun kansen vergroten op voortbestaan en versterking. Het is niet realistisch om te verwachten dat die kansen er ook zijn zonder het Cultuurcluster. Integendeel de continuïteit van de Flux en ook van FluXus 9cursussen) kan zelfs in de gevarenzone terecht komen.


Natuurlijk brengt het risico’s met zich mee. Maar zonder risico’s geen groei en ontwikkeling.

Harrie Swinkels
Directeur FluXus

18-8-2015

 


 


Oranje Fonds steunt Muziek Maakt School

Het Oranje Fonds, het fonds dat sociale initiatieven ondersteunt, gaat het FluXus initiatief Muziek Maakt School het komen jaar ondersteunen met bijna 29.000 euro. Met Muziek Maakt School wil FluXus structureel en kwalitatief hoogwaardig muziekonderwijs voor alle kinderen in Zaanstad. Onder schooltijd en van groep 1 tot en met 8. Dankzij deze subsidie van het Oranje Fonds komt dat doel weer een stapje dichterbij.

Het geld is bestemd voor het project 'Periferie Poelenburg' gericht op het uitbreiden van het huidige initiatief. Dankzij de toegekende steun, kan Muziek Maakt School komend jaar uitbreiden op basisschool De Tamarinde (locatie Jonge Arnoldusstraat) en op alle scholen van De Gouw en De Loopplank. Vanaf september is FluXus op 12 Zaanse basisscholen actief met Muziek Maakt School.

Muziek Maakt School
Muziek leert je abstracter denken en beter concentreren. Wat sport is voor het lichaam, is muziek voor de geest. In de praktijk kan echter niet elk kind muziekles volgen. Daarom vindt FluXus dat muziekles onderdeel moet zijn van het basisonderwijs. FluXus is in 2010 gestart met het project Muziek Maakt School om dat voor elkaar te krijgen. Artistiek leider Erik van Deuren ontwikkelde hiervoor een speciale methode, waarbij kinderen niet alleen muziekles krijgen, maar vooral hun persoonlijke talenten ontdekken en ontwikkelen. Meer informatie...

Het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met € 27,4 miljoen initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds


Het 'nieuwe huis' van FluXus

Gemeente Zaanstad heeft bekend gemaakt dat architectenbureau MVRDV het cultuurcluster aan het Stadhuisplein in Zaandam gaat ontwerpen. MVRDV is een vernieuwend Nederlands architectenbureau, bekend van experimentele ontwerpen zoals de Markthal in Rotterdam.

‘Het cultuurcluster wordt een bijzonder gebouw voor ontmoeting tussen publiek en cultuur- en kunstbeoefenaars’, zegt wethouder Dick Emmer (Cultuur). ‘Het bijzondere voorstel van MVRDV zal ook achteloze passanten nieuwsgierig maken.’

FluXus zal een van de hoofdgebruikers zijn. Samen met filmtheater De Fabriek, poppodium DE FLUX , de Bieb, Zaanradio en Babel. Ook komt er een poppodium/muziekzaal, een presentatiezaal, een filmtheater, radio- en tv-studio, een bibliotheek met leescafé en horeca. Er zijn ateliers, expositieruimtes, oefenlokalen, werkplekken en vergaderruimten. Naast deze centrale plek blijft er ook ruimte voor cultuur elders in Zaanstad.

Het cultuurcluster komt direct naast het station Zaandam en het stadhuis. Als alles volgens planning verloopt, kan de bouw eind 2016 of begin 2017 beginnen.

Meer op de gemeentesite


WOW-atelier

FluXus steunt het project WOW! Een initiatief van de bij FluXus betrokken docenten Marcel Fraij, Joanne Zegers en Caroline de Roy. Het WOW-Atelier is een spannend, uitdagend atelier waar kinderen én volwassenen spelenderwijs met kunst en techniek in aanraking komen en de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Eerste atelierdag is 25 maart!

Het thema is licht, in de breedste zin van het woord: lichtbronnen en spiegelende oppervlakken, (semi-)transparante objecten, lichte materialen, magneten, waarmee vormen kunnen worden gecreëerd, en weerspiegelingen en weerkaatsingen tevoorschijn kunnen worden getoverd.

Data
Het atelier vindt plaats op woensdag 25 maart, 1, 8, 15, 22 en 29 april.

Locatie
Obs Het Palet, Populierenlaan 46, Krommenie.
Twee lokalen zijn volledig getransformeerd tot spannende installaties waar kinderen volop kunnen experimenteren en zich kunnen verbazen.

Voor wie
In de ochtend, tijdens schooluren, worden omringende scholen uitgenodigd voor een demonstratie zodat kinderen kunnen 'snuffelen' aan het atelier. 's Middags vanaf 13:30 uur is er vrije inloop voor iedereen die nieuwsgierig is!

Meer info op de webpagina van WOW-atelier.


Workshop Burlesque met Cerise Noire


Workshop Burlesque met Cerise Noire op zaterdag 25 juni:

Burlesque: Taste the Tease

12.45 uur tot 15.15 uur

Fluxus Hof van Zaenden 65 Zaandam

Wat gaan we doen?
De workshop duurt 2,5 uur.
We gaan terug de geschiedenis in en ik neem je mee door de Burlesque eeuwen heen. Wat is Burlesque nu precies?
We laten de innerlijke diva vrij!
We gaan een choreo dansen geïnspireerd op de jaren 20, dus Klassiek Burlesque.
Ik leer je hoe je op een elegante wijze je handschoenen stript, je kousen en een boa tease.
We gaan ook een Battle of Burlesque doen tegen elkaar en de winnaar krijgt een prijs.
Als afsluiting doen we samen de einddans van de choreo.  

 

Prijs met Fluxuspas: € 25, anders €35

opgeven via moulaya@upcmail.nl


Workshop Burlesque met Cerise Noire


Workshop Burlesque met Cerise Noire op zaterdag 25 juni:

Burlesque: Taste the Tease

12.45 uur tot 15.15 uur

Fluxus Hof van Zaenden 65 Zaandam

Wat gaan we doen?
De workshop duurt 2,5 uur.
We gaan terug de geschiedenis in en ik neem je mee door de Burlesque eeuwen heen. Wat is Burlesque nu precies?
We laten de innerlijke diva vrij!
We gaan een choreo dansen geïnspireerd op de jaren 20, dus Klassiek Burlesque.
Ik leer je hoe je op een elegante wijze je handschoenen stript, je kousen en een boa tease.
We gaan ook een Battle of Burlesque doen tegen elkaar en de winnaar krijgt een prijs.
Als afsluiting doen we samen de einddans van de choreo.  

 

Prijs met Fluxuspas: € 25, anders €35

opgeven via moulaya@upcmail.nl


De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek